
Supa-crema de dovleac





„Cum?”, zise meșterul casei, „azi mâncăm zupă de ludaie?”. Circumspect, omul se așează in faţa blidului. Si mai circumspectă (știind, adicătelea, ce ţin la casă), eu pregătisem special pentru dumnealui niște șunculiţă tăiată fin și prăjită usor la tigaie. Dupa care – nici un protest! La final, impresia „Mult mai buna decat m-as fi asteptat!”.Reteta e de inspiratie Maya – cu unele adaugiri conform preferintelor degustatorilor si unele omisiuni determinate de continutul frigiderului. Rezultatul – minune!
Ingrediente supa crema de dovleac
- 550 g -700 g de dovleac Butternut (pulpa) – merge si alt sortiment, chiar si dovleavul placintar
- 70 g -100 Gorgonzola sau alta branza moale
- 1 para mica coapta bine
- 50 g unt
- 1 lingura ulei de susan
- 1 ceapa
- 700 ml – 1 litru supa de pui
- 100 ml smantana pt. frisca (fluida)
- 1 radacina de patrunjel
- sare
- piper
- nucsoara
- in plus, eu am mai pus un catel mic de usturoi
Preparare supa crema de dovleac
Pe cat de savuros e rezultatul, pe atat de simpla si rapida e prepararea: se curata ceapa si se taie in bucati marisoare, care se pun la prajit in untul si uleiul de susan incinse intr-o cratita incapatoare.Pana ce se aureste ceapa, se curata si taie in cuburi dovleacul, para si patrunjelul:
Se arunca in cratita peste ceapa deja aurie si se stinge cu supa fierbinte. In acelasi moment am plonjat in supa si bietul catel de usturoi. Se pune o lingurita de sare, se macina ceva piper:
Se lasa totul sa fiarba cam 20 de minute, cand se verifica dovleacul sa fie moale:
Se da la blender sau se paseaza direct in oala, cu blenderul-stick, apoi se reinfierbanta, la foc mic, si se adauga branza, amestecand incotinuu pana se dizolva complet:
Se adauga smanatana, bine batuta, in prealabil, cu putina supa fierbinte, se omogenizeaza si se potriveste gustul de sare, piper si putina nucsoara proaspat rasa.
Se serveste fierbinte, cu adausuri la alegere: paine prajita, sunculita trasa la tigaie sau… in cazul meu, nimic! Gustul bogat si aromat mi-a incalzit sufletul.
Lasă un răspuns