Piure de urzici cu ou poșat – rețetă simplă de primăvară
Piure de urzici cu ou poșat – rețetă simplă de primăvară. Cum face un piure de urzici, rețetă pas cu pas. Piure de urzici cu ou, rețetă rapidă, ușor de făcut. Un preparat simplu de sezon, piure de urzici cu ou poșat.
Nu este primăvară în care să nu profităm din plin de sezonul urzicilor. Aceste plante umile, dar pline de beneficii, sunt potrivite pentru consumul uman doar primăvara. Este perioada în care urzicile sunt fragede și încă nu au dezvoltat acele fibre tari din interiorul tulpinilor. Sunt perfecte pentru ciorba de urzici, mâncărica de urzici dar și pentru umplutura unor plăcinte delicioase. Mai multe despre proprietățile binefăcătoare ale urzicilor am scris în recent publicatul articol Urzica în alimentație. Tot în același articol puteți găsi informații despre locurile optime din care e bine să culegem urzicile dar și despre modul în care ne putem lecui de atingerea usturătoare a acestor plante.
Parcă știind cât de mult ne plac, anul acesta natura ne-a făcut surpriza unor tufe de urzici crescute la marginea grădinii noastre. Umbrite de gard și de tufele de coacăz negru, au crescut niște urzici verzi și fragede, care s-au făcut pe rând tot felul de bunătăți de primăvară.
În funcție de zona din care proveniți și specificul ei, probabil sunteți obișnuiți cu anumite moduri de a găti urzicile. Rețetele cu urzici sunt diferite dintr-o parte a țării în acealaltă și așa e firesc să fie. Cele din Transilvania sunt îmbogățite cu multe lactate, cele din sud sunt mai austere, strict vegane. Trebuie să rețineți că indiferent de modul în care sunt gătite urzicile, ceea ce conțin ele bun rămâne în acea mâncare. Valoroase sunt atât variantele de rețete cu urzici ardelenești, cât și cele oltenești și muntenești. Piureul de urzici cu ou poșat pe care vi-l propun azi e una dintre manierele cele mai simple dar și cele mai gustoase de a pregăti urzicile.
Ingrediente piure de urzici cu ou poșat – rețetă simplă
- 500 de grame de urzici
- 250-300 ml. lapte
- 25 de grame de unt
- 25 de grame de făină
- 3-4 căței mari de usturoi
- sare și piper după gust
- 1-2 ouă proaspete/porție pentru servit, pregătite prin poșare, ochiuri sau fierte în coajă
Mod de preparare piure de urzici cu ou poșat – fierbere urzici
1. Urzicile se aleg cu grijă de orice impurități, se spală în mai multe ape reci și se zvântă, așa cum am arătat amănunțit în articolul Urzica în alimentație și proprietățile ei.
2. Cele 500 de grame de urzici vor ocupa un volum destul de mare, așa că vom avea nevoie de o cratiță de 4-5 litri pentru a le fierbe. Nu e nevoie însă, decât de 2-3 litri de apă, pentru că urzicile își vor pierde volumul imediat ce vor veni în contact cu apa clocotită. Se dă apa în clocot și se sărează bine, apoi adăugăm urzicile spălate, toate deodată, și le presăm cu o spumieră până ajung toate sub apă. Se fierb urzicile cam 3-4 minute.
3. Opțional: separat, pregătim un castron mărișor cu apă foarte rece, ideal ar fi să conțină și cuburi de gheață. După ce urzicile au fiert în clocot timp de 3-4 minute, se scurg într-o sită de apa clocotită (sau se scot cu o spumieră mare din apă) și imediat se pun în castronul cu apă foarte rece. Acest procedeu va opri brusc procesul de gătire al urzicilor și le va face să își păstreze culoarea de un verde vibrant, chiar dacă urmează să le mai gătim după aceea încă vreo 5-6 minute. Se scurg apoi urzicile de apă într-o sită deasă.
4. După ce sunt bine scurse, urzicile se toacă din cuțit, mărunțindu-le cât mai bine. Dacă preferați, se pot da la blender, caz în care vor deveni un fel de pastă.
Mod de preparare piure de urzici cu ou poșat – pregătire sos alb de bază
5. Sosul alb de bază pentru acest piure de urzici este, de fapt, un bechamel. În mod clasic, acesta presupune impregnarea făinii cu unt încins, dar, pentru o variantă mai light, puteți proceda în modul în care se pregătește o bază pentru acest sufleu de mure. Am pus pe foc mic-mediu 250 de ml. de lapte. Cei 50 de ml. în plus i-am păstrat separat, în cazul în care va ieși cumva piureul prea gros să am cu ce-l dilua. Cât laptele s-a înfierbântat, am amestecat făina cu untul moale, cu vârful degetelor, până s-au omogenizat complet.
6. Când laptele a dat în clocot, am adăugat amestecul de făină și unt peste acesta și am amestecat continuu cu telul în formă de pară. Chiar dacă amestecul arată neomogen la început, în 1-2 minute, când sosul începe să se lege, toate cocoloașele vor dispărea, obținând un sos alb fin și catifelat.
Mod de preparare piure de urzici
7. Imediat ce sosul s-a legat se mai dă în 2-3 clocote și se adaugă urzicile tocate.
8. Se amestecă ușor și se fierbe piureul pe foc mic, amestecând din când în când, timp de 5-6 minute. Dacă piureul pare prea gros, se poate dilua cu laptele păstrat separat și se mai dă în 2-3 clocote. Se asezonează cu sare, piper negru măcinat și usturoi zdrobit/răzuit fin după gust și se mai clocotește o singură dată, înainte de final. Opțional, se poate adăuga în acest piure de urzici și ceva smântână, dar mie mi se pare perfect așa cum este.
Mod de preparare piure de urzici cu ou poșat – poșarea ouălor
Acest piure de urzici se poate servi alături de toate preparatele cu care ne place să combinăm spanacul cu lapte și usturoi. Ce-i drept, și unul și celălalt merg perfect cu ouăle pregătite în diverse moduri, de la cele fierte în coajă la ochiurile de ou sau ouăle poșate. Dacă veți alege să serviți acest piure cu ouă poșate, eu am procedat așa cum am descris mai departe.
1. Am pregătit o cratiță cu 3 litri de apă sărată și am dat-o în clocot. Am adăugat 100 de ml. de oțet și am oprit focul. Adăugarea oțetului e opțională, dar are totuși un rol în coagularea mai rapidă a albușului.
2. Pentru poșat se folosesc ouă cât mai proaspete. Cu cât mai proaspete sunt ouăle, cu atât mai puține ”franjuri” inestetice de albuș se vor forma. Se sparg ouăle, unul câte unul, într-un castronel.
3. Se amestecă energic în apa fiartă cu sare și oțet, formându-se un vârtej. Ouăle sparte separat, în castronel, se lasă să cadă în acel vârtej. Forța centrifugă nu va permite firelor de albuș să se împrăștie. Pentru un ou poșat cu albușul complet gătit și gălbenușul moale, e nevoie să se poșeze ouăle timp de 3 minute.
4. Se scot ouăle poșate din apa fiartă cu o spumieră. Se așează pe un strat de hârtie absorbantă de bucătărie, ca să se dreneze de apă. Acele fire de albuș din jurul oului al căror aspect ne deranjează pot fi îndepărtate delicat, cu un cuțit. Se servesc imediat, calde, presărate cu piper proaspăt râșnit și sare după gust.
Servire piure de urzici cu ou poșat
Acest piure de urzici se servește cald. Propunerea mea este s-l însoțiți cu ouă poșate, nu uitați că merge și cu ochiuri de ou, cu ficăței de pui sau chifteluțe. Sau cu ce vă place mai mult. Se potrivește perfect cu o pâine de casă cu coaja crocantă și gustoasă, cu care să ștergem orice picătură ar rămâne în farfurie.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns