
Cartofi condimentați cu usturoi și muștar – la cuptor





Cartofi condimentați cu usturoi și muștar – gătiți la cuptor – rețetă de garnitură foarte gustoasă, cu ingrediente accesibile și ieftine. Cum să faci o garnitură de cartofi foarte gustoasă, rețetă explicată detaliat cu gramaje exacte și mod de preparare ilustrat cu poze pas cu pas.
Rețeta de cartofi condimentați la cuptor, cu muștar și usturoi și cu verdeață, am preluat-o cu mulți ani în urmă de la o colegă forumistă, Maria-Elena (Shumaila), căreia încă îi mulțumesc pentru una dintre cele mai gustoase garnituri de cartofi din câte am gustat. Atât de buni ies cartofii ăștia, c-aș putea spune că eclipsează preparatul principal lângă care sunt serviți. 😂 Uite, am făcut, de curând, o bunătate friptură din ceafă de porc, așa de gustoasă și de fragedă de se topea în gură. Totuși, acești cartofi condimentați la cuptor au fost cei care au dispărut primii din farfurie și toată lumea a mai vrut.
De ce s-ar întâmpla una ca asta? Motivul cred că e evident, pur și simplu acești cartofi sunt deosebit de gustoși și de savuroși iar rețeta lor o găsiți mai jos, explicată detaliat.
Ingrediente Cartofi condimentați cu usturoi și muștar – la cuptor
- 1 kg cartofi, decojiți
- 6 linguri de ulei de masline
- 4-5 căței de usturoi, necurățați de coajă
- sare după gust (1 linguriță bună, vreo 13-15 grame am pus eu)
- piper negru după gust
- pătrunjel verde tocat (½ de legătură)
- 1 linguriță cu vârf de muștar de Dijon
- 1 lingură de oțet
Mod de preparare cartofi condimentați cu usturoi și muștar – la cuptor
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 200°C, fără ventilație, cu căldură de jos și de sus. Cartofii se curăță de coajă, se spală bine și se taie în felii, longitudinal (ca la cartofii wedges). Recomand cartofii pentru copt, se găsesc etichetați ca atare.
2. Cartofii feliați se pun într-o tavă de mărime potrivită (28×38 cm a avut a mea). Se adaugă peste cartofii din tavă jumătate din uleiul de măsline și se amestecă rapid, să fie unși peste tot. Cartofii se sărează și se piperează după gust, eu am pus o linguriță cu vârf de sare grunjoasă și piper negru proaspăt râșnit. Se amestecă bine și se adaugă în tavă cățeii de usturoi, necurățați. Tava cu cartofii condimentați cu usturoi și muștar se dă la cuptor, la o înălțime medie, pentru 20 de minute.
Prepararea condimentului și condimentarea cartofilor
3. După 20 de minute, se scoate tava din cuptor, fără să se oprească din funcționare. Cât de rapid posibil, usturoiul copt se curăță de coajă. Mai precis, se strânge cu vârful degetelor iar miezul copt va aluneca afară. Se colectează cățeii de usturoi copt în vasul unui blender/chopper și se adaugă și muștarul, pătrunjelul tocat, oțetul și restul de ulei. Precizez că eu am folosit oțet de mere cu concentrația de 6°.
4. Se procesează totul la blender/chopper până se omogenizează bine și astfel am obținut condimentul pentru acești cartofi condimentați cu usturoi și muștar.
5. Imediat, condimentul se adaugă peste cartofii semi-copți, din tavă. Cel mai bine este să se distribuie din loc în loc, în cantități mici, astfel cartofii vor fi mai ușor de omogenizat cu condimentul.
6. Cu o spatulă de silicon sau de lemn, se omogenizează cartofii cu condimentul, așa încât acesta să fie distribuit peste tot.
Coacerea finală și servirea
7. Se dă imediat tava cu cartofi condimentați cu usturoi și muștar la cuptor și se coace încă 25 de minute. În final, cartofii sunt rumeni și miros excelent.
Cartofii se servesc calzi, ca garnitură, lângă un fel principal după gust. La cât de mult îmi plac, mie mi se întâmplă să-mi umplu farfuria doar cu cartofi și să mă bucur de ei, fără să îmi trebuiască nimic altceva.
MAI MULTE REȚETE DE GARNITURI DIN CARTOFI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Poftă mare!
Lasă un răspuns