Ciorbă de miel a la grec – rețeta grecească de ciorbă de miel pentru Paști – magiritsa
Ciorbă de miel a la grec – rețeta grecească de ciorbă de miel făcută special pentru Sărbătoarea de Paști – magiritsa, prezentată în format video, ușor de urmărit și de făcut, aromată și gustoasă.
Această ciorbă de miel a la grec, cunoscută în Grecia sub denumirea de magiritsa, este o rețetă tradițională a cărei pregătire este în strânsă legătură cu Sărbătoarea Paștelui Ortodox. Ciorba magiritsa este servită în noaptea de Înviere, atunci când credincioșii ajung acasă de la biserică. Este primul preparat de dulce consumat de credincioșii greci la încheierea Postului Mare, la masa din duminica Paștelui consumându-se de obicei miel la cuptor sau la proțap și alte preparate (nu și ciorbă).
Fiind o rețetă țărănească, ciorba magiritsa are diferite variante, de la o regiune la alta a Greciei. Tuturor variantelor le este comun mielul (sau iedul) și folosirea unor ingrediente de sezon cum sunt ceapa verde și mărarul. De asemenea, toate variantele au în comun acel lucru care este specific tuturor zemurilor din familia ”a la grec”, și anume liezonul/sosul avgolemono, folosit pentru a da consistență supei. Acesta este făcut din ouă, multă zeamă de lămâie și supă fierbinte, adăugată treptat, cu răbdare, până în punctul delicat în care ouăle sunt gătite dar nu mai mult de atât, nu cumva să se separe zeama.
Ciorba de miel a la grec, diferite variante
V-am spus deja ce anume au în comun toate variantele de magiritsa. Deosebirile dintre ele merită și ele două vorbe. În primul rând, multe, foarte multe variante ale acestei ciorbe conțin organe de miel. Majoritatea variantelor includ și intestinele. Organele mielului eu le folosesc pentru drob iar intestine nu am de unde să procur. În plus, cred că, în această variantă, ciorba ar fi devenit mai greu de acceptat de către toți membrii familiei. Dacă voi veți opta să folosiți, la fel ca mine, doar bucăți de carne de miel cu os, e bine să știți că există variante în care sunt incluse și alte părți ale animalului.
Unele variante ale acestei rețete de ciorbă de miel a la grec folosesc salată verde, altele nu. Eu am ales să o folosesc. Am considerat că folosirea unui ingredient de sezon va adăuga prospețime preparatului. După părerea mea, nu m-am înșelat! Ciorba mi s-a părut foarte gustoasă, la final. De asemenea, există variante care au pe lista ingredientelor orezul, altele care includ un fel de bază roux (cu făină, ca pentru sosul bechamel) cu ulei de măsline și unt. Opțiunea mea a fost să folosesc un pic de orez. În fine, ultima variațiune pe care mi-o amintesc este că, în Peloponese, se folosesc și roșii rase pe răzătoarea mare. Vor mai fi fiind și altele dar ceea ce este de reținut e că ciorba iese foarte gustoasă, e lejeră și aromată și nu e nici greu de făcut.
Modul de peparare pentru ciorba de miel a la grec îl găsiți în format video, imediat după lista ingredientelor. La final, am consemnat câteva lucruri importante despre păstrarea acestei ciorbe, reîncălzire, lucruri de care e bine să țineți cont când o preparați.
Ingrediente ciorbă de miel a la grec pentru Paști
- 1,2 – 1,5 carne de miel cu os (cap, gât, coadă) sau o combinație de carne cu os și organe de miel (eu am folosit doar carne)
- 1 ceapă mare (120-150 de grame)
- 3 litri de apă
- 2 foi de dafin
- 10 boabe de piper negru
- 30 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 4-5 legături de ceapă verde
- 1 căpățână bună de salată (opțional)
- 2 linguri (40 de grame) de orez cu bobul mare
- 2 legături de mărar
- 3 ouă mari, foarte proaspete
- zeama de la 2 lămâi mari
- sare și piper măcinat după gust
Mod de preparare – rețeta video
Dresul ciorbei cu sosul avgolemono, lucruri importante
- E important să folosim ouă dintr-o sursă sigură, foarte proapete.
- Așa cum am explicat în rețeta video, e foarte important ca temperatura ouălor folosite pentru dresul ciorbei să urce treptat. Adăugând cantități mici din zeama fierbinte și amestecând continuu, alternativ cu adăugarea zemei de lămâie, ouăle vor atinge o temperatură care le va face sigure pentru consum (vor fi gătite) dar ciorba nu se va separa (tăia). Temperatura de siguranță pentru a consuma ouăle, fără grija că ne vom îmbolnăvi, este de 72-74°C.
- Nu folosiți zeamă de lămâie îmbuteliată, ci zeamă proaspăt stoarsă. Diferența va fi notabilă.
- Dacă vă rămâne din ciorba de miel a la grec, păstrați-o la frigider pentru maximum 3 zile. Înainte de a o servi, încălziți doar atât cât e nevoie pentru consum și aveți grijă să nu o înfirbântați mai mult de 70°C, pentru că se va tăia. Ciorba tăiată este în continuare bună pentru consum, are același gust și aceleași proprietăți, doar că arată mai puțin apetisant.
Cum poți scurta timpul de preparare pentru ciorba magiritsa?
După ce am pus în practică rețeta de ciorbă magiritsa, mi-am dat seama că aș fi putut să reduc cu mult timpul de gătire. Folosind o oală sub presiune, carnea ar fi fost fiartă perfect în doar 35 de minute, în loc de două ore.
Despre apa LaFantana
În privința apei folosite pentru rețeta de ciorbă de cartofi cu tarhon, detaliez cele menționate în clip: în zona în care locuiesc, apa de la rețea are un miros foarte puternic de clor. Pe deasupra, adesea nici nu e foarte limpede și e și destul de dură. E o adevărată provocare să menținem aspectul obiectelor sanitare, pentru că apa le pătează și le distruge. Am convingerea că această problemă le este comună multora dintre noi. De ani de zile, așadar, folosesc apa de la rețea doar pentru spălat, iar pentru băut și gătit folosesc apă îmbuteliată.
De curând, am descoperit recipientul reutilizabil de 8 litri, de LaFantana. E foarte avantajos, pentru că:
- apa vine la noi acasă, nu mai trebuie să o cărăm noi când facem cumpărături;
- dăm comanda online iar oamenii de LaFantana vin cu recipientele pline și le colectează pe cele goale:
- asta înseamnă că se vor genera mai puține PET-uri, care știm și noi că sunt eliberate peste tot, poluând mediul înconjurător. Pentru gătirea rețetei de ciorbă de cartofi cu tarhon am folosit apă din recipientul de 8 litri de LaFantana, pe care-l puteți comanda online, aici: www.magazin.lafantana.ro.
Sper să vă fie de folos și această informație și vă aștept cu impresii după prepararea rețetei!
Lasă un răspuns