Supa crema de gulii
Toamna, zile si mai ales seri racoroase, momentul cel mai potrivit pentru o supa crema fierbinte si catifelata. Mie imi plac in mod deosebit aceste creme cu gust intens de legume si am incercat destule variante, iar acum mi-a venit ideea sa incerc si o supa crema de gulii. Tare buna a iesit, cu un gust placut si o consistenta delicata, iar slaninuta crocanta cu care am servit-o s-a potrivit de minune, desi la fel de bine s-ar impaca si cu niste crutoane. Supa crema de gulii e o reteta simpla si rapida, nu o sa va dea mari batai de cap daca va hotarati sa o incercati.
00:1500:2500:406redusa
Ingrediente Supa Crema De Gulii:
- 4 gulii de marime medie (pe cat posibil sa fie tinere, nu din cele lemnoase)
- 2 cartofi de marime medie
- 1 praz marisor, partea alba si cea verde deschis
- 1 litru de supa de pui (se poate inlocui cu apa sau supa de legume)
- 1 lingura de ulei de masline
- 25 de grame de unt
- 150 de grame de smantana pentru gatit
- 1 foaie de dafin
- 1 praf de nucsoara
- sare, piper
- in plus: slaninuta fripta sau crutoane, cateva picaturi de ulei de masline, verdeturi dupa plac pentru servit
Preparare Supa Crema De Gulii:
1. Se curata guliile de coaja si se taie in cubulete. Atentie, se pot folosi si frunzele, daca va sunt pe plac, numai ca au un gust asemanator cu al macrisului, nu neaparat foarte apropiat de gustul guliilor, pe care am vrut sa il simt nealterat.
2. Prazul se curata si se taie in rondele. Se pune pe foc o cratita in care se incinge uleiul. Se adauga untul iar cand s-a topit, rondelele de praz si 1 praf de sare.
Inbox (1) – lauralaurentiu@gmail.com – Gmail 3. Se caleste prazul pana ce se inmoaie putin (3-4 minute), apoi se adauga cubuletele de gulie si se mai calesc impreuna, amestecand constant, 4-5 minute. Dupa trecerea acestui timp, se adauga cartofii curatati si taiati in cubulete, supa de pui ( sau de legume sau apa) si frunza de dafin.
4. Se fierbe supa pana cand atat cartofii, cat si cubuletele de gulie s-au inmuiat bine (cam 15-20 de minute). Se ia cratita deoparte de pe foc, se indeparteaza frunza de dafin si se da la blender.
5. Se aseaza o sita fina (metalica, de preferinta) deasupra unei cratite curate si se da supa prin sita pentru o textura cat mai fina si pentru a retine eventualele parti lemnoase ale guliilor. Se infierbanta supa, se adauga smantana si se potriveste gustul cu nucsoara, sare si piper dupa gust. Se serveste supa fierbinte, garnisita cu cateva picaturi de ulei de masline, slaninuta fripta sau crutoane si verdeturi dupa plac.
Lasă un răspuns