
Pilaf de orez cu ciuperci, rețetă de post





Pilaf de orez cu ciuperci, rețetă de post cu poze pas cu pas. Orez cu ciuperci și legume, rețetă culinară. Cum se face un pilaf de orez de post, cu legume și ciuperci.
Eu ador orezul, așa că zilele trecute, când am avut la masă acest pilaf de orez cu ciuperci, cu toate că e o mâncare simplă, de post, m-am simțit răsfățată. Bărbatu-meu, căruia, când aude de orez, i se reactivează tot felul amintiri, nu tocmai plăcute, despre mâncarea din armată și zice, strâmbând din nas, ”balast” (balast însemnând orez în argoul de unitate militară, anii ’90), nu a arătat inițial același entuziasm ca mine, dar, în final, a fost cucerit de asocierea dintre acest pilaf de orez cu ciuperci și o salată de crudități.
I-am și spus mofturosului: ”Tu încă te simți flăcău? Îți amintesc că ai scăpat de armată de mai bine de douăzeci de ani! Culmea e că în tot timpul ăsta nu te-ai obișnuit că orice ți-aș da de mâncare, e bun!”. Dumnealui, însă, era prea ocupat să înfulece, așa că nu s-a învrednicit să-mi răspundă cu mai mult decât o strâmbătură caraghioasă.
Revenind la rețeta de pilaf de orez cu ciuperci pe care v-o propun, e o mâncare de împărțit cu familia, colorată și gustoasă, care va aduce bucurie tuturor și sper că îi veți descoperi aroma și textura încântătoare cât de curând.
Ingrediente Pilaf de orez cu ciuperci, rețetă de post
- 250 de grame de orez
- 60 ml. ulei
- 700 de grame de ciuperci proaspete, eu am folosit champinion dar se pot folosi orice ciuperci preferați
- 1 ceapă de mărime medie (100 de grame)
- 1 cățel de usturoi
- 40 de grame țelină (1 bucată de rădăcină de țelină cam de mărimea unui ou)
- 1 morcov de mărime medie
- 1 ardei gras roșu mic sau 1/2 dintr-un ardei gras mare (opțional, 70 de grame am folosit eu)
- 600 ml. de supă de zarzavaturi (sau apă)
- pătrunjel verde tocat
- 1 foaie de dafin (opțional)
- sare și piper
Pilaf de orez cu ciuperci, rețetă de post, preparare
1. Ciupercile se șterg bine cu șervete de hârtie de bucătărie și se taie în sferturi sau jumătăți, după cât de mari sunt. Ceapa se curăță, se spală bine și se toacă mărunt, la fel și usturoiul. Ardeiul (dacă se folosește) se taie mărunt, țelina și morcovul se curăță de coajă, se spală bine și se dau prin răzătoarea cu găuri mari.
Orezul se pune într-o sită și se spală bine sub jet de apă rece, se scurge și se zvântă.
2. Într-o cratiță se încinge pe foc mediu-iute 1/2 din cantitatea de ulei recomandată și se adaugă ciupercile. Se sotează ciupercile, amestecându-le rapid prin răsturnare, fără a le săra, până când se înmoaie și se rumenesc pe ici-colo. În cazul meu, operația asta a durat 7 minute. Se scot ciupercile într-un castron și se păstrează acoperite.
3. Se adaugă în aceeași cratiță în care am călit ciupercile restul de ulei și imediat se pun ceapa, usturoiul, morcovul și țelină și ardeiul. Se presară un praf de sare și se călesc pe foc mediu, amestecând constant, până se înmoaie ceapa (4-5 minute). Apoi, adăugăm orezul și îl călim împreună cu legumele, amestecând în continuu, timp de 1-2 minute.
4. Se toarnă deasupra orezului și legumelor 600 ml. de supă rece de zarzavaturi (morcovi, ceapă și rădăcină de pătrunjel, fierte până se înmoaie și apoi strecurată supa) sau, în lipsa acestei supe, apă rece, se adaugă 1 linguriță rasă de sare și foaia de dafin (dacă se folosește) și se întețește focul. Imediat ce lichidul începe să clocotească, se reduce focul la minimum și se acoperă cratița cu capacul. Se fierbe orezul la foc mic.
5. După 8 minute, se adaugă în cratiță și ciupercile (care, de fapt, au fost deja gătite la punctul 2, adăugându-le acum, la final, avem siguranța că nu vor fi răsfierte și terciuite, ci vor avea o textură plăcută). Se amestecă ușor și se acoperă cratița din nou, gătind totul, orez și ciuperci, încă 2 minute.
Se oprește focul după exact 10 minute din momentul în care apa a început să fiarbă (8 minute doar orezul și încă 2 minute după adăugarea ciupercilor). Pilaful se asezonează cu sare și piper după gust apoi se acoperă cu capacul și se lasă să stea 10-15 minute înainte de servire, timp în care orezul va absorbi și ultima picătură de lichid din cratiță.
Servirea
Pilaful de orez cu ciuperci, de post, se servește cald, presărat cu pătrunjel verde tocat, alături de o salată de crudități. E foarte gustos și suficient de sățios. În același timp, însă, putem servi acest pilaf de orez cu ciuperci pe post de garnitură, cu diverse preparate cu care se potrivește perfect, punându-se reciproc în valoare.
Preparate care se potrivesc cu pilaful:
În general, se potrivește perfect cu pilaful de orez cu ciuperci, servit pe post de garnitură, orice fel de pui fript, dar nu doar puiul, mă gândesc ce deliciu de mâncare ar ieși în combinație cu aceste costițe chinezești de porc, de exemplu.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns