Supa crema de vinete cu rosii coapte
Frig naprasnic, dom’le, frig din ala care nu te lasa sa iesi din casa iar daca indraznesti cumva, te musca rau de obraji. Dupa o saptamana arctica si frigiderul s-a cam golit, ca cine mai salveaza de frig Romania daca nu caloria :P?
Ei bine, dupa cateva zile de ger naprasnic, cu stocul de ingrediente dramatic imputinat si tanjind dupa ceva cald, consistent si catifelat, am creat aceasta supa de vinete cu rosii coapte din ceea ce am avut prin casa iar rezultatul a fost o minune, gust bogat si indraznet, picant, numai bun de incalzit sufletul. De muncit, nu am muncit prea mult la supa crema de vinete, in schimb s-a dovedit foarte consistenta si mai ales gustoasa.
00:3000:2000:504mediu
Ingrediente Supa Crema De Vinete Cu Rosii Coapte:
- 1 vanata de marime medie (alegeti vinete cu coaja neagra si lucioasa, usor pufoase la atingere)
- 1 dovlecel de aproximativ 300 de grame
- 2, 1/2 linguri de ulei (eu am folosit de masline)
- 2 cepe rosii
- 5 catei de usturoi
- 1 ardei iute chilli mic
- 12 rosii cherry
- 1 litru de supa de pui sau de legume (iar pe un asemenea ger e permis si concentratul pt. supa, desi in mod obisnuit recomand sa se foloseasca supa preparata in casa din ingrediente naturale)
- 2 foi de dafin
- cate 1/2 lingurita de oregano si busuioc, tocate fin
- 1 lingura de patrunjel verde, fin tocat
- 1 lingurita zahar brun
- sare si piper
- 4 linguri de iaurt grecesc (sau smantana, dupa gustul fiecaruia)
Preparare Supa Crema De Vinete Cu Rosii Coapte:
Cand am spus ca gerul e naprasnic, n-am glumit, iata ce se vede privind pe fereastra bucatariei mele:
Brr! mai bine sa trecem, asadar, la ale noastre, si-am inceput cu rosioarele :
1. Rosiile cherry se spala, se zvanta si se taie in jumatati. Se aseaza rosiile cu taietura in sus intr-o tavita antiaderenta (sau pe hartie de copt), se presara cu sare si piper dupa gust (nu fiti zgarciti), zaharul brun, oregano si busuioc tocat fin si se stropesc cu 1/2 de lingurita de ulei. Rosiile astfel pregatite se dau la cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute, sa se usuce si sa se caramelizeze.
2. Vanata se inteapa in 2-3 locuri (ca sa se evite sa pocneasca in timpul coacerii) si se coace pe o plita incinsa pe aragaz, invartindu-se pana cand coaja e arsa, efectiv carbonizata iar miezul foarte moale (mai multe despre felul in care se coc vinetele).
3. Se aseaza vanata intr-o sita, deasupra unui vas colector, sa se scurga de zeama in timp ce se mai raceste.
4. Intre timp, ceapa tocata si cateii de usturoi intregi se pun la calit in 2 linguri de ulei, intr-un vas de marime potrivita ca sa incapa in el toata supa.
5. Dupa ce ceapa se inmoaie se adauga dovlecelul curatat si taiat cuburi.
6. Dupa ce dovlecelul se caleste 2-3 minute cu ceapa, se adauga miezul vinetei coapte, scobit cu o lingura din coaja arsa (atentie, e neplacut sa gasesti in farfurie bucati de coaja arsa). Se caleste totul in continuare timp de 2-3 minute, amestecand frecvent.
7. Se adauga supa fierbinte, foile de dafin si ardeiul chilli tocat, sare si piper dupa gust (atentie, daca supa e sarata nu adaugati sare prea multa).
8. Pentru ca vanata e deja gatita iar dovlecelul se inmoaie foarte usor, vom sti ca supa e gata atunci cand cateii de usturoi vor si moi si se vor transforma in pasta presandu-i. Este momentul sa se indeparteze foile de dafin si supa sa se dea la blender (se poate pasa si cu blenderul de mana sau se poate trece prin sita). Daca e nevoie, supa pasata se mai dilueaza cu putina apa sau supa, ajustandu-i consistenta conform gustului fiecaruia, apoi se mai da intr-un clocot scurt si se potriveste si gustul de sarat si piperat.
9. Rosiile coapte se scot din cuptor si se lasa sa se racoreasca putin.
10. Se portioneaza supa fierbinte in boluri sau farfurii, se adauga iaurtul grecesc (sau smantana), patrunjel verde tocat si rosiile coapte. Se serveste imediat.
Nici mie nu mi-a venit sa cred cat de gustoasa a iesit crema asta, mi-ar face mare placere sa o incercati si sa imi spuneti parerea voastra. Spor la treaba si pofta buna!
Lasă un răspuns