Drob de miel, rețetă video
Drob de miel tradițional, rețetă video. Cum se face un drob de miel, aperitiv românesc tradițional pentru Paști. Rețetă de drob de miel pas cu pas cu demonstrație video. Drob de miel cu ouă fierte, ceapă și usturoi verde, copt la cuptor în prapure.
Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără copturile rituale – colacul și pasca frumos gătită cu împletituri din aluat și semnul crucii – fără friptura de miel și fără drob, acest aperitiv tradițional de Paști al românilor. Dacă vorbim despre tradiții, drobul e musai să fie din organe de miel, deși eu am făcut o variantă pentru reticenți, un drob de pui în crustă de aluat fraged, care a avut mare succes. Azi, însă, vă propun un drob de miel ca la carte, cu prapure și ouă fierte.
”Amintire milenară a Paștelui Ortodox, numit pe alocuri ”plăcintă de cighir”, drobul este strofa a patra a mesei pascale, cea care se recită după incantația anafurii, clinchetul ușor al ouălor ciocnite și foșnetul pascăi. Carnea mătăsoasă a măruntaielor, voalul incinerat al prapurelui, totul celebrează.” – Radu Anton Roman, ”Poveștile Bucătăriei Românești, Sărbători creștine la români”.
Am scris mai sus acest citat din Radu Anton Roman, pe care l-am considerat foarte potrivit. Dacă e să vorbim despre tradiții culinare românești, Paștele este un moment de care se leagă multe preparate specifice iar drobul de miel este unul dintre acestea. Aperitivul tradițional al mesei în jurul căreia se strânge toată familia în ziua celebrării Învierii, drobul este nu doar delicios, ci și încărcat de simboluri: cel al jertfei celui nevinovat, pentru că este făcut în mod tradițional din măruntaie de miel, al reînvierii perpetue și al primăverii, pentru că obligatoriu drobul trebuie să conțină multe, foarte multe verdețuri.
Să vă fie de folos și această rețetă cu care, iată, dau startul propunerilor mele pentru masa de Paște a lui 2017.
Ingrediente Drob de miel:
- 550 de grame de organe de miel (ficat, plămâni, inimă, rinichi, splină, cu mențiunea că dacă se dorește prepararea unei cantități mai mari, se poate completa cu ficat de pui, în lipsa celui de miel)
- 2 legături mari de ceapă verde, atât partea albă cât și frunzele
- 2 legături mari de usturoi verde, atât partea albă cât și frunzele
- opțional, 1 ceapă mică (dacă după gustul tău aroma cepei verzi e suficientă, poți renunța la aceasta)
- 4 ouă fierte tari, decojite
- 4 ouă mari, crude
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1-2 legături de mărar verde
- opțional, puțină leurdă, dacă ai și dacă îți place gustul intens usturoiat
- 1 lingură de ulei
- 80 de grame de unt cu 80% grăsime
- sare și piper după gust
- prapurele de miel, opțional
Preparare Drob de miel, rețetă video
Pregătirea compoziției
1. Organele de miel se taie în bucăți, se curăță de cheaguri de sânge, pielițe, etc. Prapurele – dacă se folosește, e indicat dar nu obligatoriu – se spală cu delicatețe și se păstrează într-un castronel cu apă până ne ocupăm de restul ingredientelor.
2. Se toacă rondele ceapa și usturoiul verde, colectând separat partea albă și cea verde deschis de frunzele tocate, de care vom avea nevoie mai târziu.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
3. Se încinge pe foc mediu o tigaie/cratiță încăpătoare, se adaugă uleiul și imediat 60 de grame de unt. După ce untul se topește, se adaugă partea albă și cea verde deschis a cepei și usturoiului, călindu-le pe foc domol până se înmoaie (fără să se rumenească).
4. După ce ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se adaugă organele, începând cu inima, după 2-3 minute plămânii și splina, după alte 3-4 minute rinichii și în final ficatu, care nu va avea nevoie de mai mult de 4-5 minute de gătire. Se călesc organele și se lasă să se răcească bine.
5. Se trec toate organele călite prin mașina de tocat, colectându-le într-un castron încăpător, în care se va adăuga și ceapa călită și neapărat tot untul topit care ar fi putut rămâne în tigaie. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade celsius.
6. Se adaugă frunzele tocate de ceapă și usturoi, apoi pătrunjelul și mărarul tocate fin. Se amestecă și se adaugă pe rând ouăle crude, unul câte unul, amestecând după fiecare, până la obținerea unei compoziții păstoase. Se condimentează compoziția de drob de miel cu sare și piper după gust.
Montarea în formă
7. Se unge cu puțin unt (din cantitatea de 20 de grame care ne-a rămas) o formă lunguiață de 25×12 cm. Dacă folosiți prapure și acesta e destul de mare, se poate tapeta complet cu acesta forma în care vom coace al nostru drob de miel. Se vor răsfrânge marginile prapurelui spre exterior și se acoperă compoziția cu acestea la final. Dacă e prea mic prapurele, îl vom folosi doar pentru a acoperi drobul înainte de a-l da la copt.
8. Se distribuie 1/2 din cantitatea de compoziție de drob de miel în formă, se presează cu dosul unei linguri și se nivelează bine. Se aranjează deasupra ouăle fierte tari, pe lungime. Se acoperă cu restul de compoziție. Se presează bine cu dosul lingurii ca să nu avem goluri în formă. Se nivelează deasupra și se acoperă cu prapurele (dacă folosim). Dacă nu, deasupra se distribuie untul rămas, în așchii. Se dă imediat la cuptorul preîncălzit la 180°C.
9. Se coace acest drob de miel timp de 45-50 de minute. În final, vom observa ca de jur împrejur, drobul nu mai aderă de pereții formei și e frumos rumenit deasupra. Se lasă să se răcească în formă și se consumă rece, de la frigider, alături de alte aperitive festive, brânzeturi și verdețuri. Poftă mare!
Lasă un răspuns