Salată de ridichi cu brânză de vaci – rețetă simplă, de primăvară
Salată de ridichi cu brânză de vaci – rețetă simplă, de primăvară, făcută după rețeta poloneză twarożek. Rețetă de salată de ridichi cu brânză și ceapă verde, explicată pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare pas cu pas.
Vă plac ridichile? Eu le ador! Dincolo de textura excelentă, îmi place, pur și simplu, gustul lor. Primăvara, abia apuc momentul optim să le semăn și apoi mă uit în fiecare zi la straturi, să le văd răsărind și crescând. Nu vă mai spun ce bucurie e când scot prima ridiche și următoarele ridichi… căci, da, corect este să se spună ridiche (sg) și ridichi (pl), nu ”ridichie” și ”ridichii”, așa cum explică, pe înțelesul tuturor, cei de la analfabeti.ro.
Dacă tot îmi plac așa de mult ridichile (nu și ridichiile), caut idei să le includ în diferite rețete. Am găsit, la bloggerița poloneză Ania Gotuje, un preparat denumit twarożek, tradițional polonez. Principalul ingredient al acestuia brânza de vaci, denumită, în poloneză, twarog. Față de rețeta din care m-am inspirat, mi-am luat libertatea să inversez gramajele. Adică, eu am pus mai multe ridichi decât brânză de vaci. Evident, dacă preferați, puteți și voi să schimbați între ele gramajele celor două ingrediente. Va ieși o salată de ridichi cu brânză de vaci la fel de gustoasă, cu gust primăvăratic!
Ingrediente salată de ridichi cu brânză de vaci – rețetă simplă
- 2 legături mari de ridichi (400 de grame, cântărite fără frunze)
- 250 de grame de brânză de vaci, bine scursă de zer
- 150 de grame de iaurt grecesc cu 10% grăsime
- 2-3 legături de ceapă verde
- sare și piper după gust
Mod de preparare salată de ridichi cu brânză de vaci – rețetă simplă
Pregătirea ridichilor
1. Am rupt frunzele ridichilor, lăsându-le tulpinile atașate, cam de 3-4 cm lungime. Frunzele (și tulpinile) de ridichi sunt comestibile și gustoase, eu le folosesc și la alte preparate (supă cremă, de exemplu), dar dacă aveți vreo retincență, puteți să le îndepărtați cu totul. Am spălat ridichile foarte bine cu apă rece și le-am șters cu atenție cu hârtie absorbantă de bucătărie. După ce le-am curățat foarte bine, le-am îndepătat rădăcina lungă și subțire de la capăt.
2. Odată bine curățate, ridichile trebuie să fie rase pe răzătoare. Evident, asta se poate face manual, dar eu le-am ras în mai puțin de 2 minute, la robot, cu accesoriul pentru răzuire.
3. Am folosit răzătoarea cu găuri mai mari din dotarea robotului de bucătărie și au ieșit așa cum se vede în poza de mai jos.
Asamblarea și asezonarea salatei
4. Am transferat toate ridichile rase într-un castron. Când am ales castronul, am avut în vedere că în acesta voi asambla și asezona toate ingredientele pentru rețeta de salată de ridichi, așa că am ales unul încăpător.
5. Peste ridichi, am adăugat brânza de vaci, bine scursă de zer și mărunțită cu furculița.
6. Am adăugat acum ceapa verde, tocată în rondele fine. Se pot adăuga 2, 3 sau chiar 4 fire de ceapă verde, în funcție de cât sunt de groase și de cât de mult ne plac. Eu am pus atât partea albă a cepelor cât și pe cea verde deschis.
7. Imediat, am adăugat iaurtul grecesc, 1 linguriță de sare și piper negru proaspăt măcinat. În rețeta de salată de ridichi cu brânză de vaci, iaurtul grecesc se poate înlocui cu smântână acrișoară. Va ieși o variantă mai consistentă, poate mai cremoasă dar și cu mai multe calorii.
8. Imediat, am amestecat bine în castronul cu salată de ridichi cu brânză de vaci și am gustat. Dacă mai e nevoie de sare, acum este momentul să se mai adauge. Varianta originală, din Polonia, menționează că e recomandat să se adauge și un pic de zahăr. Ei bine, eu nici măcar nu am încercat să pun și mi s-a părut foarte gustoasă salata. Odată asezonată și bine omogenizată, am acoperit castronul cu folie alimentară și l-am dat la frigider. Indicat este să stea la frigider măcar două ore, dar dacă rămâne peste noapte e încă și mai bine.
Observație: după refrigerare, dacă brânza pe care ați folosit-o nu a fost bine scursă de zer (a fost mai umedă), e posibil să găsiți ceva zeamă în castronul cu salată. Asta nu înseamnă că nu e bună, în niciun caz! Aveți două posibile rezolvări: fie scurgem zeama, fie amestecăm energic salata și zeama dispare.
Servirea
Evident, salata de ridichi cu brânză de vaci se servește rece, de la frigider. E excelentă la micul dejun, pe felii de pâine prăjită. Dacă adăugăm 1-2 ouă fierte alături de 2 linguri din salata asta, avem un mic dejun absolut îndestulător, cu gust proaspăt, de sezon.
Mie îmi place foarte mult această salată și ca garnitură, alături de aripioare sau piept de pui la grătar. Mai fac o salată verde și am un prânz absolut excelent! Merge perfect și pe un bufet de aperitive, alături de alte salate, dipuri, hummusuri. E chiar foarte potrivită pentru acest tip de utilizare, pentru că se face atât de rapid și fără efort, ceea ce ne lasă timp și pentru alte preparate.
Eu sper să vă placă și să primesc în curând vești că ați încercat-o.
ALTE REȚETE DE SALATE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns