Salată bulgărească
Acest articol este despre salata bulgărească, cunoscută și ca salata Șopska și oferă o rețetă de salată bulgărească pas cu pas și informații nutriționale despre aceasta. Rețetă simplă de salată cu castraveți, roșii, ardei, ceapă și o porție generoasă de brânză telemea grasă , rasă deasupra. Cum se prepară salata bulgărească?
Salata bulgărească este o salată foarte spornică, cu ingrediente multe și ieftine, pe timp de vară. Rețeta este cu atât mai bună cu cât componentele sunt mai proaspete și mai de calitate. Este destul de asemănătoare cu celebra salată grecească, lucru normal, doar provin din regiuni geografice foarte apropiate. Diferența stă în câteva ingrediente care le deosebesc clar deși sunt la fel de gustoase.
Salata bulgărească este o invenție relativ recentă, de vreo 50 de ani. Conform Wikipedia, ea a apărut în industria turistică a anilor 60, în regiunea Șopluk. Vecinii sârbi și macedoneni îi contestă Bulgariei paternitatea însă la noi fix așa a ajuns a fi cunoscută (în bulgară, macedoneană și sârbă – Šopska salata).
Variante ale rețetei și câteva informații nutriționale
În mod normal, legumele din această salată se taie cubulețe. Eu am preferat să le tai cum o fac în mod normal pentru salate, este o preferință personală aici. N-am pus nici șuncă, nici ou. Aceste ingrediente uneori sunt folosite în unele variante ale salatei bulgărești. În această variantă, fără șuncă și ou, salata bulgărească conține, la 100 de grame de preparat finit: 95 de calorii/100 de grame, 5.2 grame de grăsimi, 3.6 grame de fibre, 8.9 grame de proteine, 10.8 grame de fibre și 1.2 grame de sodiu. Adăugați aici multe vitamine și minerale conținute de legumele proaspete.
Cu sarea trebuie să fiți precauți și să țineți cont de cât de sărată este telemeaua. Salata bulgărească este foarte spornică și, în mod normal, la genul ăsta de rețetă am rețineri în a preciza un număr de porții, deoarece fiecare înțelege altceva când vine vorba de o porție de salată. Soțul o vede într-un blid mic ca garnitură lângă mâncarea de bază în timp ce pentru mine salata este toată mâncarea de prânz.
Oricum dacă faceți o porție mai mare și vă rămâne, nu e nici un bai. A doua zi, după ce salata bulgărească a stat acoperită la frigider, este și mai bună.
Ingrediente pentru Salata bulgărească
- 3 castraveți mărime medie
- 10 roșii cherry sau 4 roșii mărime medie
- 1 ardei mare – eu am folosit ardei kapia
- 1 ceapă verde
- 150 gr. brânză telemea
- 50 ml. de ulei
- sare
- piper
- opțional, puțin oțet (după gust)
- 1 legătură de pătrunjel
Mod de preparare Salată bulgărească
1. Se spală toate legumele sub un jet de apă curată. Se curăță de coajă castraveții. Am văzut că sunt oameni care îi preferă cu tot cu coajă, chiar și la restaurant am văzut că se servesc cu coajă cu tot dar nouă nu ne place așa.
2. Castraveții se feliază și se pun într-un bol.
3. Se sărează și se amestecă pentru omogenizare.
4. Se curăță ceapa și se toacă julienne, după care se pune în bol peste castraveți.
5. Se curăță ardeiul de cotor și semințe și se feliază fâșii subțiri care se adaugă peste celelalte legume în bol.
6. Se taie roșiile, eu, având roșii cherry, le-am tăiat doar în jumătate.
Asezonare
7. Se mărunțesc frunzele de pătrunjel și se adaugă în salata bulgărească. Se amestecă bine și se asezonează cu ulei, sare și piper, în funcție de gust.
8. Se rade peste salata bulgărească telemeaua, acoperind cu ea legumele.
Servire salata bulgărească
Salata bulgărească este delicioasă, răcoroasă, perfectă pentru vară și nu numai. Se poate servi imediat după asezonare și asamblare sau se poate lăsa un timp la frigider, pentru ca legumele să își tragă bine aromă. La prezentare, caracteristic este stratul gros de telemea rasă care acoperă salata.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns