
Ciorbă ardelenească de urzici, rețetă video





Ciorbă ardelenească de urzici, rețetă culinară video. Cum se face o ciorbă de urzici ca în Ardeal. Ciorbă de urzici ca în Ardeal, cu lapte și smântână, rețetă pas cu pas.
E primăvară și plantele comestibile din flora spontană a țării ne inspiră la preparate îndrăznețe și inedite. Să nu uităm, însă, că în timp ce noi redescoperim, acum, efectele binefăcătoare ale urzicilor sau leurdei, bunicii și străbunicii noștri le cunoșteau prea bine. Multe informații esențiale despre plante le-au fost transmise de înaintașii lor, laolaltă cu tot felul de informații despre bunul mers al treburilor gospodărești, în concordanță cu natura. Iată motivul pentru care, alături de pesto-uri și alte preparate, e minunat când pe masa noatră ajunge, în prag de primăvară, o farfurie plină cu o zamă de urzici așa cum o făcea Buna mea.
Din capul locului vă spun că Buna mea era ardeleancă. Pe la noi, toate ciorbele, dar mai cu seamă cele de felurite verdețuri (pentru că după urzici urmează spanacul, loboda, salata!) se fac cu multe lactate. Înainte de a reacționa cu deja prea bine cunoscutul ”nu se face așa”, vă spun că zama asta e minunat de bună. Vă reamintesc și că diversitatea e frumoasă. Din ingrediente destul de puține și umile, pe teritoriul țării noastre s-au dezvoltat preparate atât de diferite, în zone diferite, iar acesta e unul dintre cele mai interesante lucruri care se pot spune despre bucătăria românească.
CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA DE CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE LOBODĂ
Cu un click pe poza de mai jos, puteți accesa rețeta mea de supă de spanac ca în Ardeal.
Dacă vă interesează o rețetă de ciorbă de salată, să știți că am publicat nu una, ci chiar două rețete. ”Zama de șălace” pe care o făcea și Buna mea e cea pe care o găsiți cu un click pe următoarea poză.
Cu un click pe poza de mai jos descoperiți o altă rețetă de zamă de salată, cu mai multă afumătură.
CÂTEVA VORBE DESPRE SPECIFICUL ACESTOR REȚETE
E firesc ca în Ardeal, unde oamenii sunt crescători de animale prin tradiție, să apară, în bucătăria locală, preparate care conțin multe lactate. La fel cum este firesc ca în sudul țării, unde condițiile istorico-geografice au fost altele, preparatele specifice să fie bazate pe vegetale, pește etc. În afară de asta, prin părțile Ardealului, mulți oameni postesc după ritul catolic. Postul Paștelui, care de obicei coincide cu perioada apariției urzicilor, e mai permisiv, fiind permise și lactatele.
Rețeta de ciorbă de urzici pregătită ca în Ardeal, cu lapte și smântână, este una din aceste rețete și vă invit să o descoperiți atât în format video, cât și text.
Ingrediente Ciorbă ardelenească de urzici
- 400 grame urzici proaspete
- 2 legături mari de ceapă verde
- 1 legătură bună de usturoi verde
- 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
- 330 de ml. lapte bătut
- 150 de grame de smântână cu 25% grăsime
- 3 ouă
- 40 ml. de ulei
- 25 grame de făină
- 1 linguriță de paprika dulce
- sare și piper după gust
- oțet pentru înăcrit (eu am folosit un oțet de mere)
- opțional, ceva slănină afumată, caz în care se va renunța la ulei
Ciorbă ardelenească de urzici, rețetă video
Ciorbă ardelenească de urzici, rețeta în format text (printabil)
Pregătirea urzicilor
1. Se aleg urzicile de orice urme de iarbă, frunze uscate etc. Se spală bine în 3 ape reci, apoi se zvântă de apă. Se pune pe foc o oală cu apă în care se adaugă 1 lingură de sare. Când apa fierbe, se adaugă urzicile, toate deodată, apăsându-se în oală cu o spumieră. Se fierb urzicile timp de 3-4 minute.
2. Se pregătește un castron mare cu apă rece ca gheața, eventual chiar se adaugă puțină gheață. Se scurg urzicile de apa în care au fiert printr-o strecurătoare sau se scot cu spumiera și se adaugă direct în apa rece. Această operație are rolul de a opri gătirea și de a conserva culoarea verde vibrantă a urzicilor. După ce toate urzicile opărite au trecut prin apa foarte rece, se scurg bine într-o strecurătoare și se storc adunându-le la un loc.
3. Se toacă urzicile cu cuțitul, atât cât să încapă ușor în lingură și se lasă deoparte.
4. Se toacă rondele ceapa verde și usturoiul, atât partea albă cât și cea verde deschis.
Gătirea ciorbei de urzici după rețeta din Ardeal
5. Se încinge pe foc mediu o oală de 4-5 litri și se adaugă uleiul, aproape tot, păstrând doar 1 linguriță. Imediat se adaugă ceapa și usturoiul tocate și 1 praf de sare. Se călesc ceapa și usturoiul pe foc mediu-mic, până când se înmoaie bine.
Observație: opțional, se poate folosi slănină afumată, caz în care se va renunța la ulei. Se va prăji slănina până se topește și se face jumări, care se vor scoate rapid din oală. Se continuă apoi cu călirea cepei și usturoiului în grăsimea rămasă în oală în urma topirii slăninii. Jumările de slănină afumată se vor adăuga în ciorbă la final.
6. După ce ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se presară deasupra făina și se amestecă rapid. Imediat se adaugă paprika, se amestecă energic și se stinge totul deîndată cu laptele, turnat treptat, pe măsură ce se amestecă cu o lingură (de lemn). E nevoie să se lucreze repede. Nu dorim să se rumenească nici făina, nici să se caramelizeze paprika, schimbându-și aroma, așa că trebuie să avem laptele la îndemână.
7. Se adaugă în oală toate urzicile tocate, amestecăm, apoi adăugăm 1-1,5 litri de apă fierbinte (sau zer, dacă aveți). Se aduce totul la fierbere și se fierb urzicile timp de 8-10 minute, la foc nu prea mare, fără să le pierdem din ochi, ca să nu dea în foc.
Cum se drege ciorba de urzici?
8. Între timp, se separă 2 din cele 3 ouă, colectând în două castroane separate gălbenușurile și albușurile. Se lasă deoparte albușurile iar peste gălbenușuri se adaugă treptat laptele bătut, în timp ce se bate cu o furculiță. Se adaugă la amestecul de gălbenușuri și lapte bătut și smântâna și se omogenizează bine cu furculița.
9. Peste albușuri se adaugă oul între rămas, sare și piper după gust și se bate cu furculița. Se încinge pe foc o tigaie mare, se adaugă uleiul rămas și se toarnă ouăle bătute, Vom pregăti o omletă ușor rumenită pe ambele părți, apoi o scoatem din tigaie și o tăiem sub formă de tăiței.
10. Se diluează amestecul de gălbenușuri și lactate pregătit la punctul 8 cu 2-3 polonice de zeamă fierbinte. Se oprește focul și se adaugă acest amesteca peste ciorba ardelenească de urzici din oală, omogenizând bine. Se gustă și se asezonează zeama cu sare, piper și oțet după gust. Se adaugă tăițeii de omletă pregătiți la punctul 9 și se presară mărarul proaspăt tocat. Poftă bună!
Lasă un răspuns