Salată de paste cu legume crude și năut
Salată de paste cu legume crude și năut – rețetă simplă, gustoasă și ușor de făcut. Salată vegană – de post – de paste cu legume proaspete, crocante, proteine vegetale din năut și paste integrale.
Această salată de paste e o alegere excelentă atât servită ca fel de mâncare în sine, într-o zi de post, cât și ca garnitură. Merge minunat, de exemplu, cu niște pește pregătit la tigaie sau la cuptor. La fel de bine se potrivește și cu niște pui fript sau preparat în orice fel preferați. Servită simplă, însă, îmi place în primul rând pentru gust. Apoi, și pentru că are atât fibre cât și proteinele pe care le aduce în combinație năutul și vitaminele cu care vin la pachet legumele proaspete. E plină de prospețime, are texturi contrastante și gust excelent.
Mici precizări despre ingrediente
Orice tip de paste se pot folosi pentru salata asta! Ca să fie vegană, însă, desigur că pastele trebuie să fie fără ou. Eu am ales niște fusilli din făină integrală de grâu dur, ca să aibă o textură bună, un indice glicemic mai mic și fibre de calitate. I-am ales colorați, în ideea de a avea un aspect mai jucăuș salata mea, nu că ar avea asta vreo importanță pentru preparatul în sine.
Am ales năutul de la D’Aucy, conserva de 300 de grame cu inscripția ”al vapore”. Evident, năutul la conservă este o alegere avantajoasă, economisind mult, mult timp petrecut în bucătărie, necesar înmuierii și fierberii năutului. În mod special, despre năutul d’aucy al vapore trebuie să precizez că e gătit delicat la abur și nu conține umiditate în exces. În conserva de năut d’aucy al vapore vom regăsi doar boabele de năut, foarte puțin lichid – care e 100% apă, nimic altceva – și sare, fără zahăr adăugat, fără conservanți. Gustul e mai pregnant, foarte delicios, textura boabelor mai fermă, mai crocantă.
Ingrediente salată de paste cu năut și legume crude
- 500 de grame de paste scurte (integrale sau normale, colorate sau simple)
- 1 conservă de năut de 300 de grame
- 1 ardei iute mic, roșu
- 250 de grame de roșii cherry
- 1 ardei gras (110 grame a avut cel folosit de mine)
- 270 de grame de castravete (½ dintr-un castravete fabio)
- 85 de grame de ceapă roșie (1 ceapă de mărime medie)
- 80 de grame de măsline (cântărite cu tot cu sâmburi)
- 1 legătură de pătrunjel verde
dressing
- sucul de la 1 lămâie
- 2 căței de usturoi
- 25 de grame de muștar dijon
- 50 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță de sirop de agave sau de miere
- ¼ de linguriță de busuioc uscat (și/sau alte ierburi aromatice)
- 1 linguriță rasă de sare (sau după gust)
- piper negru măcinat (după gust)
Mod de preparare salată de paste cu legume crude și năut
1. Pe foc, am pus o oală cu 4 litri de apă sărată. Pun 1 lingură cu vârf de sare la această cantitate de apă, știm cu toții că pastele fierte fără sare sunt odioase. Adaug sarea de la început pentru că, mărturisesc, s-a întâmplat de vreo două ori să uit s-o pun și n-a fost bine deloc.
Pregătirea legumelor
2. Până a început să fiarbă apa, m-am ocupat de celelalte ingrediente pentru rețeta de salată de paste: am curățat ceapa și am spălat toate legumele, apoi le-am zvântat cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie. Am tăiat roșiile în jumătăți și ceapa în cubulețe cam de 1 cm, nu foarte mărunt.
3. Castravetele l-am tăiat pe lungime și, cu o linguriță, am scobit semințele din interior, care conțin multă, multă apă. Prea mult lichid nu ar fi tocmai indicat, în salata de paste. Apoi, am tăiat în cubulețe pulpa castravetelui, curățată de partea cu semințele.
4. Ardeiul gras l-am curățat de semințe și cotor, apoi l-am tăiat la fel ca pe celelalte legume. Ardeiul iute, pe care nu l-am dorit chiar atât de iute, pentru că din această salată de paste urmau să consume și acei membri ai casei care nu sunt atât de încântați de preparatele picante, l-am tăiat pe lungime. Am răzuit toate semințele și nervurile, în care e concentrată cea mai mare parte din iuțeală, apoi l-am tocat mărunt.
5. Am presat cu lama cuțitului măslinele, forțând sâmburele să se desprindă de pulpă, apoi l-am îndepărtat. Am tocat puțin măslinele din cuțit. Sigur, puteți folosi măsline cumpărate fără sâmburi pentru această salată de paste, mi se spune adesea că doar eu am ideea fixă că cele cu sâmburi sunt mai gustoase. (Chiar sunt mai gustoase, totuși! 😂)
6. Când apa pusă la fiert la pasul 1 a dat în clocot, am pus la fiert pastele. Le-am fiert 11 minute, exact cât era timpul de fierbere pentru paste al dente indicat pe pachet.
7. În cele 11 minute pe care le-am avut la dispoziție, am pus toate ingredientele pentru dressing într-un borcan și l-am agitat bine de tot, ca să se omogenizeze totul.
În acest moment, deja aveam toate ingredientele pregătite pentru asamblarea salatei mele.
Asamblarea salatei
8. Când pastele au fiert, le-am scurs printr-o sită și le-am clătit scurt sub jet de apă rece. Când folosesc pastele pentru salate, e singura situație în care le clătesc sub jet de apă, în rest nu recomand deloc să se facă asta!
Am pus pastele bine scurse într-un castron și, încă fiind călduțe, am turnat peste ele ²⁄3 din dressingul pregătit la pasul anterior și le-am amestecat. Fiind călduțe încă, vor absorbi mai mult dressing, devenind mult mai gustoase, decât dacă l-am adăuga după ce sunt complet reci.
9. Am adăugat în castron legumele deja pregătite, măslinele, pătrunjelul tocat (din care am păstrat puțin pentru presărat pe deasupra) și năutul.
10. Am adăugat restul de dressing deasupra vegetalelor și le-am lăsat 2-3 minute, să-și tragă gust. După acest scurt răgaz, am amestecat bine cu două spatule flexibile, nu cumva să zdrobesc pastele.
Când salata de paste a fost omogenizată, am mai presărat pe deasupra pătrunjel și gata, e bună de servire!
MAI MULTE REȚETE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns