Salata Panzanella – salată italiană de roșii cu pâine și mozzarella – rețetă simplă de vară
Salata Panzanella – salată italiană de roșii cu pâine și mozzarella – rețetă simplă de vară, foarte răcoritoare și gustoasă. Rețeta de salată Panzanella cu pâine prăjită, roșii coapte și mozzarella fresca, o salată ideală de vară.
După o perioadă în care anumite probleme de sănătate m-au ținut departe de bucătărie, sătulă de gustul fad al mâncării din spital (de care sunt chiar recunoscătoare dar totuși cred că un pic de sare nu cred că ar omorî pe cineva), mi-am făcut în sfârșit curaj să gătesc ceva. Nu m-am obosit mai deloc, nu m-am solicitat prea tare dar mi-a ieșit un preparat excelent: salata panzanella.
Prima dată când am menționat pe blog salata panzanella e tocmai în 2012. Atunci, în cadrul unui tur culinar în Toscana, am participat la o sesiune de gătit alături de Lella Cesari Ciampoli, la școala ei de bucătărie din Siena. Lella ne-a vorbit despre pâinea toscană, stale, care urma să fie ingredientul unuia dintre preparatele pe care ni le-a prezentat.
A subliniat cât de importantă este valorificarea fiecărui ingredient, în bucătăria toscană, cât și interesantul fapt că pâinea stale nu conține niciun pic de sare. Pappa col pomodoro, diverse crochete dar și salata panzanella sunt printre preparatele care valorifică pâinea stale uscată.
Rețeta e foarte veche, răspândită atât în Toscana cât și în Umbria.
Salata este adesea preparată și alte zone ale Italiei centrale. Evident, tomatele sunt ingredientul cel mai recent al rețetei de salată panzanella, deși azi nu am mai concepe-o fără ele! Cu secole în urmă, ceapa era ingredientul de bază și nu lipsea dressingul pe bază de ulei de măsline și oțet de vin roșu.
În prezent, adesea se folosesc și castraveți dar și mozzarella fresca, variantă pe care am făcut-o și eu, în ideea de a introduce și ceva proteină în această combinație. Nu e o idee originală, sub titlul Panzanella Medirranea găsiți pe cucchiaio.it o rețetă cu un alt tip de brânză, deci e ceva ce se face, frecvent.
Desigur, eu nu am avut pâine stale. Urmare a lipsei de apetit din ultimele zile, mi-a rămas niște pâine bună, cu maia, de la o brutărie locală. Pe aceea am folosit-o și vă îndemn să utilizați și voi pâinea mai veche, rămasă neconsumată.
Ingrediente Salata Panzanella – salată italiană de roșii cu pâine
- 150 de grame de pâine uscată, tăiată în cuburi de aproximativ 3 cm
- 0,8 – 1 kilogram de roșii de grădină bine coapte, cărnoase, gustoase
- 150 de grame de ceapă (eu am folosit ceapă roșie), tăiată julienne
- 1 cățel de usturoi
- 2 rămurele de busuioc proaspăt
- 100 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 60 de mililitri de oțet de vin roșu
- opțional: 150 de grame de mozzarella ciliegine (se poate complet fără mozzarella dar se poate pune și mai multă de atât)
- sare și piper după gust
Mod de preparare Salata Panzanella – salată italiană de roșii cu pâine și mozzarella
1. Mai întâi, am tăiat pâinea, am pus-o în castron și am stropit-o cu 2-3 linguri de ulei de măsline. Am presărat puțină sare grunjoasă și am amestecat rapid, să mă asigur că fiecare cub ajunge în contact cu uleiul și sarea.
2. Cuburile de pâine se pot rumeni un pic în cuptorul preîncins la 190°C, până devin ușor aurii. Exact același lucru l-am obținut la air fryer, în aproximativ 10 minute, pentru că mi s-a părut mai rezonabil să prăjesc pâinea în acesta decât să aprind cuptorul, pe căldurile care sunt. Le-am pus pe o tăviță mică (să încapă în aparat) și le-am rumenit, întorcându-le o dată.
Roșiile
3. În timp ce pâinea se prăjea, am spălat, zvântat și tăiat roșiile în bucăți cam de dimensiunea bucățelelor de pâine. Așa cum se poate vedea în poza de mai jos, roșiile sunt feliate în 8-10 felii iar feliile sunt tăiate în două.
4. Am pus o sită mare deasupra unui castron încăpător. Am pus roșiile în sită, le-am asezonat cu sare grunjoasă după gust și am scuturat un pic sita, să ajungă sarea peste tot. Am lăsat sita deasupra castronului, pentru ca sucul roșiilor, la a cărui extracție sare va ajuta esențial, să se adune în castron. Le-am lăsat în această poziție câteva minute.
5. Numai bine, pe când a fost pâinea gata rumenită, în castronul de sub sita cu roșii s-a adunat și o cantitate de suc de tomate proaspăt, bază perfectă de dressing pentru salata panzanella.
6. Am transferat roșiile scurse de suc într-un platou, alături de celelalte ingrediente ale salatei, pe care le puteți vedea în imaginea de mai jos. Pâinea prăjită, ceapa roșie tăiată peștișori, mozzarella și cea mai mare parte din busuioc, tăiat fâșii (am păstrat câteva frunze pentru decor).
Dressing pentru salată
7. Imediat, m-am întors la castronul cu sucul de roșii proaspăt stors. Am adăugat restul de ulei de măsline, cățelul de usturoi zdrobit, oțetul de vin roșu și piper negru proaspăt măcinat, din belșug. Doar pentru că l-am avut la îndemână, am pus și 1 linguriță rasă de frunzulițe de cimbru proaspăt care, subliniez, n-a fost o idee rea. Am bătut bine toate ingrediente cu telul în formă de pară, până s-au emulsionat și în final am gustat dressingul. Dacă mai are nevoie de sare, mai puneți un pic și omogenizați din nou. Gustul trebuie să fie echilibrat.
Asamblarea și servirea
8. Evident, nu mai am avut nimic de făcut decât să asamblez salata panzanella. Am turnat tot dressingul deasupra ingredientelor din castron (vezi pasul 6) și le-am omogenizat cu răbdare.
9. Odată bine omogenizată, am acoperit salata cu o farfurie (se poate și înfolia) și am lăsat-o la frigider timp de 30 de minute. În acest răstimp, aromele se combină, pâinea absoarbe dressingul și se umple de gust, în fine, se întâmplă toată magia. Recomand să nu se neglijeze această perioadă de așteptare, chiar dacă durează de trei ori mai mult decât toată prepararea.
10. După trecerea acestui timp, am aranjat salata pe un platou și am decorat-o cu frunze de busuioc. Evident, se poate servi și din castronul în care s-a amestecat, dar cum a trecut ceva timp de când nu am mai mâncat ceva arătos, mie mi-a lipsit și asta.
Cred că nu are sens să vă spun cum am devorat-o! Mai început timid, cu înghițituri mici, dar fiind rece, gustoasă și răcoritoare mi-a crescut pofta după primele două – trei furculițe și pur și simplu m-am simțit vindecată!
Nu doar pentru că mi-era mie dor de o mâncare cu gust, ci pentru că pur și simplu această combinație simplă e exact ce trebuie, pe vremea asta, vă recomand să încercați și voi salata panzanella, vara asta. Important e doar să folosiți ingrediente de calitate – pâinea, tomatele și uleiul de măsline, va ieși minunat de gustoasă!
MAI MULTE REȚETE DE SALATE CU ROȘII, ÎN DIVERSE COMBINAȚII, GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns