
Bab Gulyas





Bab Gulyas, sau despre cum se-mprieteneste fasolea cu gulasul intr-un ceaun
Stiti vorba aia, despre ce-si face omu’ cu mana lui? Asa si eu, acu’ vreo doua zile ma-mpinse pardalnicul sa rasfoiesc niste retete de supe si ciorbe care-mi faceau pofta una dupa alta, pana cand papilele si-au cerut asa de tare drepturile incat am luat ceaunul din cui, hotarata sa fac un bab gulyas de zile mari.
Bab gulyas-ul este o ciorba de fasole in stil unguresc, deasa, foarte consistenta si inca si mai gustoasa. In timp ce desavarseam „opera” cu multa rabdare, caci bab gulyas-ul este prin excelenta unul dintre acele feluri de gatit pe indelete, fara graba, mi-am dat seama ca noi trei, cei ai casei, nu o sa reusim sa-i dam de hac ceanului nici intr-o saptamana incheiata.
ÎȚI PLACE FASOLEA?
CLICK PE POZA DE MAI JOS SĂ VEZI ȘI REȚETA DE FASOLE FRECATĂ/BĂTUTĂ/FĂCĂLUITĂ, CU ULEI DE DOVLEAC!
Asa ca sotul meu a pus mana pe telefon si-a chemat ajutoare destoinice, cativa prieteni cu apetit sanatos dintre care si vreo doi burlaci, oricum, toti cu pofta mare de-o zama buna si mai ales de fasole.
Uite-asa de la o nevinovata pofta am ajuns la o mica petrecere, foarte placuta. Sper ca reteta de bab gulyas sa aduca si in casele voastre tot atata buna dispozitie, e o reteta usoara, fara manopere complicate, aveti nevoie doar de ingrediente de buna calitate si de rabdare.
Ingrediente Bab Gulyas
- 500-600 de grame de fasole uscata boabe
- cam 2 kg. de carne de porc, din care jumatate afumata si jumatate cruda (puteti folosi ciolan afumat, coaste afumate etc., eu am folosit un ciolan crud si bucati de jambon afumat)
- 2 cepe mari
- 3-4 catei de usturoi
- 2-3 ardei grasi sau capia
- 1 ardei iute (dupa gust, daca nu va place prea picant, renuntati la el)
- 3 linguri de ulei
- 2-3 morcovi marisori
- 1 radacina de pastarnac (optional, eu pun pe lista tot ce am folosit eu)
- 1 bucata cam de marimea unui ou de radacina de telina sau 2-3 tije de telina apio
- 1 radacina de patrunjel
- 3-4 rosii mari, coapte, sau 250 ml. de bulion
- 1 lingura cu varf de paprika dulce, aromata
- 1 lingura de chimen macinat
- 3 foi de dafin
- sare si piper macinat
- 1/2 legatura patrunjel verde tocat pentru presarat
- optional: galuste din 1 ou, 1 praf de sare si 75-80 de grame de faina
Preparare Bab Gulyas
Inainte de a ne apuca de treaba, tineti cont ca din ingredientele de mai sus plus cativa litri buni de apa vor rezulta cam 8-9 litri de ciorba, asa incat daca vreti sa preparati reteta intr-o cantitate mai mica, adaptati cantitatile ingredientelor nevoilor voastre.
1. Fasolea boabe se spala in cateva ape reci si se pune la inmuiat cu apa rece, inca din seara precedenta.
2. Afumatura, daca e foarte sarata, e bine sa se puna si ea la desarat peste noapte in apa rece. Eu am folosit un mare ciolan de porc crud si cam 1 kilogram de sunca de casa afumata, taiata cuburi.
3. Cepele se curata, se spala si se toaca marunt. Se incinge uleiul intr-o oala de marime potrivita (eu am folosit ceaunul de fonta si am profitat de o zi superba de toamna, gatind afara) si se adauga ceapa si 1 lingurita rasa de sare. Se caleste ceapa pana cand se inmoaie.
4. Dupa ce ceapa s-a inmuiat, se adauga in ceaun ardeii taiati cubulete deodata cu usturoiul zdrobit.
5. Pregatiti 1-2 litri de apa fierbinte pe care s-o aveti la indemana.
6. Adaugati chimenul macinat in ceaun, amestecati si caliti 1 minut sa-si dezvolte aroma (click pe imaginea de mai jos pentru marire).
7. Adaugati paprika dulce, amestecati scurt si dupa numai cateva secunde turnati apa in ceaun, pentru ca paprika se arde usor si isi schimba gustul.
8. Se adauga toata carnea si frunzele de dafin si se completeaza cu apa fierbinte ca sa aiba carnurile suficient lichid pentru a fierbe. Condimentati cu piper si sare, insa e bine sa fiti zgarciti cu sarea pentru ca de obicei carnea afumata e destul de sarata si prin fierbere va sara si zeama. Daca se folosesc rosii, se curata de pielita, se toaca marunt si se adauga tot acum in oala, daca folositi bulion puteti sa-l adaugati mai tarziu. Tineti cont sa supravegheati oala si sa adaugati apa fierbinte cand se evapora, oridecate ori va fi nevoie.
9. Fasolea inmuiata se adauga ceva mai tarziu, eu am folosit fasole cu bobul mare si untos, care nu fierbe foarte greu, in plus era inmuiata si am si oparit-o scurt, apoi am scurs-o si am clatit-o (oparirea mai reduce din „efectele secundare”, stiti voi :P). Daca folositi fasole pe care o stiti mai tare, puteti s-o adaugati dupa ce carnea a dat doar cateva clocote. Eu am adaugat fasolea cand ciolanul a fost pe jumatate fiert.
10. Cand carnea e moale si vedeti ca are tendinta sa cada de pe os, scoateti cu grija ciolanul din oala si lasati-l sa se raceasca. Adaugati in oala toate legumele radacinoase tocate in cuburi potrivite, daca mai e nevoie se mai completeaza cu apa fierbinte, daca folositi bulion acum e momentul sa il adaugati. Se mai fierbe pana cand se inmoaie legumele.
11. Ciolanul se dezoseaza si carnea se taie in bucati de marime potrivita (mancarea se mananca cu lingura, practic fiecare bucata din farfurie trebuie sa incapa in lingura) si se adauga inapoi in oala.
12. Optional, puteti pregati cateva galuste: se framanta rapid un aluat ca de taitei, dar mai molcut, din 75-80 de grame de faina, 1 praf de sare si 1 ou. Se rup din acest aluat bucatele cat puteti prinde intre police si aratator si se arunca in oala. Se fierb galustele 4-5 minute si bab gulyasul este gata.
La final, se potriveste gustul de sarat si de piperat, dupa cum va place.
Se trage oala (sau ceaunul) de pe foc, patrunjelul verde se spala si se toaca marunt apoi se presara peste bab gulyas.
Se serveste fierbinte, cu paine de casa si ardei iute crud sau murat, dupa preferinta.
S-aveti pofta si vreme buna!
Lasă un răspuns