Salată de cartofi noi cu ciuperci pleurotus – rețetă simplă
Salată de cartofi noi cu ciuperci pleurotus – rețetă simplă și gustoasă, explicată pas cu pas. Salată caldă de cartofi noi cu pleurotus, modul de preparare, asezonare și servire, ingrediente la gram, sugestii de adaptare.
E primăvară, moment în care ne bucurăm de primele roade pe care natura, cu destulă zgârcenie, încă, începe să ni le ofere. Printre acestea, cartofii noi! Parcă niciodată nu știm destule rețete cu cartofi noi! Această salată, care poate fi servită atât caldă cât și rece, este o abordare foarte gustoasă a fragezilor cartofiori, pe care mă bucur tare că am descoperit-o! Dacă vi se pare neobișnuită salata caldă, vă reamintesc că am mai publicat astfel de rețete! Una dintre ele e tot cu ciuperci, de data asta gălbiori, cu praz și porumb copt, rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta de azi, merge excelent ca garnitură dar și ca fel principal, la un prânz la care nu avem chef să ne ghiftuim, de exemplu. Ingredientele sunt ușor de găsit iar detaliile preparării le găsiți mai jos.
Ingrediente Salată de cartofi noi cu ciuperci pleurotus
- 500 de grame de cartofi noi
- 2 căței de usturoi
- 300 de grame de ciuperci pleurotus
- 1 ceapă de 100 de grame, preferabil roșie, de data asta eu n-am avut, așa c-am pus 2 cepe mai mici, una roșie și una albă
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui (cam 30-40 ml)
- 1 lingură de muștar dijon a l’ancienne (cu boabe întregi)
- 1 lingură de muștar dijon cu miere
- zeama și coaja galbenă , fin răzuită, de la ½ de lămâie mică
- 40 ml. ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță de miere
- 1 linguriță rasă de coriandru măcinat (opțional)
- 2 linguri de frunzulițe proaspete de cimbru
- sare și piper după gust
Mod de preparare salată de cartofi noi cu ciuperci pleurotus – rețetă simplă
1. Mai jos puteți vedea principalele ingrediente folosite pentru salata de cartofi noi cu ciuperci pleurotus. Cartofii noi sunt deja curățați (frecați bine cu un burete de vase nou-nouț, sub jet de apă). Pe cei mici i-am lăsat întregi, pe cei mai mari i-am tăiat în sferturi sau jumătăți, după cum a fost cazul. Ceapa am curățat-o și am tăiat-o peștișori.
2. Am pus cartofiorii într-o cratiță de mărime potrivită (de 2L), i-am acoperit cu apă, am adăugat cățeii de usturoi întregi și 1 linguriță cu vârf de sare. Am pus pus cratița pe foc și i-am fiert la foc potrivit până s-au frăgezit. Asta a durat cam 10-12 minute, din momentul în care a fiert apa, dar timpul de gătire depinde de soiul cartofilor, cel mai sigur e să verificați. După ce s-au frăgezit, am pescuit cățeii de usturoi și i-am pus deoparte apoi am scurs de apă cartofii, printr-o sită, și i-am lăsat să se răcorească.
Între timp…
3. … am curățat ciupercile și le-am rupt, pe lungime, în franjuri, așa cum se vede în poza de mai jos.
4. Într-o tigaie adâncă și largă, am încins pe foc mediu uleiul de floarea soarelui. Am adăugat ceapa și am presărat un praf de sare, de la început. Am amestecat și am redus focul la minimum.
Observație: ca variantă, rețineți că, în locul uleiului, se poate folosi costiță afumată (cam 100-150 de grame) tăiată în cuburi. În acest caz, se rumenesc cuburile de costiță până își lasă grăsimea, se scot deoparte și se continuă cu călirea cepei, așa cum am explicat mai sus. Costița rumenă se adaugă în castronul cu salată de cartofi noi cu ciuperci la final.
5. Am călit ceapa, amestecând frecvent, până s-a înmuiat (6-7 minute). Am lăsat-o în continuare pe foc, fără să mă opresc din a o supraveghea, încă 3-4 minute, până a început să se coloreze, pe alocuri, în brun-auriu. Ajunsă în această fază, am scos ceapa din tigaie, pe un șervet de hârtie absorbantă.
6. În uleiul rămas în tigaie, am adăugat imediat ciupercile pleurotus, pregătite așa cum am arătat la pasul 3. Am ridicat focul la mediu-iute și am început să sotez ciupercile, fără să adaug sare.
7. Am sotat ciupercile pleurotus până când au scăzut bine în volum și au prins o culoare brun-aurie. Asta a durat 5 minute.
8. Când ciupercile au atins gradul de gătire dorit, am oprit focul, le-am asezonat cu sare fină, piper proaspăt măcinat și 1 linguriță de frunzulițe proaspete de cimbru (din cantitatea totală recomandată). Am amestecat bine și am transferat ciupercile într-un castronel.
Prepararea dressingului
9. Într-un castron suficient de încăpător încât să-mi permită amestecarea salatei, am pus cei doi căței de usturoi fierți deodată cu cartofii și i-am zdrobit puțin cu furculița. Gustul pe care l-au dat a fost foarte subtil usturoiat, nimic copleșitor.
Am adăugat zeama de la jumătate de lămâie micuță, deasemenea coaja galbenă, rasă, a jumătății de lămâie. Am pus cimbrul rămas, cele două tipuri de muștar, mierea, ½ de linguriță de sare, ½ de linguriță de piper negru proaspăt măcinat și ½ de linguriță de semințe de coriandru măcinate. Acestea sunt opționale, dar gustul lor, ușor citric, mi se pare că înviorează plăcut toată combinația.
10. Am omogenizat bine ingredientele adăugate la pasul precedent și apoi am adăugat uleiul de măsline extravirgin, amestecând continuu. În final, am obținut un dressing omogen, semifluid. Am gustat dressingul și am ajustat nivelul de asezonare potrivit gustului meu. Acesta trebuie să fie perfect balansat între acru-dulce-sărat, nu ezitați să adăugați ceea ce simțiți că lipsește.
Asamblarea și servirea salatei
11. Imediat, am adăugat peste dressingul din castron cartofii noi, calzi încă. Am adăugat și ciupercile pleurotus și am omogenizat totul foarte bine, cu grijă să nu zdrobesc cartofii dar destul de insistent, așa încât dressingul să vină în contact cu fiecare bucățică.
12. Am transferat salata într-un castron potrivit pentru servire, am presărat pe deasupra ceapa rumenită (v. pasul 5) și am servit-o imediat, ca salată caldă, garnitură lângă puiul fript prin metoda cuptorului rece (click pentru rețetă). Am mai făcut și-o salată verde și ne-am bucurat de un prânz pe cinste!
La fel de bine, această salată de cartofi noi cu ciuperci pleurotus se poate servi ca fel de sine stătător, adăugând un ou poșat pentru fiecare porție sau niște brânză de capră sau feta (sau cea care vă place) sfărâmată. Și, așa cum am subliniat în introducere, se poate servi atât caldă cât și rece.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE CALDE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Sper să încercați rețeta și să reveniți cu impresii! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns