Salata de leurda, loboda si oua de prepelita
E inceput de saptamana, e primavara si vremea e in sfarsit frumoasa. Ca sa facem saptamana inca si mai frumoasa decat se anunta, vin si eu cu o salata in care am adunat cateva culori de primavara. Cu aceasta salata, celebrez in continuare sezonul leurdei, pentru c-ar fi mai mare pacatul sa lasam sa ii treaca vremea fara sa obtinem cat de mult posibil de la acest atat de valoros detoxifiant natural. Aportul de proteine din salata mea il aduc ouale de prepelita, delicate, gustoase si foare sanatoase, iar pentru si mai multa culoare am adaugat frunze fragede de loboda si portocala. Pe cat e de frumoasa, pe atat e de buna, asa ca… hai sa ne-apucam de treaba!
Ingrediente Salata De Leurda, Loboda Si Oua De Prepelita:
- ~75 de grame de leurda
- ~75 de grame de loboda (o legatura)
- 8 oua de prepelita
- 1 portocala
- 1 lingura rasa de mustar Dijon a l’ancienne (cu boabe intregi)
- 1 lingurita de miere
- 1 lingurita de otet de vin de buna calitate
- 40 de ml. de ulei de masline extravirgin (sau un alt ulei de buna calitate, dupa preferinta)
- sare si piper
- optional: 50-60 de grame de pancetta sau bacon
Preparare Salata De Leurda, Loboda Si Oua De Prepelita:
1. Se incepe cu ceea ce presupune preparare termica, si anume fierberea oualor de prepelita, respectiv prajirea slaninutei (daca se foloseste).
- Ouale de prepelita se pun intr-o craticioara cu apa rece in care s-a adaugat 1 lingura buna de sare (nu vor fi sarate ouale, dar sarea va fi de ajutor sa le putem decoji mai usor). Din momentul in care apa incepe sa clocoteasca se socoteste 1 minut pentru oua mai molcute (cleioase) sau 2 minute pentru oua mai tari, dupa cum se prefera. Pentru oua de prepelita complet tari, fierberea trebuie prelungita la 3-4 minute. Dupa trecerea timpului de gatire, ouale de prepelita se scot din apa in clocot si se racesc brusc in apa foarte rece, apoi se decojesc.
- Pancetta (sau baconul) se prajeste intr-o tigaie incinsa, fara adaus de grasime, pana devine aurie si crocanta, apoi se scoate pe servetele absorbante ca sa se dreneze de grasime.
2. Din portocala se scot segmenti, adica felii frumoase care nu contin nici urma de pielita. Pentru aceasta, se decojeste portocala cu un cutitas bine ascutit, luand si pielita de la suprafata (imaginea din stanga), apoi se desprind segmentii taind cu cu titul pe langa pielitele care separa feliile (imaginea din dreapta). Toata operatia se face deasupra unei farfurioare (sau castronel) in care se colecteaza sucul de portocala. La final, pielitele ramase dupa indepartarea segmentilor se storc bine de zeama, care se pastreaza separat.
3. Frunzele se spala bine, se zvanta cu servete de bucatarie si se indeparteaza cotoarele. Daca frunzele de leurda sunt deja prea late, se pot rupe in fasii pe lungime.
4. Se pregateste dressingul: intr-un castronel, mustarul se bate cu o furculita cu uleiul turnat in fir subtire. Se adauga mierea, otetul, sare si piper dupa gust, cat sa obtinem un echilibru intre sarat/dulce/acrisor si picant. Se adauga atata zeama de portocale cat sa se obtina un sos destul de fluid, ceva mai subtire decat aluatul de clatite.
5. Dressingul nu se adauga decat in momentul servirii, pentru ca frunzele s-ar vesteji de la acidul continut de acesta. Se taie ouale de prepelita in jumatate si se aranjeaza salata dupa plac si inspiratie, impartind pe cele doua farfurii in mod egal frunzele, segmentii de portocala, pancetta crocanta si ouale de prepelita. Muza mea mi-a sugerat aceasta farfurie:
Si un prim-plan delicios de colorat:
Va doresc pofta buna, iar daca aveti pofta de ceva mai satios decat o simpla salata, puteti incerca acesti irezistibili Vol-au-vent cu ciuperci, una din retetele cele mai frumoase de pe bonduelle.ro :).
Lasă un răspuns