
Cartofi acordeon cu bacon – rețeta de cartofi Hasselback cu mai mult gust





Cartofi acordeon cu bacon – rețeta de cartofi Hasselback cu și mai mult gust – gramaje exacte, mod de preparare și temperatura de gătire. Rețetă detaliată de cartofi acordeon cu bacon, gratinați la cuptor.
Acești cartofi acordeon cu bacon, cu un topping de cașcaval gratinat, sunt o variantă a rețetei de cartofi Hasselback – Hasselback Potatis. Aceasta a apărut în restaurantul cu același nume, la Stockholm, tocmai în anul 1953. Rețeta originală de cartofi Hasselback nu conține decât cartofi, unt, sare și piper și o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Dar, așa cum v-am spus deja, aceasta este o variantă care a ieșit la fel de gustoasă, însă cu un gust diferit. Categoric, un pic de bacon face diferența, gustul sărat al acestuia a impregnat cartofii din interior iar rezultatul a fost un deliciu. Rețeta e foarte simplă, ușor de făcut și o găsiți pas cu pas mai jos.
Ingrediente cartofi acordeon cu bacon
- 4 cartofi pentru copt – în total au avut 260 de grame
- 50 de grame de unt cu 82% grăsime
- 1 linguriță de ulei de măsline
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- 50 de grame cașcaval (pentru gratinat)
- 150 de grame de bacon crud uscat
- opțional, rozmarin uscat sau alte ierburi aromatice după preferință
Mod de preparare Cartofi acordeon cu bacon
1. Am ales 4 cartofi de formă și mărime pe cât posibil egală, să fie gata de copt în același timp. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
2. Cât s-a încins cuptorul, am spălat și curățat cartofii de coajă. Odată curățați, i-am clătit bine din nou, în câteva ape reci, apoi i-am zvântat bine.
3. Într-o crăticioară, am pus untul și uleiul de măsline. Am topit untul pe foc mic. Motivul din care am amestecat untul cu ulei este pentru că uleiul are un punct de fumegare mai înalt decât al untului și va împiedica arderea acestuia, în timpul gătirii la cuptor.
4. Am verificat dacă sunt destul de stabili cartofii și, în cazul celor care au avut tendința să se rostogolească, am tăiat câte o bucată, pe lungime. Astfel, am format o bază stabilă pe care cartofii să stea fără să se miște. Pe rând, am așezat fiecare cartof într-o lingură mare (cu baza decupată înspre lingură). Cu un cuțit bine ascuțit, am crestat fiecare cartof în felii subțiri, cam de 3-4 mm grosime, fără să se desprindă complet. Este esențial ca toate aceste felii paralele să fie bine prinse de baza stabilă a cartofului.
În final, cartofii arătau așa cum îi puteți vedea în imaginea de mai jos.
Asezonarea cartofilor
5. Odată toți crestați, i-am așezat într-o tavă potrivită pentru cuptor. Cu o pensulă de bucătărie, am uns cartofii cu untul topit și am insistat ca untul să intre și printre crestături. Grăsimea îi va face să se desfacă în timpul coacerii, devenind acei cartofi acordeon, care ne plac atât de mult. Cam jumătate din untul topit, amestecat cu uleiul de măsline, am păstrat deoparte.
6. Printre crestături, am distribuit feliile fine de bacon, tăiate în bucățele de mărime potrivită. Nu am băgat bacon în fiecare crestătură, cam una da și alta ba și nici nu am asezonat înainte de adăugarea baconului, pentru că acesta este deja destul de sărat.
7. Am stropit cu restul de unt topit, distribuindu-l pe deasupra fiecăruia dintre acești cartofi acordeon cu bacon, deja pregătiți, apoi i-am asezonat cu sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat și puțin rozmarin uscat. Desigur, puteți folosi ierburile aromatice preferate (sau deloc).
Gătirea la cuptor
8. Am dat tava cu cartofi acordeon la cuptorul preîncins la 200ºC, fără ventilație, la o înălțime medie. După 50 de minute, arătau deja așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos (și miroseau încă și mai bine).
9. În acest moment, am deschis cuptorul și am scos tava cu cartofii, așezând-o pe un suport termorezistent. Cu grijă, să nu mă ard, am stropit din nou cartofii cu untul topit de prin tavă. Am distribuit cașcavalul pe deasupra cartofilor și am dat din nou tava la cuptor, pentru gratinare, timp de 10 minute.
10. La finele celor 10 minute, cașcavalul s-a topit și s-a rumenit frumos, așa că am scos tava cu cartofi acordeon cu bacon din cuptor, de data asta defitiniv. Nu-i așa că arată excelent?
Cartofi Hasselback cu bacon – servirea
Fiind, totuși, doar niște cartofi, poate că mulți vor fi tentați să servească acești cartofi acordeon cu bacon pe post de garnitură. Mie, însă, mi se par mai degrabă un fel principal, potrivit pentru o cină sau un prânz gustos, alături de o salată verde (de exemplu).
Sunt destul de consistenți și sățioși, conținând atât unt cât și bacon, iar gustul lor sigur nu va dezamăgi pe nimeni. Miezul cartofilor e moale, foarte gustos, baconul oferă multă savoare iar marginile crocante sunt un deliciu!
MAI MULTE REȚETE DE CARTOFI LA CUPTOR GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns