
Salată de fasole boabe în stil mediteranean – rețetă simplă de post






Salată de fasole boabe în stil mediteranean – rețetă simplă de post, explicată detaliat, cu gramaje exacte. Ce tip de fasole putem folosi pentru rețeta de salata de fasole boabe și în ce cantitate?
Am menționat, în titlul acestei rețete, că e o salată mediteraneană. Eu am consumat ceva asemănător, pentru prima dată, într-o excursie în Toscana, cu ani în urmă. Mi-a plăcut foarte mult și de atunci am reprodus de nici nu știu câte ori acea salată de fasole boabe, în diferite variante. Convingerea mea, însă, este că astfel de salate, cu ingrediente cu arome proaspete și vibrante, există în tot spațiul mediteranean, chiar dacă au mici diferențe, între ele.
Mai am un singur lucru de spus despre salata de fasole boabe, în stil mediteranean: e foarte simplă, cu ingrediente puține și accesibile dar aș insista asupra calității acestora. Folosiți pe cât posibil un ulei bun de măsline, un oțet de vin, măsline bune (nu dintre cele care se vând gata feliate), roșii cu gust. Și încă ceva: rețeta e de post, așa că va prinde bine celor care caută inspirație în această perioadă, dinaintea Paștelui.
Ingrediente Salată de fasole boabe în stil mediteranean
- 2 conserve de fasole albă cannellini (total net 460 de grame)
- 150 de grame de roșii cherry
- 50 de grame de măsline negre, fără sâmburi
- 1 eșalotă (se poate folosi o ceapă mică roșie)
- 3-4 rămurele de pătrunjel verde
- 4-5 frunze de busuioc proaspăt
Dressing:
- 60 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 20 de mililitri de oțet de vin alb
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 3 linguri de lichid de la fasole
- sare după gust
- piper negru măcinat, după gust
Mod de preparare Salată de fasole boabe în stil mediteranean – rețetă simplă de post
1. Evident, pentru această rețetă de salată de fasole boabe, în stil mediteranean, se poate folosi și fasole gătită acasă. Mie mi s-a părut mai convenabil să folosesc o conservă de fasole gata fiartă, pentru că asta scurtează imens timpul de preparare. Orientativ, eu am folosit 460 de grame de fasole gata fiartă (cantitatea netă din cele două conserve de 400 de grame).
Am răsturnat boabele de fasole într-o sită așezată deasupra unui castron. Le-am lăsat acolo, să se scurgă bine de lichid. După ce au fost bine fierte, am păstrat 3 linguri din lichidul din castron, restul l-am aruncat. Boabele de fasole le-am clătit sub jet de apă rece și le-am scurs.
Pregătirea ingredientelor și dressingul
2. Într-un castron mic, am adăugat și amestecat uleiul de măsline extravirgin, oțetul de vin, usturoiul zdrobit, sarea, piperul și lichidul de la fasole. Am gustat după omogenizare, dressingul trebuie să fie bine echilibrat între acrișor și sărat și să aibă gust, e cel care va asezona toată salata.
3. Imediat, am spălat bine, apoi am feliat roșiile cherry. Dacă preferați, le puteți tăia în jumătăți sau în sferturi, în funcție de mărimea lor.
4. Am curățat de coajă și am spălat ceapa eșalotă, apoi am feliat-o în felii subțiri, transversale. Dacă folosiți o ceapă roșie micuță, o puteți tăia julienne.
5. În fine, am feliat în rondele măslinele (pe care le-am cumpărat fără sâmburi dar întregi) și am mărunțit pătrunjelul și busuiocul verde.
Asamblare salată
6. Într-un castron mare, am adăugat toate ingredientele pentru salata de fasole boabe: roșiile feliate, ceapa eșalotă, măslinele negre tăiate felii, pătrunjelul tocat și busuiocul.
7. Înainte de a turna dressingul pentru salata de fasole boabe, l-am bătut bine cu telul în formă de pară, să fie bine emulsionat.
8. Am turnat dressingul peste celelalte ingrediente pentru salata de fasole, deja ușor amestecate.
9. Am omogenizat bine salata, apoi am înfoliat-o cu folie alimentară. Se poate pur și simplu acoperi cu un capac. Înainte de servire, salata trebuie să stea și la frigider pentru cel puțin o oră sau chiar peste noapte. În acest răstimp, aromele se vor combina unele cu altele, devenind mai vibrante.
Servirea
Înainte de servire, am amestecat încă o dată salata, deja foarte bine răcită, apoi am oferit-o la masă. Merge minunat ca fel principal de post, servită cu pâine prăjită, dar și într-un bufet de salate aperitiv. Este excelentă și ca garnitură, alături de orice fel de carne la grătar.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns