Ciorbă cu oase de porc și conopidă
Ciorbă cu oase de porc și conopidă, rețetă pas cu pas, cu lista de ingrediente exactă și indicații de preparare detaliate. Cum se face o ciorbă consistentă cu oase de porc. Ciorbă de conopidă și oase de porc.
Nu-i moment mai potrivit pentru o astfel de ciorbă cu oase de porc și conopidă (sau cu alte/și cu alte legume) cum e iarna. Mai întâi, nu demult trecutul Ignat a umplut congelatoarele multora dintre noi cu carne de porc. Dacă bucățelelor mai de soi, cum ar fi cotletul și mușchiulețul, le găsim atât de ușor întrebuințare, parcă ne vin mai greu idei care să includă umilele oase de porc. Apoi, conopida chiar este pe lista legumelor care se găsesc în acest sezon, păstrându-se bine peste iarnă. În plus, nimic nu ne încălzește mai bine sufletele ostenite de ger ca o ciorbă caldă.
Bineînțeles, locul conopidei din rețeta de ciorbă cu oase de porc poate fi luat de alte legume de sezon sau chiar congelate. Se poate folosi o combinație de fasole verde și conopidă, de exemplu. Ciorba cu oase de porc poate fi făcută cu mazăre și gulie sau… ce-i place fiecăruia mai mult. Mie mi-a plăcut mult cum a ieșit, ciorbița a fost consistentă și cu gust bogat și echilibrat.
Ingrediente Ciorbă cu oase de porc și conopidă
- 1 kg. oase de porc învelite cu ceva carne (os garf sau de la pulpă etc)
- 500 de grame de conopidă
- 2 morcovi mari sau 3 mai micuți
- 100 de grame de ceapă (1 ceapă mărișoară)
- 1 ardei gras (opțional, dacă aveți e bine să-l folosiți că dă gust bun)
- 1 tijă de apio sau 1 bucată de țelină-rădăcină cât 1 ou mic
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 250 de grame de roșii în bulion
- verdeața preferată (eu folosesc la ciorbă, pe timp de iarnă, cam 2/3 pătrunjel, 1/3 mărar și 1 lingură bună de leuștean congelat)
- sare și piper
- opțional (dacă vă place mai acru), 250 ml. de borș sau zeamă de lămâie după gust
Mod de preparare ciorbă cu oase de porc și conopidă
Fierberea oaselor
1. Oasele de porc se pun într-o oală încăpătoare, cam de 4-5 litri și se acoperă cu apă rece. Se adaugă de la început 1 linguriță de sare, pentru a ajuta la coagularea spumei și se pune oala pe foc potrivit.
2. Deîndată ce începe să fiarbă zeama, se reduce focul. Se adună spuma și se îndepărtează de la suprafață de oricâte ori e nevoie (cam de 3-4 ori). Recomandarea mea este să se și degreseze zeama, pentru că oasele de porc oricum vor elibera destulă grăsime. Mie îmi place să plutească pe deasupra zemei câteva steluțe, dar nu să fie acoperită toată farfuria de o peliculă grasă.
După ce nu se mai formează spumă, se lasă oasele să fiarbă bine, până ce carnea se desprinde cu ușurință de pe ele. Se completează cu apă fierbinte dacă e nevoie. Când sunt bine fierte, oasele se scot deoparte, se lasă să se răcească puțin, apoi se dezosează carnea și se taie în bucățele cât să încapă în lingură.
Pregătirea legumelor
3. Cât timp fierb oasele, curățăm, spălăm și tăiem cuburi rădăcinoasele, ceapa și ardeiul. Conopida o rupem în buchețele apoi o tăiem cubulețe, cât să încapă în lingură. În imaginea de mai jos se pot vedea toate ingredientele, inclusiv carnea dezosată.
4. Se adaugă ceapa, rădăcinoasele, țelina și ardeiul în zeama care fierbe pe foc potrivit.
5. După 4-5 minute, se adaugă și conopida și se fierbe până ce începe să se înmoaie, păstrându-și încă textura.
6. După ce conopida e aproape fiartă, se adaugă roșiile din conservă tăiate în cuburi mici, cât și bulionul concentrat care le acoperă. Se mai fierbe totul timp de 4-5 minute. În final, se adaugă carnea dezosată înapoi, în zeamă. Se presară verdeața tocată, se potrivește gustul cu sare și piper și se oprește focul.
Observație: pentru mine și familia mea, roșiile și bulionul înăcresc suficient ciorba, dar dacă vă place mai acru, clocotiți separat 250 ml. de borș apoi adăugați-l în ciorbă după ce ați pus roșiile și bulionul. Mai dați totul într-un clocot împreună, abia apoi adăugați carnea și verdeața și asezonați. Ciorba se poate înăcri suplimentar și cu puțină zeamă de lămâie sau oțet.
Ciorba se servește fierbinte. Se poate oferi smântână, dacă cineva dorește. De asemenea, un ardei iute proaspăt sau murat va fi greu de refuzat de către cei cărora le place gustul mai picant. E gustoasă și consistentă și pentru noi a fost un prânz minunat.
MAI MULTE REȚETE DE CIORBĂ GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Spor la treabă și poftă mare să aveți!
Lasă un răspuns