Semmelknodel, găluște nemțești, rețetă de garnitură pentru fripturi și alte preparate
Semmelknodel, găluște nemțești, reteta de garnitura pentru fripturi si alte preparate. Reteta de garnitura pentru friptura si mancare cu sos, galuste de paine. Semmelknodel ce sunt si cum se pregatesc.
Am trăit toată viața în Banat, un loc a cărui gastronomie este rezultatul sutelor de ani de interferențe între culturi diferite, ale etniilor care au trăit în acest timp aici. Una dintre cele mai puternice influențe culinare este cea germană și de aceea, mai cu seamă în localitățile care, în trecut, au avut o populație masivă de etnici germani, preparatele nemțești au intrat în fiecare casă și unul dintre cele mai îndrăgite sunt găluștele.
La noi nu se pregătesc doar găluște dulci, ci și cele sărate sunt la mare căutare, mai ales atunci când acompaniază felurile cu carne grasă sau cu sos bogat. Aceste semmelknodel – găluște de pâine, a căror rețetă v-o propun azi, se potrivesc perfect tuturor acestora, sunt garnitura ideală lângă varza roșie sau murată călită sau în mâncarea de mazăre cu găluște, dar și cu multe alte preparate pe bază de carne, câteva sugestii puteți găsi mai jos (click pe imagini pentru rețete).
Rețete de preparate care se potrivesc cu găluștele de pâine Semmelknodel:
Sper că v-am stârnit curiozitatea asupra acestor delicioase găluște, mai jos găsiți rețeta lor completă. Să vă fie de folos!
Ingrediente Semmelknodel, găluște nemțești, rețetă de garnitură
- 200 de grame de cubulete din paine alba mai veche
- 120 ml. lapte caldut
- ½ legatura de patrunjel
- 50 de grame de ceapa tocata foarte fin
- 1 catel de usturoi
- 90 de grame de unt
- 1-2 linguri de faina
- 2 linguri de pesmet sau verdeata proaspata tocata (patrunjel sau cepsoara-chives), pentru finisat galustele
- 2 oua
- sare, piper si nucsoara rasa
Semmelknodel, găluște nemțești, rețetă de garnitură, mod de preparare
1. Se topeste intr-o tigaie 1/3 din unt, se adauga ceapa fin tocata si usturoiul zdrobit si se calesc pana ce se inmoaie. Se lasa sa se racoreasca. Intre timp, painea se inmoaie in lapte caldut. Dupa ce s-au racit, se adauga cepaa si usturoiul deasupra painii inmuiate, se adauga si verdeata fin tocata si ouale. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara dupa gust si se framanta un aluat din acest ingrediente, fara a insista prea mult.
2. Cu mainile umede se formeaza galuste rotunde cam de marimea unei mingi de pingpong si se dau prin faina. Se fierb galustele in apa sarata, la foc mic, timp de 10 – 15 minute, pana se ridica la suprafata.
3. In timp ce fierb galustele, daca optati pentru finisarea galustelor cu pesmet rumenit, topiti pe foc mediu 30 de grame de unt, adaugati pesmetul si rumeniti-l, amestecand constant.
4. Dupa ce galustele sunt fierte si pesmetul s-a racorit, se stropesc galustele cu restul de 30 de grame de unt topit si se presara cu pesmetul rumenit.
5. Daca optati pentru varianta cu verdeata tocata, e suficient sa stropiti galustele fierte cu untul topit (30 de grame) si sa le presarati cu verdeata, inainte de servire. In acest caz, garnitura noastra va contine cu 30 de grame de unt mai putin fata de ceea ce am precizat pe lista ingredientelor, dar va fi la fel de gustoasa.
Poftă mare!
Lasă un răspuns