Ciorbă de salată cu afumătură, rețetă ardelenească
Rețetă de ciorbă de salată cu afumătură, zamă ardelenească de salată verde. Ciorbă de salată verde cu kaizer afumat, dreasă cu smântână și gălbenușuri. Cum se drege ciorba de salată așa încât să nu se taie?
Această ciorbă de salată verde, primăvăratică și gustoasă, era unul dintre primele preparate în care se puneau în valoare trufandalele sezonului, în copilăria mea. Mama Bună făcea o întreagă paletă de zemuri din verdețuri fel de fel. Firește, ea fiind o mândră ardeleancă, toate zemurile erau foarte bogate. Îi plăcea la nebunie ciorba de lobodă, dar și cea de urzici sau de spanac. Pe toate le prepara cam la fel, până la urmă. Dragostea asta față de zemurile de verdețuri a transmis-o și familiei ei, neuitând să ne spună, de fiecare dată, că dac-o facem cu apă chioară, nu ne va folosi la mare lucru. Așa încât Buna mea pregătea zama de salată pornind de la o bază consistentă de lapte proaspăt sau acru sau măcar cu zer.
CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA DE CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE LOBODĂ
Cu un click pe poza de mai jos, puteți accesa rețeta mea de supă de spanac ca în Ardeal.
Dacă vă interesează o rețetă de ciorbă de salată, să știți că am publicat nu una, ci chiar două rețete. ”Zama de șălace” pe care o făcea și Buna mea e cea pe care o găsiți cu un click pe următoarea poză.
Cu un click pe poza de mai jos descoperiți o rețetă de ciorbă de urzici, așa cum se face în Ardeal.
Timpurile s-au mai schimbat și nu ne mai interesează într-o asemenea măsură să punem pe masă preparate foarte consistente. Eu am renunțat, așadar, la baza de lactate pentru rețeta de ciorbă de salată cu afumătură pe care v-o propun azi. Am pregătit-o doar cu supa rezultată de la fierberea salatei, am dres-o cu smântână și-am îmbogățit-o cu niște cuburi gustoase de kaizer afumat.
Îmi amintesc că Buna mai făcea și-o papară din 3-4 ouă, pe care o scotea din tigaie, o tăia în fâșii ca niște tăiței și o adăuga în ciorba de salată. Nu am considerat că ar mai fi nevoie și de această garnitură, dar voi, dacă doriți, puteți să o încercați.
Ingrediente ciorbă de salată cu afumătură, rețetă ardelenească
- 2 căpățâni mari și îndesate de salată verde (le-am cântărit, au avut cu ceva peste 500 de grame, deci 1 kg împreună)
- 1 ceapă medie – cam 150 de grame – tocată
- 250 de grame de costiță sau kaizer afumat, în cubulețe
- 1 lingură rasă de paprika dulce
- 3 căței mari de usturoi, zdrobiți
- 3 gălbenușuri
- 250 de grame de smântână acră, cu 25% grăsime
- sare și piper
- oțet pentru înăcrit
- 1 legătură de mărar verde, tocat
Mod de preparare ciorbă de salată cu afumătură
1. Se pune pe foc o oală mare cu 4 litri de apă. Se desfac căpățânile de salată verde și se spală bine, frunză cu frunză, în mai multe ape reci. Când apa din oală fierbe, se adaugă o lingură de sare și imediat toate frunze de salată, bine scurse de apă. Salata verde va fi voluminoasă, va fi nevoie să se apese în lichidul fierbinte cu o spumieră. Imediat ce se opărește, salata scade foarte mult.
2. Se fierbe salata verde cam 4-5 minute, până când toate frunzele se înmoaie și își pierd volumul.
3. Se pregătește o sită mare, așezată deasupra unui castron. Se oprește focul și se scot toate frunzele de salată fierte, cu o spumieră mare, punându-se în sită, la scurs. Zeama se păstrează. După ce frunzele de salată se răcoresc, se toacă pe cât posibil mai mărunt. Mie, una, nu îmi place să-mi alunece din lingură ”tăiței” lungi de salată veștedă.
4. Pentru această ciorbă de salată cu afumătură se pot folosi orice fel de afumături, chiar și cele cu os. În acest caz, însă, timpul de gătire se va prelungi cu mult. Iată de ce, din rațiuni practice, recomand costiță, bacon sau kaizer afumat. Cuburile de kaizer se pun într-o oală curată și se acoperă cu apă cam de 1-2 cm. Se lasă să fiarbă apa până scade complet. Kaizerul va elibera ceva grăsime, în care îl rumenim puțin.
5. Se adaugă ceapa tocată și se călește împreună cu kaizerul, amestecând frecvent, până când ceapa începe să se înmoaie (cam 5-6 minute). Se adaugă paprika, se amestecă rapid și se stinge imediat cu supa de salată păstrată deoparte. Atenție, paprika se arde ușor și își schimbă repede culoarea și gustul, așa că trebuie să avem lichidul la îndemână.
Observație: eu am folosit ceapă obișnuită, e chiar mai fain cu ceapă verde, se poate folosi o legătură bună, cu tot cu frunze.
6. După ce zeama începe din nou să fiarbă, se adaugă salata verde tocată, toată deodată. Se mai fierbe 2-3 minute și se poate opri focul.
Cum se drege ciorba de salată verde cu afumătură
7. Într-un castron încăpător, se pune usturoiul zdrobit, smântâna și gălbenușurile. Se bat bine cu telul în formă de pară.
8. Peste smântâna cu gălbenușuri se adaugă pe rând câte un polonic din zeama fierbinte și se omogenizează bine după fiecare tranșă de ciorbă adăugată. Se continuă, adăugându-se câte un polonic odată, până când simțim că amestecul din castron s-a înfierbântat bine. Acum se poate adăuga peste restul de ciorbă de salată cu afumătură, în oală, fără teamă că se va tăia.
9. Se adaugă smântâna diluată cu ciorbă în oală și imediat se amestecă bine. Se gustă și se potrivește gustul de sare și piper. Se adaugă oțet după gust, eu am pus 4 linguri de oțet la toată oala, dar am mai oferit oțet suplimentar la masă. În final, am adăugat mărar tocat.
Servirea
Această ciorbă de salată cu afumătură am servit-o caldă iar unii dintre meseni, cei care preferă mai acru, și-au mai suplimentat cantitatea de oțet direct în farfurie. Toată lumea a fost de acord că a fost tare bună. Cantitatea de ciorbă rămasă am transferat-o într-un vas mai mic și după ce s-a răcit complet, am dat-o la frigider. Am consumat-o a doua zi, după ce am încălzit-o cu grijă, fără să o dau în clocot. Dacă dă în fiert, smântâna se va îmbrânzi și nu va mai avea un aspect la fel de plăcut, dar va fi în continuare bună de consum.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns