Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Legume la gratar

Legume la gratar

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Eu, personal, ma dau in vant dupa legume la gratar. Toata vara mi-ar fi deajuns doar darurile proaspete si colorate ale gradinii, perpelite rapid si stropite cu un sos (un dressing bun). Un fel de salata calda de legume la gratar, care azi pot contine anumite tipuri de legume, maine altele, in functie de sezon si de pofta inimii.

Nu am voie sa uit, insa, si de restul familionului. Totusi, chiar si carnivorii meu sunt de acord ca legumele la gratar sunt una dintre cele mai savuroase garnituri, alaturi de ceva carnoase, si ca sunt de acceptat chiar daca-s simple, doar stropite cu un sos (dressing) si cu un strop de branza de capra – uite o cina foarte gustoasa si usoara. Afar’ de asta, i-am promis surorii mele ca o sa grataresc niste legume, asa ca iata ce-a iesit:

legume la gratar

Ingrediente legume la grătar

  • legume dupa plac, eu am folosit: dovlecei, rosii, ceapa, vinete si ardei capia copti
  • ulei de masline
  • sare

sos:

  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de busuioc
  • 1 catel de usturoi
  • 4-5 linguri de ulei de masline
  • zeama de la 1/2 de lamaie (optional)
  • sare, piper

Preparare legume la gratar

Se aleg legume proaspete, tinere, sanatoase si tari. Se spala bine. Dovleceii se feliaza si se presara cu sare (la fel si vinetele), pentru a elimina o parte din lichidul continut:

legume la gratar 1legume la gratar 2

Dupa aproximativ 10-15 minute, se zvanta dovleceii si vinetele cu hartie de bucatarie, apoi se se ung, cu ajutorul unei pensule moi, cu ulei de masline, pe partea pe care se vor aseza pe gratar:

legume la gratar 3

Se aseaza pe gratarul bine incins (dupa cum se vede, merge foarte bine si pe un gratar pentru aragaz):

legume la gratar 4

Se ung  din nou cu putin ulei de masline, pe partea vizibila:

legume la gratar 5

Dupa 2-3 minute, se intorc pe partea cealalta si se lasa pe gratar inca 2 minute, sau pana cand dintii unei furculite intra cu usurinta in carnea dovleceilor:legume la gratar 6

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Pe masura ce se fac, se pastreaza la cald (eu am pus legumele intr-o farfurie asezata deasupra unui vas cu apa fierbinte):

legume la gratar 7

Identic am procedat cu vinetele:

legume la gratar 12

Rosiile le-am taiat in jumatati si le-am sarat pe partea taiata:

legume la gratar 8

Le-am stropit cu ulei de masline extravirgin si le-am asezat pe gratar, mai intai cu fata taiata in jos:

legume la gratar 9

Dupa 3-4 minute le-am pensulat cu ulei de masline si pe partea bombata, apoi le-am intors:

legume la gratar 10

Cu ceapa, taiata in rondele groase de 1 cm., am procedat asemanator ca si cu rosiile:

legume la gratar 11

Ardeii i-am copt inainte de a-i frige pe gratar, si i-am decojit:

legume la gratar 13

Am taiat ardeii in jumatati, i-am sarat usor si i-am uns cu pensula cu un strat fin de ulei de masline extravirgin, apoi i-am asezat pe gratarul incins, frigandu-i pe ambele parti foarte putin, doar cat sa se formeze urmele caracteristice de gratar:
legume la gratar 14

Pentru sos, pur si simplu am dat la blender toate ingredientele, subtiind cu zeama de lamaie; in cazul in care cineva nu agreaza gustul acru, poate subtia sosul cu apa, pana la atingerea consistentei dorite. La fel, ierburile aromatice se pot combina dupa gustul si placerea fiecaruia: tarhon, marar, coriandru (pentru un gust exotic) etc.Se servesc fierbinti si sunt intotdeauna apreciate la superlativ de toti mesenii:

Ultima rețetă publicată

legume la gratar

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 comentarii la Legume la gratar

  1. lauralaurentiu spune:

    Boabe decafea, multumesc, la fel!

  2. lauralaurentiu spune:

    VertAnge – sunt foarte gustoase, intr-adevar. :) Ardeii sunt si preferatii mei.

  3. lauralaurentiu spune:

    damilena – multumesc mult! Am vizitat blogul tau, foarte frumos! :)

  4. lauralaurentiu spune:

    DanaJ – e fain sosul cum zici tu, sigur ca da. Asta al meu e ceva mai light. :)

  5. Ionut Marin Imobiliare spune:

    Salut, aş dori sã facem 3-way link exchange, uite pot sã-ţi ofer un link pe blogul meu http://ionut-marin-imobiliare.blogspot.com/ şi în schimb aş dori un link pentru siteul http://golf3.ro/ cu titlu Golf 3 … dacã eşti de acord adaugã-mã te rog şi apoi trimite-mi mail la ionut@golf3.ro cu ce vrei sã aparã la mine pe blog. Mulţumesc

  6. Boabe de Cafea spune:

    Arata f bine! Mie imi plac in orice combinatie legumele.
    Va doresc o saptamana frumoasa!

  7. VertAnge spune:

    Pentru mine o farfurie cu astfel de bunatati e mai de pret decat purcelul :) Mai ales ardeii!

  8. damilena spune:

    Este unul dintre poreparatele mele preferate!
    http://www.damilena.com/
    damilena!
    Un sfarsit de saptamana fericit!

  9. Dana J. spune:

    Bash asa fac si io cu legumele. Doar sosul il fac altfel. Asa cremos. Incearca si tu, poate iti place. Pun ce ierburi imi cresc prin gradina. Oregano, cimbru(am din ala cu miros de lamaie) chives(nu stiu cum le zice) patrunjel, marar… Pisez un catel de usturoi bine de tot cu sare grunjoasa, si pun la blender otzara maioneza, iaurt si ierburile. Mai pun si lamaie de vreau mai acrisor. Dar de obicei iaurtul rezolva chestia. Acum trebuie sa incerc si sosul tau ca suna bine de tot.
    Of ce foame mi-i acuma.

  10. lauralaurentiu spune:

    Unealta de pensulat am primit-o de la Cuisinette http://i-want-to-cook.blogspot.com/, e intr-adevar grozava, se umple recipientul de silicon cu lichidul pe care vrei sa-l distribui deasupra preparatului si pensulezi fara sa tot inmoi. :) Ii multumesc din nou!

  11. Laura Frunza spune:

    Arata absolut delicios, si eu ador legumele gratarite, in special ceapa si ciupercile. Mi-a atras atentia unealta de pensulat, este nemaipomenita. De unde ai cumparat-o ca tare mi-as dori si eu asa ceva?

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE