Cartofi acordeon – rețeta de cartofi Hasselback, acordeoane din cartofi cu unt
Cartofi acordeon – rețeta de cartofi Hasselback, acordeoane din cartofi cu unt – rețetă culinară, scurt istoric al preparatului, lista de ingrediente și modul de prepare pas cu pas.
Vă spun drept, mă feresc să gătesc prea des acești cartofi acordeon. Nu pentru că nu ne-ar plăcea, ci tocmai pentru că ne plac prea tare. De fiecare dată trebuie să îi pregătesc în porție dublă, altfel, trei perechi de ochi triști mă fixează cu reproș și de altfel, niciodată nu am mâncat unul dintre acești cartofi Hasselback fără regretul că s-au terminat.
Rețeta de cartofi Hasselback – Hasselback Potatis, a apărut într-un restaurant cu același nume. Acțiunea se petrecea la Stockholm, în anul 1953, iar creatorul acestor delicioase acordeoane din cartofi se pare că a fost un chef bucătar pe numele său Leif Elisson, de origine din Värmland. Evident, acești cartofi acordeon au avut un succes imens, datorită gustului excelent dar și a texturii deosebite. Un cartof Hasselback este în același timp moale și pufos ca un cartof copt, îmbibat în unt și cu porțiuni crocante, ca de cartof prăjit. O combinație letală pentru orice pofticios!
ALTE REȚETE CU CARTOFI
Varianta originală conținea doar cartofi, unt, sare și piper, dar, ca orice preparat al cărui succes ajunge să fie mondial, și aceste acordeoane de cartofi au ajuns să fie făcute în tot felul de variante. Eu vă prezint în cele ce urmează varianta de bază și vă lansez provocarea de a improviza după propria imaginație și poftă.
Ingrediente Cartofi acordeon – rețeta de cartofi Hasselback, acordeoane din cartofi cu unt
- 8 cartofi – folosiți atâția cartofi câți doriți să pregătiți, 1 cartof mare, cam de 175-200 de grame, e suficient pentru o porție
- 60 de grame de unt cu 82% grăsime
- 30 de ml. ulei de măsline
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- opțional, se pot adăuga diverse alte condimente: fulgi de chili, usturoi, diverse ierburi aromatice fin tocate/uscate etc
Mod de preparare Cartofi acordeon – rețeta de cartofi Hasselback, acordeoane din cartofi cu unt
1. Se aleg cartofi de formă pe cât posibil egală, ca să se gătească în același timp. Se pornește cuptorul și se fixează la 200°C.
2. Se spală și se curăță cartofii de coajă. Se clătesc din nou cartofii în câteva ape reci și se zvântă. Se topește untul și se omogenizează cu uleiul. Motivul pentru care se amestecă untul cu ulei este acela că uleiul are un punct de fumegare mai înalt decât al untului și va împiedica arderea acestuia în timpul gătirii la cuptor.
3. Din partea mai alungită a fiecărui cartof se taie câte puțin, formând o bază stabilă pe care cartofii să stea fără să se miște.
4. Se crestează toți cartofii în felii subțiri, cam de 3-4 mm grosime, dar fără să se desprindă complet, așa încât să se desfacă în timpul coacerii sub forma de acordeon. Fiind esențial ca toate aceste felii paralele să fie bine prinse de baza stabilă a cartofului, eu procedez așa cum se vede în poza de mai jos. Pe rând, așez fiecare cartof, cu baza formată la punctul 3, într-o lingură mare, din cea pentru servit. Fără grijă, fac acele tăieturi paralele, pătrunzând cu cuțitul exact cât îmi permite lingura.
Asezonarea și coacerea cartofilor
5. Se pun cartofii într-o tavă, apoi se ung bine cu untul topit, amestecat cu ulei. Se unge și printre crestături, asta îi va face să se desfacă în timpul coacerii, formând acele acordeoane din cartofi. Pentru asta, folosesc o pensulă moale și insist și printre crestături. Dacă îmi rămâne unt, îl stropesc pe tot pe deasupra cartofilor.
Observație: există, după cum am spus, tot felul de variante ale acestor cartofi. Puteți înlocui untul cu untură de porc sau de gâscă/rață. Printre feliile crestate ale acestor cartofi acordeon, se pot aranja felii subțiri de bacon. Opțional, se pot asezona cu usturoi, rozmarin, cimbru etc. Deasemea, se pot presăra cu parmezan etc.
6. Mai este doar un pas și putem să dăm acești cartofi hasselback la cuptor. Înainte de gătire, se asezonează din belșug cu sare grunjoasă și piper. Dacă optați pentru mai multe condimente, așa cum am arătat la punctul precedent că este posibil, se adaugă tot acum. Dacă veți folosi și brânză, e de preferat s-o adăugați în ultima parte a gătirii.
7. Se dă tava cu cartofii la cuptorul preîncins la 200°C (static, sau 190°C ventilat). Cartofii se vor coace 1:10 ore, dar, la fiecare 15-20 de minute, vom deschide cuptorul și vom unge cu delicatețe cartofii cu untul care se va aduna în tavă. Pentru asta, se folosește fie o lingură, cu care se stropesc cartofii pe deasupra cu unt, fie se ung cu pensula.
Cartofii Hasselback se servesc calzi, ca garnitură sau ca fel de mâncare de sine stătător, alături de o salată. De altfel, mai ales variantele îmbogățite cu bacon și brânzeturi, chiar sunt o mâncare în sine! Simpli sau îmbogățiți cu diverse adausuri după plac, vă asigur că sunt delicioși!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns