Salată orientală, rețetă simplă de post
Salată orientală, rețetă simplă de post cu poze pas cu pas. Salată orientală, rețetă culinară. Cum preparăm o salată orientală gustoasă. Salată de cartofi și murături, salată orientală.
Salata orientală este una din rețetele extrem de populare la români. Nu e de mirare, dacă ne gândim că este un preparat ce folosește ingrediente ieftine și la îndemână în orice gospodărie: cartofi, ceapă și murături. Alături de acestea, își găsesc locul și alte ingrediente, după gust. Printre cele mai obișnuite sunt ouăle și legumele proaspete. În special ardeii și gogoșarii, care merg grozav la salata orientală. La fel de bine merg adăugate, în sezon, castraveții și ridichile sau, de ce nu, niște brânză ori resturi de carne rămasă de la ultima friptură.
Noi, în familia noastră, de pildă, n-am pus niciodată ouă. Bunicii mei, Dumnezeu să-i odihnească, țineau posturile cu cea mai mare naturalețe și simplitate, fără a da vreodată impresia că fac vreun efort special. De altfel, ei consumau și lactate și ouă în perioada posturilor dar în salata orientală tot nu le-au adăugat.
Țin minte că, în aproape oricare zi de miercuri și vineri, pe masa din bucătărie trona un bol cu salată orientală, acoperită cu un capac transparent de sticlă și gata de a fi oferită oricui era biruit de foame. Și, Doamne, bună mai era! Noi, copiii, nu eram socotiți in rândul celor care postesc, dar categoric eram cei care biruiau primii castronul de salată, făcând-o pe bunica să mai meșterească încă o tură pentru gloata flămândă din casă.
ALTE REȚETE DE SALATE DE CARTOFI
Cred că fiecare familie are propria versiune preferată de salată orientală. Nouă ne place sa adaugăm capere. Acesta nu este un ingredient chiar foarte popular în frigiderele românilor dar noi i-am prins gustul și avem permanent un borcănel de capere murate în frigider, gata să desăvârșească orice mâncare ne-am dori cu un strop de adieri mediteraneene.
De asemenea, nu concepem salata orientală fără murături. De obicei, preferăm gogoșarii murați care dau și un plus de culoare dar și castraveții murați.
Un mic detaliu pe care l-am deprins de la soacra mea, a fost să tai cartofii cât sunt incă fierbinți și să-i amestec imediat cu ulei, omogenizând cu grijă. Mama mea nu ținea cont de acest amănunt și, cumva, am avut termen de comparație. După părerea mea, cartofii amestecați fierbinți cu uleiul dezvoltă o savoare aparte. Chiar dacă nu se respectă strict acest pas, salata orientală tot gustoasă este, mai ales dacă este lasată nițel înainte de a fi servită pentru a avea timp să-și dezvolte aromele.
Ingrediente Salată orientală, rețetă simplă de post
- 1 kilogram cartofi (preferabil din cei ceruiți/cu coaja roșie)
- 2 cepe roșii, de mărime medie (aproximativ 70-80 de grame/bucată)
- 150 – 200 de grame de măsline
- 200 de grame de murături – preferabil gogoșari sau castraveți murați
- opțional, 2 ouă fierte tari (caz în care salata nu va mai fi de post)
- 1 lingură capere scurse de apă (opțional)
- 5 – 6 linguri ulei (aproximativ 60-70 de mililitri)
- 1-2 linguri de oțet sau zeamă de lămâie
- 1 legătura verdeață – eu am folosit mărar tocat mărunt
- sare
- piper negru, proaspăt măcinat
Salată orientală, rețetă simplă de post, pregătire
1. Pentru salata orientală, cartofii se fierb cu tot cu coajă. Se pun întregi, bine spălați, într-o oală încăpătoare, acoperiți de apă în care se adaugă 1 linguriță cu vârf de sare. Se fierb cartofii aproximativ 25 de minute. Se verifică dacă sunt gata, înfigând ușor o furculiță în cel mai mare cartof. Dacă acela este fiert, sigur și ceilalți mai mici sunt gata. Se scurg de apă cartofii și se lasă puțin să se răcorească.
2. Cât timp fierb cartofii, se curăță cepele și se taie solzișori subțiri. Se pune ceapa în castronul în care intenționăm sa facem salata, se sărează și se amestecă puțin. Se lasă ceapa deoparte, cât ne vom ocupa de restul ingredientelor. În acest timp, sarea va extrage apa din ceapă și aceasta se va înmuia puțin și parcă se va și îndulci.
3. Cartofii sunt încă prea fierbinți ca să-i atingem, așa că mai avem timp să feliem subțire murăturile și să tăiem mărunt verdeața.
4. Înainte să fie gata cartofii, se pregătește și dressingul simplu pentru rețeta de salată orientală. Cel mai ușor e să se pună oțetul sau zeama de lămâie într-un borcănel, împreună cu uleiul, 1 linguriță bună de sare și piper negru măcinat. Prin scuturare, ingredientele se vor omogeniza și emulsiona. Se gustă dressingul, să aibă un gust echilibrat și, după preferințe, se adaugă câte puțină sare, dacă gustul e predominant acru sau câte puțin oțet/zeamă de lămâie, dacă e predominant sărat. Gustul trebuie să fie intens dar bine echilibrat.
Asamblare și asezonare
5. Când cartofii s-au răcorit atât cât să-i putem atinge, fără să fie complet reci, se curăță de coajă, care se va desprinde foarte ușor, ca o pieliță. Cu un cuțit de legume, se răzuiesc ușor eventuale imperfecțiuni de pe cartofi – pete sau puncte negre.
Se taie cartofii în sferturi, pe lungime. Dacă sunt cartofi mai mari, se mai taie o dată cele patru sferturi, transversal.
6. Cartofii tăiați se pun în castron, peste ceapă. Se toarnă dressingul deasupra cartofilor și se scutură castronul, să se omogenizeze apoi se gustă cartofii. În aceasta fază se mai adaugă orice condimente mai sunt necesare, să fie suficient de sărați și piperați, potrivit gustului personal.
7. Cu o spatulă/lingură, se amestecă cartofii și ceapa. Amestecăm cu grijă ca să nu-i zdrobim, folosind mișcări ample, de rotație, de la baza castronului în sus. E important ca fiecare bucată să se îmbrace în uleiul cu oțet sau lămâie, deasemenea să ajungă pe fiecare sare și piper, ca să nu descoperim bucăți fade în salata orientală, în momentul servirii.
8. Adaugăm acum restul ingredientelor. Ca murătură, am pus castraveți murați feliați subțire și gogoșari murați. Apoi am adăugat măslinele (fără sâmburi, dacă le cumpărați cu sâmburi, aceștia se scot înainte de asamblarea salatei) și caperele.
9. Am amestecat din nou cu grijă, să nu se zdrobesc cumva cartofii. În cazul în care folosiți ouă, acum ar fi momentul să le adăugați și pe ele, după ce le-ați feliat în prealabil. În final, am adăugat mărarul tocat și am mai omogenizat un pic salata.
Se lasă salata orientală să se odihnească, măcar un sfert de oră. În acest timp, se vor armoniza aromele și gusturile, după care poate fi servită.
Cum se servește salata orientală, rețetă simplă de post?
Salata orientală, mai ales dacă este pregătită în varianta vegană (fără ouă), poate fi servită în două moduri. În zilele de post sau dacă ați optat pentru o dietă vegană, merge servită ca atare. Este consistentă și gustoasă și vă va da senzația de sațietate. Noi așa am servit-o și a fost primită de întreaga familie cu mare plăcere. Ba chiar s-a cerut și a doua porție, ceea ce-mi amintește să precizez că porțiile recomandate în rețetă, și anume patru, sunt pentru a fi servite ca o masă în sine.
A doua opțiune ar fi să fie servită pe post de garnitură alături de un șnițel sau un grătar – excelentă combinație! – în cazul acesta cantitățile de pe lista de ingrediente de mai sus vor fi suficiente pentru șase porții.
MAI MULTE REȚETE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Nu-mi rămâne decât să vă doresc spor la preparat și vă aștept cu impresii și sugestii proprii pentru cea mai gustoasă salată orientală.
Lasă un răspuns