Cautare in site
x inchide
Advertising
Pesto de leurda

Pesto de leurda

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 08.04.2013
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Pesto de leurda 100% natural, făcut în casă, după o rețetă simplă. Cum se face un pesto de leurda și cât timp se poate păstra? Ce ingrediente folosim pentru pesto de leurdă?

Dacă cele mai multe plante au in limba latina denumiri intortochiate si greu de tinut minte, nu acesta este cazul leurdei: Allium ursinum, adica usturoiul ursului. Pare-se ca al nostru Mos Martin, deindata ce primavara-l da afara din barlog, porneste buimac prin paduri in cautare de leurda, care contine tot ceea ce corpul lui istovit de iarna prea lunga are nevoie.

Pare-se ca ursul are in codul genetic toate informatiile despre leurda, aceasta planta binefacatoare! E bine sa le invatam si noi: leurda contine vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul si impiedica formarea trombilor si multe, multe altele.

REȚETE CU LEURDĂ

Leurda este, asadar, un detoxifiant extraordinar de eficient si fiecare dintre noi va avea numai beneficii daca primavara va face o cura de leurda sau macar o va gusta fie si-o singura data.

pesto de leurda, reteta pesto de leurda

Ingrediente Pesto de leurda

  • 200 de grame de frunze de leurda
  • 100 de grame de migdale crude (asta am folosit eu, dar se pot folosi la fel de bine pinoli, nuci caju, alune sau samburi de nuca)
  • 75 de grame de parmezan fin razuit
  • 1 praf de sare grunjoasa
  • 120 de ml. de ulei de masline extravirgin (sau alt ulei de buna calitate pe care-l preferati, de exemplu ulei de rapita)
  • optional: zeama de la 1/2 de lamaie, nu e neaparat, dar mie mi se pare ca putina aciditate echilibreaza gustul final al sosului

Cum recunoaștem și recoltăm leurda și în ce perioadă?

Prepararea propriu-zisa a sosului pesto de leurda nu dureaza mai mult de 10 minute. Ceea ce foarte fain este ca totul debuteaza cu o plimbare incantatoare prin padure. Poate si mai fain este ca acest pesto de leurda reprezinta o adaptare a unei retete clasice la ingredientele locale, mai mult, ingrediente din flora spontana a tarii noastre.

Gustul leurdei este delicios, un gust intens si picant de usturoi. Merita sa pornim in martie si aprilie in cautarea frunzelor tinere! Acestea cresc spontan la umbra padurilor de foioase. Frunzele alungite ale leurdei seamana cu cele ale lacrimioarelor, care sunt toxice. Din fericire, pericolul de a le confunda este foarte mic. Doar frunzele de leurda miros puternic a usturoi, cele ale lacrimioarelor nu. Asadar, vom recolta doar frunzele care au acest miros pronuntat de usturoi.

Advertising

la cules de leurda

Din experienta va spun ca eu am consumat leurda si dupa inflorire. In acea perioada, gustul e mai putin intens, dar parca mai delicat. Trebuie sa tinem cont, insa, ca o parte importanta din principiile active ale leurdei vor fi disparut din frunze la acel moment (mai-iunie).

Ideal ar fi sa se consume leurda in stare cruda. Asa isi va pastra intacte atat de pretioasele proprietati. Chiar si daca vor fi prelucrate termic, insa, vor fi destul de valoroase. Din frunzele crude de leurda se poate face o excelenta salata iar eu am facut un pesto delicios, a carui reteta v-o propun in continuare.

Mod de preparare Pesto de leurda

Odata pretioasele frunze ajunse acasa, se aleg si se spala bine sub jet de apa rece intr-o strecuratoare. Se scutura bine apoi se zvanta intre doua servete de bucatarie, presand usor.

leurda preparare

Advertising

Migdalele (sau tipul de nuci pe care il folositi) se pun in blender impreuna cu parmezanul fin razuit. Se adauga sarea si frunze de leurda din belsug. Nu va intra toata cantitatea de 200 de grame deodata, va trebui sa adaugati frunzele in cateva transe.

modul de preparare al pestoului

La fel de bine, insa, se pot zdrobi toate ingredientele intr-un mojar cu pistil.

Se mixeaza fin toate ingredientele, adaugand pe rand frunzele de leurda. Dupa ce restul ingredientelor sunt bine maruntite, se adauga uleiul, putin cate putin. Mixam de fiecare data dupa ce adaugam ulei, pana cand se obtine o consistenta a pastei destul de fluida.

adaugarea uleiului

Cum se pastreaza?

Odata obtinuta consistenta dorita, pesto-ul se toarna intr-un borcan si se acopera cu o pelicula de ulei. Se pastreaza sosul in frigider pana la 6 saptamani, cu conditia ca de fiecare data cand se scoate o cantitate de sos, ceea ce ramane sa fie perfect acoperit de ulei. Acea pelicula de ulei, care izoleaza preparatul de aer, este esentiala pentru ca al nostru pesto de leurda sa se pastreze bine. Pesto-ul de leurda se poate ambala in caserole mai mici si se poate congela timp de cateva luni.

Advertising

borcan cu pesto de leurda 1-

La ce folosim pesto de leurda?

La ce poate folosi pesto-ul? Fierbeti paste al dente. Scurgeti-le de apa, adaugati 2-3 linguri de pesto de leurda si cam 50-60 de ml. din apa in care au fiert pastele. Amestecati bine si obtineti o portie de paste delicioase. In imaginea de mai jos vedeti o delicioasa portie de spaghetti cu pesto de leurda si mult parmezan.

paste cu pesto de leurda -1

Aromati cu sosul pesto fr leurda cartofii copti sau fierti. Amestecati o lingura de pesto de leurda cu 1 pahar mic de iaurt gras si obtineti un sos delicios pentru carne sau legume la gratar. Si sunt sigura ca aveti si propriile idei! Plimbare placuta prin padure, spor la cules si… aveti grija sa nu va intalniti cu ursul :P!

Pofta mare!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 comentarii la Pesto de leurda

  1. Ioana spune:

    Am facut si eu, inainte de a vedea reteta ta. Am omis parmezanul ca sa fie de post, insa a iesit atat de iute ca nu am putut-o manca… Nu cred ca am pus prea multa leurda, dar mi-au dat lacrimile datorita iutimii sosului.

    • lauralaurentiu spune:

      Cred ca parmezanul o mai imblanzeste :). Oricum, Ioana, dupa ce sta la frigider o saptamana – doua isi va pierde din intensitate.

  2. Marcela spune:

    Sunteti absolut geniala.Eu fiind mai tinerica si crescuta in afara zonelor impadurite chiar nu stiam ce bunatate e leurda…Multumim din inima pentru retete.Numai sanatate si succes!!!

  3. ina spune:

    io-s plecata de acasa :) dar am numai leurda-n cap de la o vreme. Leurda noastra se numeste ramps- wild leeks pe aici si se foloseste la aromatizarea untului pt friptura, conservata in otet, omlete, supe…. pesto as face si eu si l-as pune in congelator in tavite pt cuburi de gheata acoperit cu capac (ai nevoie, iei de-acolo un cub, doua si nu te mai stresezi cu oxidarea – asta pe termen lung). idea e ca sunt foarte departe de leurda asta si am o pofta nebuna :(
    Poate ma aude cineva din Oregon sau Montana :)

  4. liliana onuta spune:

    Si eu il folosesc in aceasta perioada amestecat cu griusorul tot de padure si cu hasmatuchiul este foarte bun .Se poate adauga oua fierte tari taiate in patru sau fasole rosie fiarta sau doar cartofi fierti.Multumim de toate sfaturile.

  5. liliana spune:

    incercati sa inlocuiti leurda cu busuioc proaspat,aceiasi reteta fara nuci.tine f bine in borcan la congelator.

    • lauralaurentiu spune:

      Liliana draga, busuiocul proaspat este ingredientul de baza al pesto-ului original, alaturi de pinoli :). Schepsisul era ca noi am inlocuit busuiocul cu leurda :)).

  6. adelag spune:

    Am facut acuma seara pesto-ul, e foarte bun (azi a fost pentru prima data cand am cules si gustat leurda)!!!multumim pentru aceasta reteta si toate celelalte cu care ne rasfatati.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, Adela :). Ai grija sa-l pastrezi bine acoperit cu ulei, oridecate ori scoti din borcan, ceea ce ramane sa fie aiba o pelicula continua de ulei deasupra. Sa-ti fie de bine!

  7. are ceva daca las la inmuiat migdalele, caju-ul, etc ? asa procedez cand fac lapte de migdale, si e mult mai usor si pt blender de procesat.
    de asemenea , putem elimina parmezanul? in caz ca tinem post sau vrem sa-l folosim la preparate de post.

    • lauralaurentiu spune:

      Adina, eu te-as sfatui ca pentru pesto fara parmezan sa inmoi 50 de grame de caju iar migdalele sa le lasi intregi, eventual le poti praji usor. Desemenea, va fi nevoie d emai multa sare, pentru ca branza aducea gustul sarat in combinatia pe care am propus-o initial. Sa revii cu vesti bune! :)

  8. Mihaela Sava spune:

    Astazi am sa pregatesc acest minunat pesto. iti voi arata si poze.
    Multumesc mult!

  9. mandala spune:

    Laura multumesc !

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE