
Morcovi glasați – rețetă de garnitură simplă și elegantă






Morcovi glasați – rețetă de garnitură simplă și elegantă. Garnitură de morcovi pentru servirea fripturilor. Cum se face o garnitură de morcovi glasați ca la restaurant?
Fără îndoială, am o slăbiciune pentru acești morcovi glasați. Sunt, probabil, singura, sau una dintre foarte puținele garnituri care mă pot face să renunț complet la compot sau o garnitură de fructe caramelizate lângă friptură. Pentru că v-am mai spus, pe la noi, prin Banat, în mod tradițional, friptura se mănâncă, firește, alături de diverse garnituri și de compot, servit în compotiere mici și elegante. Cam așa cum în alte zone ale țării se consumă cu murături. Și ăsta e un lucru bun, pentru că diversitatea culinară e minunată, naște curiozitate, naște apetitul de a descoperi bucate noi… desigur, mai ales dacă acest specific ar fi respectat.
În fine, revenind la garnitura de morcovi glasați pe care v-o propun azi, aceasta aduce lângă fripturile mele exact acel strop de dulceață care simt eu că lipsește, ca s-o pună în valoare cu adevărat. Acești morcovi sunt și dulci, dar au și un strop de aciditate, sunt sărați și piperați cât trebuie, nu au nimic de a face cu o papalișcă pentru bebeluși. Și mai ales, arată superb, lucioși și apetisanți.
ALTE REȚETE DE GARNITURĂ
Rețeta este extrem de simplă iar reușita ei depinde de un singur lucru: gătirea morcovilor. Aceștia trebuie gătiți până în punctul în care devin fragezi, dar totuși își păstrează textura. În niciun caz nu dorim morcovi răsfierți, care se sfărâmă, dar nici să crănțenească în dinți nu vrem. Vă invit să descoperiți rețeta în cele ce urmează.
Ingrediente morcovi glasați
- 800 de grame de morcoviori tineri și fragezi, de grosime egală sau morcovi maturi, tăiați în bastonașe sau rondele de grosime egală
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 2 linguri de zahăr sau 1 lingură de miere de albine sau 1 lingură de sirop de agave
- 40 de grame de unt
- sare și piper după gust
- opțional, 1 cățel de usturoi tăiat în 2 pe lungime
- opțional, puțină mentă proaspătă pentru presărat
Mod de preparare morcovi glasați
1. Se curăță și se spală cu atenție morcovii. Așa cum ați putut observa din lista ingredientelor, această garnitură de morcovi glasați se poate face și din morcovi foarte tineri, și din morcovi maturi. Important este să fie bucăți de mărime egală, ca să fie gata în același timp. Singura diferență notabilă va fi timpul de gătire, evident, morcovii maturi se vor găti ceva mai lent decât cei foarte tineri.
Gătirea
2. Se aranjează morcovii într-o tigaie/cratiță largă, într-un singur strat. Se acoperă cu apă rece. Se adaugă jumătate din unt, zeama de lămâie, 1 linguriță rasă sare. Dacă hotărâți să adăugați și usturoiul, îl puneți acum. Eu uneori adaug usturoi, alteori nu, în funcție de preparatul lângă care urmează să-i servesc.
3. Se pune tigaia pe plită, la foc mediu, până începe lichidul să fiarbă, apoi se reduce focul la minimum.
4. Se acoperă cu un capac și se gătesc morcovii timp de 10-15-20 de minute, cât să se frăgezească dar să mai păstreze textură. În loc de capac, eu folosesc atunci când fac acești morcovi glasați, un cartouche, adică un capac decupat din hârtie de pergament, la dimensiunea cratiței/tigăii. Acesta va permite unei cantități controlate de vapori să iasă din tigaie în timpul gătirii.
Asezonarea și servirea
5. După ce morcovii sunt mai bine de jumătate gătiți – atenție, să nu fie prea fierți! – se îndepărtează capacul. Cel mai bine este să se verifice repetat stadiul de gătire al morcovilor, timpul în care sunt gata depinde și de cât sunt de tineri, dar și de soiul acestora. Se mărește focul și se lasă să fiarbă până când lichidul s-a evaporat aproape complet. Acum se îndepărtează usturoiul (dacă l-ați pus) și se adaugă zahărul sau mierea și restul de unt. Se amestecă morcovii cu atenție, să nu se rupă, în timp ce se gătesc în continuare, îmbrăcându-se într-o glazură lucioasă. De aceea li se și spune morcovi glasați.
6. În final, se verifică din nou nivelul de asezonare și se potrivește gustul cu sare și piper. Acești morcovi glasați se servesc calzi, opțional presărați cu puțină mentă, alături de diverse preparate cu carne. Este una din garniturile pe care le pregătesc cel mai adesea, mi se pare că dulceața delicată a morcovilor echilibrează perfect gustul fripturilor.
Lasă un răspuns