Friptură de porc cu bere și legume, fragedă și gustoasă, rețetă detaliată
Friptură de porc cu bere, super fragedă și gustoasă, înăbușită pe plită sau la cuptor, cu legume și mirodenii. Rețetă de friptură înăbușită din spată sau ceafă de porc, foarte moale, cu sos de bere și legume.
Dintre toate legumele, ‘a mai hrănitoare e carnea, iar dintre toate pasările, niciuna nu-i ca porcu’ :)). Cam așa se zice pe-aici, pe unde am trăit eu toată viață, iar bărbatu-meu nu putea să facă nota discordantă. Orice i-aș oferi eu, el tot după o friptură de porc fragedă și suculentă tânjește.
Drept e că sunt și aromate și nemaipomenit de gustoase fripturile astea de porc! Chiar dacă, în ultima vreme, am cam rărit frecvența cu care le ofer familiei, nu pot să nu le fac și lor cheful, din când în când. Ieri nu prea știam ce să gătesc și-mi căutam prin congelator inspirația, când am dat peste o bucată de spată de porc. Coincidență, în același moment a dat și norocul peste al meu bărbat! În sfârșit, s-a mai răcorit afară, așa că mi-am făcut curaj să mă apuc de o friptură.
Spata de porc e acea bucată aproximativ triunghiulară care se tranșează din dreptul umărului animalului. I se mai spune și ”pulpa din față”. E o bucată marmorată cu grăsime, fapt care o recomandă pentru fripturi gustoase. De altfel, pentru rețeta asta se pretează la fel de bine și ceafa, la rândul ei o bucată de carne cu grăsime. Spata de porc gătită înăbușit, cu bere și legume, a ieșit bună de să te lingi pe degete, în plus e una dintre acele mâncăruri care nu iți solicită prezența minut de minut lângă aragaz, ușor de făcut, deci, și cât se poate de delicioasă.
Ingrediente friptura de porc cu bere
- 1 bucată de spată de porc de 1,5 kg., curățată de pieliță și grăsimea de la suprafață (poate fi și altă bucată, ceafă, pulpă etc.)
- 1 sticlă de 0,33 l. de bere buna
- 1 ceapă mare (150 de grame)
- 3-4 morcovi micuți (150 de grame în total)
- 2 tije de șelină apio
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de pastă de roșii
- 2 linguri de oțet balsamic
- 2 linguri de ulei
- 1 linguriță cu vârf de sare grunjoasă
- condimente: câte 1 linguriță rasă de piper măcinat, paprika dulce, ienibahar măcinat si chimen măcinat
- opțional: 1 foaie de dafin
- opțional: 1 crenguță de rozmarin
- opțional: 1 lingură de miere
Mod de preparare Friptura de porc cu bere
1. Mai întâi, carnea trebuie fasonată astfel încât să nu aibă bucăți (fițuri) care să atârne în jurul ei. Pielițele și grăsimea în exces se curăță cu un cuțit bine ascuțit.
2. Se pregătește o pastă de condimente cu care se va unge carnea, cel mai bine este să folosiți un mojar: se pun în mojar cățeii de usturoi curățați, sarea, piperul, paprika, ienibaharul și chimenul și se „chinuiesc” preț de câteva minute cu pistilul, până când prezența usturoiului nu mai e evidentă decât prin miros. Se adaugă cele 2 linguri de oțet balsamic și se amestecă bine.
3. Carnea se unge cu aceasta pastă peste tot, chiar se pot face mici incizii cu vârful unui cuțit în carne în care să se îndese din pasta, așa încât condimentele să pătrundă cât mai bine.
4. Se înfoliază carnea astfel condimentată și se lasă să se marineze o oră la temperatura bucătăriei sau câteva ore bune (chiar peste noapte) la frigider. Procedați după cum vă permite timpul. La mine a fost cu grabă, așa încât o oră la temperatura bucătăriei a trebuit să fie suficient (și chiar a fost).
Gătirea fripturii
5. Între timp, se pregătesc legumele (ceapa, tijele de țelină și morcovii), care se curăță, se spală și se taie cubulețe.
6. După trecerea timpului de marinare, se pune pe foc o cratiță de fontă sau ceramică termorezistentă (la care să aveți și capac) și se încinge. Se adaugă uleiul și imediat bucata de carne. Se prăjește rapid, la foc mare, preț de 8-10 minute, întorcându-se pe toate părțile. Carnea se întoarce frecvent, așa încât să se formeze o crustă care să închidă sucurile din carne în interiorul acesteia.
7. Carnea rumenită se scoate deoparte, pe o farfurie, și se păstrează acoperită lejer cu folie, să o menținem caldă. În grăsimea rămasă în cratiță se adaugă legumele tăiate cuburi. Se reduce focul și se călesc legumele 7-8 minute, amestecând constant, până se înmoaie puțin.
8. După ce legumele se înmoaie, bucata de carne se pune din nou în cratiță și se stinge totul cu berea.
Opțional, se adaugă în cratiță dafinul și rozmarinul. Dacă nu le doriți pe acestea, adăugați doar pasta de roșii și completați cu apă fierbinte, atât cât nivelul de lichid din cratiță să ajungă cam până la jumătatea înălțimii bucății de carne. Se pune capacul pe cratiță.
Din acest moment sunt valabile doua abordări.
I. prima: se dă vasul la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 2 ore.
II. a doua: se gătește carnea pe aragaz, sub capac, la foc mic, timp de 1 oră și jumătate – 2 ore. Adică, până când, înțepând cu o scobitoare în partea cea mai groasă a fripturii, se vor elibera sucuri clare, fără urmă de sânge. În principiu, gătirea ar trebui să dureze cam 45-50 de minute/kg. de carne.
Eu am ales a doua variantă, căci nu am simțit niciun pic de entuziasm să pornesc cuptorul, fiind atât de cald. Am supravegheat de departe, revenind cam la 15 minute în bucătărie. E important să nu rămână carnea „pe uscat”, dacă lichidul se evaporă se completează cu câte puțină apă fierbinte. La mijlocul perioadei de gătire, am întors carnea și atâta tot.
Servirea
Când este gata, friptura se scoate pe un platou și se acoperă lejer cu o folie de aluminiu sau un capac. Se lasă să se odihnească 10-15 minute, înainte de a o felia.
Pentru sos, se scot din cratiță dafinul și rozmarinul (dacă le-ați folosit). Cu o spumieră, se scot legumele și se pun într-un crăticioară. Se pasează fin (cu blenderul de mână sau se trece totul prin sită) și se adaugă treptat din lichidul rămas în cratiță, până se obține un sos. Dacă sosul e prea gros, se diluează cu apă fierbinte sau cu un pic de supă și se mai dă într-un clocot scurt. Dacă, dimpotrivă, e prea fluid, se pune într-o crăticioară și se mai fierbe până scade la consistența dorită.
Opțional, gustul sosului se poate echilibra cu o linguriță de miere adăugată la final (eu așa am făcut), creând o balanță perfectă între gustul sărat și picant al condimentelor, tenta amăruie a berii și dulceața morcovilor accentuată cu mierea.
Friptura se servește caldă, cu garnitura preferată și sosul onctuos. Eu am făcut un piure de cartofi cu unt, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
MAI MULTE REȚETE DE FRIPTURĂ DE PORC GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns