Pesto de leurda
Pesto de leurda 100% natural, făcut în casă, după o rețetă simplă. Cum se face un pesto de leurda și cât timp se poate păstra? Ce ingrediente folosim pentru pesto de leurdă?
Dacă cele mai multe plante au in limba latina denumiri intortochiate si greu de tinut minte, nu acesta este cazul leurdei: Allium ursinum, adica usturoiul ursului. Pare-se ca al nostru Mos Martin, deindata ce primavara-l da afara din barlog, porneste buimac prin paduri in cautare de leurda, care contine tot ceea ce corpul lui istovit de iarna prea lunga are nevoie.
Pare-se ca ursul are in codul genetic toate informatiile despre leurda, aceasta planta binefacatoare! E bine sa le invatam si noi: leurda contine vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul si impiedica formarea trombilor si multe, multe altele.
REȚETE CU LEURDĂ
- Rețeta de rulouri cu leurdă și parmezan
- Rețeta de găluște de primăvară, cu leurdă
- Rețeta de salată de leurdă cu ouă de prepeliță și lobodă
Leurda este, asadar, un detoxifiant extraordinar de eficient si fiecare dintre noi va avea numai beneficii daca primavara va face o cura de leurda sau macar o va gusta fie si-o singura data.
Ingrediente Pesto de leurda
- 200 de grame de frunze de leurda
- 100 de grame de migdale crude (asta am folosit eu, dar se pot folosi la fel de bine pinoli, nuci caju, alune sau samburi de nuca)
- 75 de grame de parmezan fin razuit
- 1 praf de sare grunjoasa
- 120 de ml. de ulei de masline extravirgin (sau alt ulei de buna calitate pe care-l preferati, de exemplu ulei de rapita)
- optional: zeama de la 1/2 de lamaie, nu e neaparat, dar mie mi se pare ca putina aciditate echilibreaza gustul final al sosului
Cum recunoaștem și recoltăm leurda și în ce perioadă?
Prepararea propriu-zisa a sosului pesto de leurda nu dureaza mai mult de 10 minute. Ceea ce foarte fain este ca totul debuteaza cu o plimbare incantatoare prin padure. Poate si mai fain este ca acest pesto de leurda reprezinta o adaptare a unei retete clasice la ingredientele locale, mai mult, ingrediente din flora spontana a tarii noastre.
Gustul leurdei este delicios, un gust intens si picant de usturoi. Merita sa pornim in martie si aprilie in cautarea frunzelor tinere! Acestea cresc spontan la umbra padurilor de foioase. Frunzele alungite ale leurdei seamana cu cele ale lacrimioarelor, care sunt toxice. Din fericire, pericolul de a le confunda este foarte mic. Doar frunzele de leurda miros puternic a usturoi, cele ale lacrimioarelor nu. Asadar, vom recolta doar frunzele care au acest miros pronuntat de usturoi.
Din experienta va spun ca eu am consumat leurda si dupa inflorire. In acea perioada, gustul e mai putin intens, dar parca mai delicat. Trebuie sa tinem cont, insa, ca o parte importanta din principiile active ale leurdei vor fi disparut din frunze la acel moment (mai-iunie).
Ideal ar fi sa se consume leurda in stare cruda. Asa isi va pastra intacte atat de pretioasele proprietati. Chiar si daca vor fi prelucrate termic, insa, vor fi destul de valoroase. Din frunzele crude de leurda se poate face o excelenta salata iar eu am facut un pesto delicios, a carui reteta v-o propun in continuare.
Mod de preparare Pesto de leurda
Odata pretioasele frunze ajunse acasa, se aleg si se spala bine sub jet de apa rece intr-o strecuratoare. Se scutura bine apoi se zvanta intre doua servete de bucatarie, presand usor.
Migdalele (sau tipul de nuci pe care il folositi) se pun in blender impreuna cu parmezanul fin razuit. Se adauga sarea si frunze de leurda din belsug. Nu va intra toata cantitatea de 200 de grame deodata, va trebui sa adaugati frunzele in cateva transe.
La fel de bine, insa, se pot zdrobi toate ingredientele intr-un mojar cu pistil.
Se mixeaza fin toate ingredientele, adaugand pe rand frunzele de leurda. Dupa ce restul ingredientelor sunt bine maruntite, se adauga uleiul, putin cate putin. Mixam de fiecare data dupa ce adaugam ulei, pana cand se obtine o consistenta a pastei destul de fluida.
Cum se pastreaza?
Odata obtinuta consistenta dorita, pesto-ul se toarna intr-un borcan si se acopera cu o pelicula de ulei. Se pastreaza sosul in frigider pana la 6 saptamani, cu conditia ca de fiecare data cand se scoate o cantitate de sos, ceea ce ramane sa fie perfect acoperit de ulei. Acea pelicula de ulei, care izoleaza preparatul de aer, este esentiala pentru ca al nostru pesto de leurda sa se pastreze bine. Pesto-ul de leurda se poate ambala in caserole mai mici si se poate congela timp de cateva luni.
La ce folosim pesto de leurda?
La ce poate folosi pesto-ul? Fierbeti paste al dente. Scurgeti-le de apa, adaugati 2-3 linguri de pesto de leurda si cam 50-60 de ml. din apa in care au fiert pastele. Amestecati bine si obtineti o portie de paste delicioase. In imaginea de mai jos vedeti o delicioasa portie de spaghetti cu pesto de leurda si mult parmezan.
Aromati cu sosul pesto fr leurda cartofii copti sau fierti. Amestecati o lingura de pesto de leurda cu 1 pahar mic de iaurt gras si obtineti un sos delicios pentru carne sau legume la gratar. Si sunt sigura ca aveti si propriile idei! Plimbare placuta prin padure, spor la cules si… aveti grija sa nu va intalniti cu ursul :P!
Pofta mare!
Lasă un răspuns