Salata calda cu soia, legume si ciuperci
Marturisesc ca niciodata nu am gasit in mine insami atata determinare incat sa tin tot postul, dar asta nu inseamna ca nu am tot respectul fata de cei care o fac. Uneori, insa, gatesc retete de post si sunt atat de bune, incat nu simt nevoia sa mananc niciun strop de carne. Eventual, un desert la care nu mai tin catusi de putin cont daca e sau nu de post :). Ideea e ca sunt destule preparate vegetariene cat se poate de gustoase si care pot sa iti ofere maximum de satisfactie pe care l-ai putea astepta la o masa iar unul dintre ele este salata calda cu soia, legume si ciuperci a carei reteta vreau sa v-o propun azi. Dupa entuziasmul de acum cativa ani, soia a cazut brusc in dizgratie, datorita informatiilor despre sortimente de soia supuse experimentelor de laborator. Soia pe care am folosit-o eu pentru salata calda cu legume si ciuperci este un texturat produs sub marca Inedit iar compania garanteaza ca toate produsele din soia pe care le ofera sunt obtinute din soia nemodificata genetic. Salata calda este foarte gustoasa si hranitoare si cu toate ca modul de prezentare si cateva ingredientele folosite te duc cu gandul la un preparat cu influenta chinezeasca, aromele sunt cat se poate de europene… deci e fusion, am zis-o! :)) Important e ca-i buna si ca a mancat toata familia fara sa se planga.
Inainte de a trece la lista ingredientelor si instructiunile de preparare, nu pot sa nu spun doua cuvinte despre cat de draguti au fost cei de la Inedit, mi-au trimis un cos plin cu produse si cu soia, si fara soia, cam tot ce produc. Cele cu soia sunt toate inscriptionate astfel: „Garantam ca soia nu a fost modificata genetic”. In afara de produsele din soia, atat texturate, cat si crenvursti, pateuri sau bauturi (laptele de soia cu gust de fructe de padure a fost foarte apreciat de familia mea), cosul mai contine sosuri din ingrediente 100% naturale si cateva sortimente de zacusca… nebunie!
Si acum, reteta de salata calda cu soia, legume si ciuperci care sunt sigura ca va fi bine primita de cei care tin postul si care au nevoie de putina inspiratie. :)
00:1000:2000:304mediu
Ingrediente Salata calda cu soia, legume si ciuperci:
- 1 pachet de soia texturata, eu am folosit soia noodles, dar la fel de bine se potriveste soia cuburi sau chiar cea granulata
- 1 dovlecel de 300 de grame, din cei cu coaja verde (zucchini)
- 2 ardei capia mari
- 1 ceapa
- 250 de grame de ciuperci pleurotus proaspete sau ciuperci shiitake deshidratate (asta am folosit eu, pentru ca asta am avut prin casa)
- 1 manuta de leurda sau 1 catel de usturoi
- 3 linguri de ulei de masline
- sare si piper
- dressing: 2 linguri de ulei de masline, 4 linguri de otet balsamic, 1 lingurita de miere de albine, 1 lingurita de mustar dijon, sare si piper
- in plus: 1 foaie de dafin si 1 ceapa mica pentru fiert soia, verdeata tocata (patrunjel) sau frunze de ceapa verde pentru presarat
Preparare Salata calda cu soia, legume si ciuperci:
Mai intai de toate, facem cunostinta cu preparatul de soia pe care urmeaza sa-l folosim:
Pe verso, producatorul ne indica sa fierbem texturatul in apa cu sare in care am adaugat si o frunza de dafin, timp de 15-20 de minute. Zis si facut, doar ca eu am mai adaugat in apa si o ceapa mica, pentru mai mult gust.
Intre timp ma ocup de legume si incep prin a apune ardeii la copt. Ardeii se pot coace nu doar pe gratar, ci si intr-o tigaie antiaderenta, sub capac, pur si simplu se parjolesc acolo pana ce coaja prinde urme de arsura pe toate partile, apoi se scot din tigaie si se pun intr-un castron, acoperindu-i cu un capac sau cu folie alimentara, pentru ca aburind, se vor curata de pielita arsa mul mai usor.
Ceapa se taie pestisori, daca nu aveti leurda la indemana si folositi usturoi, acesta se zdrobeste, dovlecelul se spala cu grija si se taie in cubulete (se va folosi si coaja care nu doar ca e plina de vitamine, dar va ajuta dovlecelul sa-si pastreze forma in timpul gatirii), daca folositi ciuperci pleurotus, acestea se taie in bucati mari iar daca folositi ciuperci deshidratate le puneti la inmuiat in apa.
Soia a fost, conform standardelor mele, fiarta in doar 10 minute (adica complet inmuiata). Am scurs-o bine intr-o strecuratoare de apa in care a fiert si am presat-o usor ca sa elimin umezeala in exces. Am aruncat frunza de dafin si ceapa care a fiert cu soia.
Pentru salata propriuzisa:
1. Se pune uleiul de masline intr-o tigaie incinsa si se adauga ceapa si un praf de sare; daca folositi usturoi, acum e momentul sa-l adaugati si pe el (poza 1).
2. Dupa ce ceapa se inmoaie si devine translucida se aduaga dovlecelul (poza 2). Se pune capacul pe tigaie si se gateste dovlecelul 2 minute.
3. Se adauga ciupercile (poza 3), se amesteca si se gatesc sub capac inca 2 minute.
4. Se adauga ardeii copti care in prealabil au fost curatati de pielita si de seminte si taiati in felii, deodata cu soia fiarta, bine scursa de apa (poza 4). Se adauga sare si piper, se amesteca si se pune capacul, lasand totul sa fiarba 2-3 minute.
5. Se opreste focul si se adauga leurda bine spalata si taiata in bucatele (poza 5). Se pune capacul si se lasa deoparte.
Se prepara rapid dressingul, batand bine cu furculita intr-un castronel toate ingredientele specificate si se toarna peste continutul tigaii.
Se monteaza pe farfurii si se serveste salata imediat, presarata cu verdeturi sau ceapa verde, cu sau fara paine (sotul meu era foarte intrigat ca nu i-am oferit si paine :P).
E foarte gustoasa, pofta buna!
Lasă un răspuns