Cautare in site
x inchide
ciorba ardeleneasca de varza-2

Ciorba ardeleneasca de varza

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 22.01.2015
4.8
(492)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.8 / 5. Voturi 492

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

49 comentarii la Ciorba ardeleneasca de varza

  1. Nadia Stanciu spune:

    Draga mea, eu am moștenit de la mama mea,dragul de Ardeal(mama era de lîngă Cluj Napoca),și îmi gătesc mâncăruri numai ardelenești.
    Îți mulțumesc mult pentru această rețetă!

  2. Aurelia spune:

    Da,genială.
    Sunt din Brașov, locuim în Canada, și apreciem rețele dv pt care va mulțumesc.
    Fiți binecuvântată.

  3. ion florin Oltean spune:

    Felicitări pentru rețetă(un clujean din UK) ești un Master Chef

  4. Carmen spune:

    Foarte gustoasa

  5. gina spune:

    Multumim mult,de cand v-am descoperit,am probat mai multe retete ,toate foarte gustoase,maine am s-o fac pe aceasta de varza,cam asa o faceam si eu,dar ,acum am s-o incerc cum o faceti d-voastra!

  6. SANDA POPESCU spune:

    minunata

  7. Dani spune:

    O ciorba extraordinaria. Sunt din ardeal si ma regasesc in gustosa reteta ce ati prezentat prefer afumatura pentru varza.
    Sa ne fie de bine. Si multumim pentru reteta

  8. Ana-Maria spune:

    Exact asa se face si e minunată ciorba asta. Ardeleanul nu prea mănâncă carne de oaie…sunt prin zonă de cand m am născut si n am auzit niciodată de ciorba de varza cu carne de oaie…??

  9. Daniela spune:

    Multumesc pt reteta! Mi-a fost dor de o reteta romaneasca si cum am avut o varza in frigider, a iesit o supa foarte buna ….si am facut-o vegana, fara afumatura si cu smantana de ovaz. Delicios!

  10. Ion spune:

    Sunt perfect dezacord cu ciorba ardelenească, însă Ardeleanu dacă nu are și grăsime nu o apreciază. Pentru aceasta ei fac ciorba de varză cu carne de oaie mai ales în lunile octombrie – noiembrie când oile sunt mai grase (de obicei cârlani) și abia atunci iese o ciorbă minunată. Varză se toacă ceva mai mare și deacria îi mai zice „varză cu dărabu”

  11. Tatiana spune:

    Imi lasa gura apa deacum :) Sotul meu este vegan si abea astept sa incerc reteta. Arate deosebit de bine si sunt sigura ca e foarte gustoasa!

  12. Andra Milutinović spune:

    In cazul in care nu folosesc niciun fel de carne, cum e mai bine sa incep ciorba? Pus varza la fiert cu apa calda, rece, calit inainte? Imi cer scuze pentru intrebarea de proaspata mireasa cu destul de putina experienta in ale bucatariei, dar mare amatoare de ciorbe:)

  13. Doru spune:

    Am făcut azi ciorba matale. Nevasta se uita cam lung la rântaș, părinții mei foloseau așa ceva, cu asta am crescut eu. Nu am respectat ad litteram rețeta, eu am călit ceapa, am pus niște bucăți de piept de porc să se dinstuie, tot acolo, cu un pic de boia, apoi am adăugat legumele. Am pus apoi apa fierbinte și am lăsat să fiarbă o oră jumate, bineînțeles, cu varza adăugată. Apoi am procedat ca în rețeta ta. O bunaciune!!!

  14. Iulia spune:

    Cred ca la Tg. Mures ii zice „lucicoş”, desigur nu asa se scrie :)))))) Imi aduce aminte de facultate si de colegele mele ardelence dragi care ma hraneau cu bucate facute de bunicile/mamele lor. O sa o gatesc cat de curand ❤ ?

  15. Stefania spune:

    Nu m-am așteptat ca ciorba aceasta să fie atât de gustoasă, dat fiind faptul că varza crudă nu are un gust grozav. Cel puțin din punctul meu de vedere. Mulțumesc pentru rețetă!

  16. Simo spune:

    Buna rau ciorba asta.o fac des

  17. Paul spune:

    Ciorba este fenomenal de buna ingredientele sunt bine proportionate gustul foarte bun in ce priveste grasimea eu merg dupa principiul (i ‘ m here for good time not for long time) aceasta ciorba va fi in meniul meu o data pe saptamana si o sa o inmanez la toti prietenii mei din NY. Multumesc foarte mult. Paul.

  18. Puiu Ivan spune:

    Se poate face și cu varza roșie ?

  19. Cristina spune:

    Buna ziua! Ciorba…ca la mama acasa! Delicioasa! Ce mi-a atras in mod deosebit atentia e cusatura. Ce minunatie aveti acolo? Imi puteti spune , va rog, de unde aveti minunatia acea cusuta si ce este?

  20. LUNCAN spune:

    Foarte gustoasa aceasta ciorba,e pe gustul meu si cum o prepara si mama mea.Te felicit si te apreciez enorm pentru retetele gustoase cu care ne surprinzi.Se vede ca tot ce gatesti ,faci din placere,pui mult suflet,rabdare si dragoste.Multumim pentru toate retetele care le redai pas cu pas,fiecare ingredient in parte si mod de preparare si de prezentare.Tot respectul si aprecierea mea si mult succes in tot ce intreprindeti!

  21. Claudia spune:

    reteta asta am mai gatit-o …trebuie sa zic ca a fost superba ..de asta …o mai gatesc si o voi mai gati …..cu sau fara stramosi :) si …sa nu uitam ca stim ce bagam la rantas dar cand cumparam mezeluri si etc ….nu prea stim …asa ca ciorbita e super …ms de reteta si va sfatuiesc sa incercati dar sa si respectati in totalitate reteta ….ms inca o data

  22. iza spune:

    lucskos káposzta ;)

  23. Anonymous spune:

    Stramosii tai si ai mei care mancau mancaruri grase si au trait o viata sanatoasa si lunga faceau munca fizica la camp cate 12-13 ore pe zi? Sa nu uitam asta

    • Da, dar in acelasi timp sa nu omitem nici faptul ca eu gatesc aceasta reteta sau altele asemenea de 2-3 ori pe an, nu zilnic, asa cum faceau stramosii mei. Ca daca-ti faci o pofta, sigur nu iti cauzeaza mare lucru :).

      • Dana spune:

        Parcă am mai auzit replica asta că nu trebuie să gătești in fiecare zi cutare reteta de pe pagina ta și sunt foarte nedumerită. Cum adică:tu publici o rețetă dar imi spui mie sa n-o gătesc??? Păi dacă am poftă de ceva nesănătos ma duc cu familia la fast-food,nu? Si nu am nici vase de spălat. Acasă vreau sa gătesc mâncăruri bune dar sănătoase. Nu înțeleg de ce suntem atât de reticenți la schimbare. Eu fac ciorbă fără rantas de 20 de ani și te asigur că iese foarte gustoasă.

      • Dragă Dana, o să încerc să-ți limpezesc nedumerirea: să zicem că eu ajung într-o zi pe un blog cu rețete raw vegan. Citesc conținutul, care, evident, nu corespunde așteptărilor mele față de mâncare. Evident, nu mă obligă nimeni să gătesc acele rețete. Are sens să las un comentariu și să-i spun autorului să înceapă să fiarbă/prăjească verdețurile? Eu zic că nu, rămân cu experiența lecturii și cu faptul că am aflat că există și așa ceva și mă duc să-mi bag cartofii la cuptor.
        În cazul de față: aceasta este o rețetă tradițională, veche, moștenită din familie. Am crescut cu ciorba de varză făcută în felul ăsta și îmi place. Acesta e motivul pentru care nici nu mă gândesc să schimb ceva, pentru că e bună, e gustoasă. Să știi că fac și eu ciorbe fără răntaș, aproape toate celelalte ciorbe pe care le gătesc, dar nu pe aceasta. Iar dacă tu știi altă rețetă care e atât de bună încât o faci de 20 de ani și nu ai dori să o schimbi, nu înțeleg de ce te-ar interesa ciorba mea de varză. Pentru că nici eu nu o voi schimba.
        În privința faptului că mă acuzi că aș fi reticentă la schimbare (chiar dacă ai încercat elegant să te incluzi prin folosirea persoanei a doua plural), eu zic să mai citești și alte articole de pe blog, dar mai ales să fii și tu dispusă la o schimbare de mentalitate. Am convingerea că dacă răntașului i se spune ”roux” și e prezentat ca bază pentru mâncăruri din bucătăria clasică franceză, nu mai deranjează atât de tare, așa cum nu supără pe aproape nimeni sosul bechamel. Niciunul dintre cei care strâmbă din nas la răntaș nu ar putea argumenta de ce anume o face și nici de ce-ar fi răntașul atât de nesănătos. E vorba doar despre tiparele în care am crescut, nici eu nu aș mânca, de exemplu, urzici fierte în apă și cu hrean, dar știu că există o zonă a țării în care acest preparat e foarte apreciat, fie-le de bine!
        Schimb și eu destule lucruri, fără a uita, însă, că dușmanul binelui este mai binele. Nu o să schimb o rețetă cu un gust perfect.

    • Lacra spune:

      Doamne ferește! Ne certam pe site-ul omului! Cred ca nu suporta comparație prăjeala de la Mac! cu niște făina pusă-n ulei. Și unii dintre noi dacă vrem sa nu spălam farfurii putem mânca la un restaurant rezonabil. Știți cum este? Te duci la om in casa și începi sa critici mobila, mâncarea, totul. Așa și aici! Intri pe site -ul omului, nu-ți place! Treci mai departe și demonstrezi ca ești un om educat. Plus ca dacă avem chef de harta, o putem face acasa. Doar ziceam….

  24. Jo spune:

    se poate face si cu varza murata??

    • Da, dar va avea un cu totul alt gust.

      • Iulia spune:

        eu , de exemplu, pe post de smantana, ii voi pune zerul de la labneh – l am facut amestecand 1l de lapte nefiert cu 1l lapte fiert ( racit cat sa suporti degetul in el, apoi turnat peste cel nefiert ) si lasat la prins vreo 2 zile – asa cum acrea bunica mea, mai toate ciorbele. nu ca n ar fi mai gustoasa cu smantana :D… da’ vreau sa ma slabanogesc, ca zerul asta, ajuta mult, :)

  25. Elena C. spune:

    Delicioasa!Multumesc!Eram in pana de idei!La noi o cheama „zamă de coarce”!

  26. Ana spune:

    Cat timp se fierbe varza ? Și se poate înlocui cu varza acra ?

    • Laura Laurentiu spune:

      Nu as inlocui varza cu varza acra. Ar iesi cu totul altceva. Se fierbe pana iti place cat de fiarta este. Unii o prefera usor crocanta, altii bine gatita.

  27. ALEX spune:

    Am Urmat pas cu pas.. SI mia iesit o ciorba de (STA MATZA IN COADA) :))))

  28. Eva spune:

    Draga Laura ,asa facea si bunica mea scumpa si iubita ! Asa pregatesc si eu ! E superba. Iti doresc multe sanatate si toate cele bune.

  29. Fibia spune:

    Arata de nemaipomenit doar ca eu sunt in spania si nu prea am experiență la bucătărie sii nu prea stiu unde sa gasesc marar sau telina sau cimbru si pot folosi carne de oaie?

  30. mihai spune:

    súper buenas

  31. ella spune:

    este nemaipomenita. A iesit PERFECT, CA LA BUNICA ACASA :) Pana si copiii au mancat toooot din farfurie. Multumim pentru sfaturi, retete, idei.

  32. Geta spune:

    asta e gustul care m-a aruncat in trecut,in bratele bunicii mele frumoase si dragi