Ciorba ardeleneasca de varza
Ciorba de varza ca-n Ardeal, asa cum mi-o facea Buna mea, e una dintre cele mai bune din lume. Inclin sa cred ca „vinovat” pentru aceasta perceptie nu e doar faptul ca imi aduce aminte de copilarie (culmea, pe atunci imi placeau putine mancaruri si ciorba de varza era una dintre ele). Cred ca am acumulat destule experienta si sunt suficient de obiectiva ca sa apreciez ca ciorba asta simpla, ieftina, rustica, e pur si simplu geniala din punctul de vedere al gustului. Daca parerea mea e sau nu intemeiata nu am cum sa aflu fara ajutorul vostru, asa ca sper sa o incercati si sa imi spuneti daca v-a placut si voua.
Ingrediente Ciorba De Varza:
- 1,2 – 1,5 kg. varza (1 varza mica, dar indesata)
- 3 morcovi
- radacina de telina, cam cat 1 ou
- 2 cepe marisoare
- 250 de grame de rosii in bulion
- 2 linguri de faina
- 1 lingura rasa de paprika dulce de buna calitate
- 1 buchetel de cimbru proaspat
- 1/2 de legatura de patrunjel
- 1-2 foi de dafin
- 200 de grame de smantana
- 2 linguri de ulei
- optional: ceva afumatura, eu am folosit 200 de grame de jambon afumat, taiat cuburi, merge si fara
- optional: ardei gras, marar, tarhon, otet
- sare si piper
Preparare Ciorba De Varza:
1. Varza se curata de frunzele de la exterior si de cotor, apoi se taie fideluta, ca pentru salata (fiecare dupa pricepere, eu marturisesc ca nu am deloc talent la tocatul verzei). Morcovii si telina se taie cubulete, una dintre cepe se toaca marunt.
2. Daca folositi afumatura, aceasta se pune la fiert in 3 litri de apa. Se fierbe aproximativ 20 de minute, sa inceapa carnea sa se inmoaie, timp in care se indeparteaza cu grija spuma si grasimea care se aduna la suprafata. Daca folositi afumatura cu os, s-ar putea sa dureze mai mult.
3. In zeama se adauga varza, telina si morcovii si o ceapa intreaga, curatata doar de coaja. Daca folositi ardei gras, acuma este momentul sa-l adaugati, taiat cubulete. Se adauga si dafinul si cimbrul.
Rantasul
4. Separat, se incinge uleiul intr-o tigaie si se caleste la foc mediu – mic ceapa tocata, adaugand de la inceput si un praf de sare. Cand se inmoaie ceapa, se adauga faina si paprika si se trage tigaia de pe foc, amestecand rapid pentru ca faina sa se impregneze bine cu uleiul din tigaie. Nu rumenim nici ceapa si nici faina, abia atunci ar deveni rantasul indigest.
5. Se pune inapoi tigaia cu rantasul pe foc si se adauga rosiile in bulion, bine maruntite, si se amesteca viguros. Se adauga cate un polonic de zeama fierbinte din oala cu ciorba, pana cand se obtine un sos rosu, consistent. Se indeparteaza ceapa intreaga din oala cu ciorba de varza si se adauga treptat rantasul, amestecand cu grija cu o lingura cu coada lunga.
Finalizarea ciorbei
Se fierbe ciorba de varza inca 10 minute, apoi se trage de pe foc si se adauga smantana, in prealabil batuta cu furculita cu 2-3 linguri de apa rece si diluata cu 1 polonic de zeama fierbinte. Se potriveste gustul de sarat si piperat si se adauga verdeata tocata, eu prefer sa simt intens gustul de cimbru asa ca am suplimentat acest ingredient la final, adaugand in plus doar putin patrunjel tocat, dar sunt multi care prefera mararul sau chiar tarhonul la aceasta ciorba.
Dupa gust, ciorba de varza se poate inacri cu putin otet de buna calitate, dar prefer sa ofer fiecaruia optiunea sa si-o potriveasca de acra in farfurie. Oricum, e delicioasa si se cere supliment.
Ciorba de varza ca in Ardeal – cum se serveste
Nu va ingrijorati ca ar fi daunator rantasul! Un procedeu identic sta la baza sosurilor de baza ale bucatariei franceze (vezi sosul bechamel), si in afara de asta, chiar nu-l consumam zilnic. Desi, daca ma gandesc mai bine, toti stramosii mei transilvaneni au consumat viata intreaga asemenea ciorbe si au fost oameni sanatosi, cu o viata lunga si activa. Eu va doresc spor la treaba si pofta buna si va astept cu impresii!
Lasă un răspuns