Supă cremă de ciuperci
Rețetă de supă cremă de ciuperci, un preparat rapid și accesibil a cărui rețetă conține lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare detaliat explicat, cu poze step by step. Timp de gătire pentru rețeta de supă cremă de ciuperci și sugestii de servire.
Fină, catifelată, cu un gust minunat de ciuperci aburind din bolul fierbinte, ce ți-ai putea dori mai mult într-o zi rece și înnorată? Supa cremă de ciuperci îți restaurează imediat buna dispoziție, te hrănește și te alintă. Rețeta e simplă, cu ingrediente accesibile și destul de ieftine iar modul de lucru îl găsiți mai jos, explicat pas cu pas.
Ingrediente Supa crema de ciuperci
- 500 de grame de ciuperci champinion proaspete
- 1 litru de supă de pui sau legume (merge înlocuit cu apă, dacă nu aveți supă preparată)
- 1 ceapă medie-mare
- 50 de grame de unt
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 cartof mărișor, făinos (pentru piure)
- 200 ml. de smântână nefermentată (smântână lichidă pentru gătit)
- sare, piper alb
- opțional, 1 vârf de cuțit de nucșoară
- ceapă verde pentru decor
Mod de preparare supa crema de ciuperci
Cum se curăță ciupercile?
1. Probabil ați auzit, din diverse surse, că ciupercile nu se spală. E adevărat, e fals? Dacă nu sunt cumva din cale-afară de murdare, cu pământ, noroi și resturi vegetale imposibil de îndepărtat în altă manieră, da, e de preferat să nu fie spălate. Ciupercile absorb apa că un burete, se oxidează ușor și dacă sunt spălate își pierd gustul și textura, devin cumva mucilaginoase.
Cum se curăță? De preferat, ciupercile se perie cu o perie fină, îndepărtând impuritățile. Se șterg, apoi, cu atenție, cu un șervețel de hârtie de bucătărie, până rămând perfect curate. Repet, dacă sunt foarte murdare și nu avem încotro, le spălăm, evident, dar sub jet de apă rece, într-o sită, agitându-le continuu, nu complet imersate în apă.
Prepararea propriu zisă
2. Odată bine curățate, se taie ciupercile în lamele fine.
3. Ceapa se taie mărunt. Se topesc 30 de grame de unt, împreună cu uleiul de măsline, direct în oala în care se va prepara supa. Când untul s-a topit complet, se adaugă ceapa la călit. Se călește 7-8 minute, pe foc foarte mic, amestecând frecvent, până se înmoaie.
3. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă în oală aproximativ 350 de grame din ciuperci, în jur de o treime păstrându-se deoparte.
4. Se călesc ciupercile până ce lichidul se evaporă, amestecând constant. Ele vor pierde mult din volum, în timpul călirii, și se vor închide la culoare. E normal să se întâmple asta.
5. Se adaugă cartoful curățat, spălat și tăiat cubulețe. Se amestecă bine și se călesc toate împreună timp de 2-3 minute, amestecând constant.
Adăugarea lichidului și fierberea
6. Se toarnă supa (sau apa) fierbinte și se amestecă. Puteți folosi apă fierbinte și un cub bio pentru supă vegetală sau de pui. Se fierbe supa 15-20 minute, până se înmoaie bine ciupercile și cartoful.
7. După cartofii s-au înmuiat bine, supa se pasează cu blenderul (blenderul de mână sau se poate turna într-un blender fix). În primă fază, nu are cea mai fericită culoare dar asta se va remedia imediat.
8. Se adaugă în supa cremă de ciuperci smântâna și se dă într-un clocot scurt. Dacă supa pare prea densă, se poate adăuga puțină supă sau apă clocotită, pentru a o dilua după gust. Se oprește focul și se condimentează cu sare după gust, piper alb măcinat (mie îmi place mai picantă) și 1 vârf de cuțit de nucșoară (opțional).
Garnitura de ciuperci călite
9. În timp ce supa fierbe, (între pașii 6-7), se topesc într-o tigaie cele 20 de grame de unt păstrate și se adaugă ciupercile ce au rămas. Se asezonează cu sare și piper măcinat și se călesc până pierd lichidul, chiar se pot rumeni ușor. Odată călite, ciupercile se păstrează deoparte.
10. După adăugarea smântânii de gătit și asezonarea supei, se adaugă în oală ciupercile călite și se amestecă, păstrând deoparte câteva ciuperci pentru decorul bolurilor.
Înainte de servire, se presară porționează supa cremă de ciuperci în boluri sau farfurii și se decorează cu ceapă verde (cozi) tocate, câteva ciuperci călite și câteva picături de smântână lichidă. Am mâncat supa cu felii de pâine neagră prăjite la cuptor, parfumate cu o idee de usturoi. Un deliciu! Poftă bună. :)
MAI MULTE REȚETE DE SUPE CREME GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns