Legume la gratar
Eu, personal, ma dau in vant dupa legume la gratar. Toata vara mi-ar fi deajuns doar darurile proaspete si colorate ale gradinii, perpelite rapid si stropite cu un sos (un dressing bun). Un fel de salata calda de legume la gratar, care azi pot contine anumite tipuri de legume, maine altele, in functie de sezon si de pofta inimii.
Nu am voie sa uit, insa, si de restul familionului. Totusi, chiar si carnivorii meu sunt de acord ca legumele la gratar sunt una dintre cele mai savuroase garnituri, alaturi de ceva carnoase, si ca sunt de acceptat chiar daca-s simple, doar stropite cu un sos (dressing) si cu un strop de branza de capra – uite o cina foarte gustoasa si usoara. Afar’ de asta, i-am promis surorii mele ca o sa grataresc niste legume, asa ca iata ce-a iesit:
Ingrediente legume la grătar
- legume dupa plac, eu am folosit: dovlecei, rosii, ceapa, vinete si ardei capia copti
- ulei de masline
- sare
sos:
- 1 legatura de patrunjel
- 1 legatura de busuioc
- 1 catel de usturoi
- 4-5 linguri de ulei de masline
- zeama de la 1/2 de lamaie (optional)
- sare, piper
Preparare legume la gratar
Se aleg legume proaspete, tinere, sanatoase si tari. Se spala bine. Dovleceii se feliaza si se presara cu sare (la fel si vinetele), pentru a elimina o parte din lichidul continut:
Dupa aproximativ 10-15 minute, se zvanta dovleceii si vinetele cu hartie de bucatarie, apoi se se ung, cu ajutorul unei pensule moi, cu ulei de masline, pe partea pe care se vor aseza pe gratar:
Se aseaza pe gratarul bine incins (dupa cum se vede, merge foarte bine si pe un gratar pentru aragaz):
Se ung din nou cu putin ulei de masline, pe partea vizibila:
Dupa 2-3 minute, se intorc pe partea cealalta si se lasa pe gratar inca 2 minute, sau pana cand dintii unei furculite intra cu usurinta in carnea dovleceilor:
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
Pe masura ce se fac, se pastreaza la cald (eu am pus legumele intr-o farfurie asezata deasupra unui vas cu apa fierbinte):
Identic am procedat cu vinetele:
Rosiile le-am taiat in jumatati si le-am sarat pe partea taiata:
Le-am stropit cu ulei de masline extravirgin si le-am asezat pe gratar, mai intai cu fata taiata in jos:
Dupa 3-4 minute le-am pensulat cu ulei de masline si pe partea bombata, apoi le-am intors:
Cu ceapa, taiata in rondele groase de 1 cm., am procedat asemanator ca si cu rosiile:
Ardeii i-am copt inainte de a-i frige pe gratar, si i-am decojit:
Am taiat ardeii in jumatati, i-am sarat usor si i-am uns cu pensula cu un strat fin de ulei de masline extravirgin, apoi i-am asezat pe gratarul incins, frigandu-i pe ambele parti foarte putin, doar cat sa se formeze urmele caracteristice de gratar:
Pentru sos, pur si simplu am dat la blender toate ingredientele, subtiind cu zeama de lamaie; in cazul in care cineva nu agreaza gustul acru, poate subtia sosul cu apa, pana la atingerea consistentei dorite. La fel, ierburile aromatice se pot combina dupa gustul si placerea fiecaruia: tarhon, marar, coriandru (pentru un gust exotic) etc.Se servesc fierbinti si sunt intotdeauna apreciate la superlativ de toti mesenii:
Lasă un răspuns