Ciorbita de legume
De multe ori, prefer o ciorba de legume in locul ciorbelor sau al supelor pe baza de carne, cand e sa pregatesc un fel principal mai satios. Si mai carnos, desigur :). Ciorba de legume e usoara, aromata si foarte gustoasa si… place tuturor celor ai casei, ceea ce e foarte important!
Ingrediente
(pentru 4 litri de ciorba):
- 1 ceapa mare
- 3 morcovi
- 2 fire de patrunjel radacina
- 1 telina mica (de dimensiunea unui ou)
- 1 ardei gras mare
- 1 gulie alba mare (250 de grame)
- 300 de grame de conopida, curatata, rupta in mici buchetele
- 250 de grame de fasole verde
- 2 cartofi medii, curatati si taiati in cubulete
- 2 rosii de marime mijlocie, oparite, curatate de pileita si taiate in cuburi
- 3 linguri de ulei
Optional (daca nu tineti post):
- 300 de grame de smantana cu 30% continut de grasime
- 3 galbenusuri
- verdeata: patrunjel, leustean, frunze de telina, marar proaspat
- sare, piper
- apa fierbinte
- dupa gust, zeama de lamaie sau otet, la servire
Preparare:
Pentru inceput, tin sa precizez ca felul in care am asortat legumele corespunde preferintelor mele, dar si stocului din camara si frigider. Ceea ce este obligatoriu la aceasta ciorbita este ceapa, ardeiul si radacinoasele, cat si rosiile oparite care se adauga la final. Legumele se asorteaza dupa preferintele fiecaruia, putand sa lipseasca una dintre cele enumerate de mine si sa fie adaugate altele, cum ar fi: mazare verde, varza tocata, chiar dovlecel etc. Eu am procedat astfel: pentru ca ciorbita sa aiba o „faţă” frumoasa, cu stelute colorate de grasime, am pus la calit in ulei ceapa tocata, ardeiul, morcovii, patrunjelul si telina, toate curate si taiate in cubulete:
Intre timp, am curatat gulia, indepartand pe cat posibil partea lemnoasa, si am taiat-o in cuburi:
De indata ce radacinoasele si ceapa au inceput sa isi dezvolte aroma si sa lase lichid, am stins totul cu 2 litri de apa fierbinte (in caz ca lichidul scade prea mult, se mai completeaza cu apa fierbinte in timpul prepararii), am adaugat 1 lingurita de sare si gulia – dat fiind ca aceasta fierbe mai greu:
Pana ce a inceput sa fiarba, am curatat si portionat conopida:
Cand gulia a prins sa se inmoaie, am adaugat la zeama care fierbea conopida si fasolea verde:
Iar deindata ce conopida a fost aproape gata, am adaugat cuburile de cartofi si cele de rosie oparita, curatata si taiata in cuburi. Am lasat sa fiarba pana cand s-au fiert si cartofii:
Am presarat verdeata tocata si am pus capacul, sa se intrepatrunda aromele timp de vreo 10 minute. Galbenusurile le-am batut cu 2 linguri de apa rece, apoi cu smantana grasa (daca smantana folosita are un procent mai redus de grasime exista pericolul sa se taie). Am adaugat la acest amestec un polonic de ciorba, am amestecat bine, apoi am adaugat amestecul peste restul ciorbei din oala. Am potrivit gustul de sare si de piper. La servire, am mai presarat ceva verdeata.
Dupa gustul fiecaruia, se poate inacri cu zeama de lamaie sau otet. Mie si fiicei mele ne-a fost perfecta ca atare, sotul meu si-a pus otet.
Pofta buna!
Lasă un răspuns