Supă cremă de dovleac – rețetă simplă, detaliată
„Cum?”, zise meșterul casei, „azi mâncăm zupă de ludaie?”. Circumspect, omul se așează în faţa blidului. După prima lingură, băgată-n gură cu o grimasă de parc-ar fi fost untură de pește – nici un cuvințel! Abia la final, a catadicsit să îmi comunice impresia lui: „Mult mai bună decât m-aș fi așteptat! Poți să mai faci!”. Așa că până și cel mai reticent bănățean a confirmat că această supă cremă de dovleac e cu adevărat gustoasă și merită făcută!
Rețeta e de inspirație Maya – cu unele adăugiri conform preferințelor degustătorilor și unele omisiuni determinate de conținutul frigiderului. Rezultatul – minune! Ingredientele sunt la îndemână, mai ales în sezonul toamnei. Le puteți vedea pe cele principale în poza de mai jos. Brânza adecvată pentru supa asta e una moale, cremoasă, care se topește ușor. Eu am folosit Taleggio, merge bine și Gorgonzola, Roquefort sau Brie etc. Fiecare sortiment de brânză oferă o savoare nouă supei.
Ingrediente supă cremă de dovleac
- 550 g -700 g de dovleac Butternut (pulpa) – merge și alt sortiment, oricare dovleac pe care l-ați folosi și pentru copt
- 70 g -100 Taleggio sau alta branza moale (cu Gorgonzola se va obține o variantă ușor mai picantă)
- 1 para mica coapta bine
- 50 g unt clarifiat sau 1 lingura de supa de ulei + 35 grame de unt cu 82% grasime
- 1 ceapă de mărime medie (80-100 de grame)
- 700 ml – 1 litru de supă de pui/de legume
- 100 ml smantana lichida pentru gatit
- 1 bucată de țelină cât un ou mic (cam 40-50 de grame)
- sare
- piper
- un strop de nucșoară
- 1 cățel mic de usturoi
- opțional: smântână lichidă pentru servire, chives sau altă verdeață pentru presărat
Mod de preparare supă cremă de dovleac
1. Pe cat de savuros e rezultatul, pe atat de simpla si rapida e prepararea: se curata ceapa si se toaca in cuburi. Usturoiul se taie lamele. Se incinge pe foc o cratita si se adauga untul clarifiat sau uleiul si untul. Ceapa si usturoiul se călesc în unt, adăugând de la început puțină sare și reducând focul la minimum.
2. Pana ce se călește ceapa, cât să se înmoaie, fără să se ardă, se curăță și se taie în bucăți dovleacul, para și țelina. Țelina mai mărunțel, că fierbe ceva mai greu decât celelalte.
3. Bucățile de dovleac, de pară și țelină se adaugă ăn cratiță peste ceapa deja bine înmuiată (a durat 8 minute călirea cepei). Se adaugă acum supa fierbinte și se aduce totul la fierbere. Tot acum, se pune o lingurita de sare.
Pasarea supei
4. Se lasă totul sa fiarbă cam 20 de minute, când se verifică dovleacul să fie moale. Dacă este bine înmuiat dovleacul, se trage de pe foc și se pasează direct în oală, cu blenderul de mână.
5. Imediat, se adaugă brânza moale (Taleggio în cazul meu). Se amestecă sau se blendează încă de câteva ori, până ce brânza se încorporează în supă.
Se adauga smanatana, bine batuta, in prealabil, cu putina supa fierbinte, se omogenizeaza si se potriveste gustul de sare, piper si putina nucsoara proaspat rasa.
Se serveste fierbinte, cu adaosuri la alegere: crutoane de casă – care sunt iubite de toată lumea și pot fi personalizate în diferite moduri, rețeta acestora o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Dacă n-aveți chef să faceți crutoane, le puteți folosi și pe cele de cumpărat sau puteți servi supa cremă de dovleac cu felii pâine prăjită, frecate cu usturoi, cu bucățele crocante de bacon, cu semințe prăjite de dovleac sau… în cazul meu, chiar cu nimic! Gustul bogat și aromat al supei mi-a încălzit sufletul și chiar n-am mai avut nevoie de nimic în plus.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns