Supă de linte turcească – rețetă pas cu pas
Supă de linte turcească, rețetă pas cu pas. Cum se prepară o supă de linte rapidă și foarte gustoasă. Lista de ingrediente la gram, număr de calorii/porție, mod și timp de preparare pentru supa de linte turcească.
Mărturisesc că familiei mele nu îi place lintea la fel de mult pe cât îmi place mie. Argumentele despre conținutul de fibre, proteine, magneziu etc li se par un bla-bla plictisitor, fără putere de convingere. Cu toate astea, tuturor le place o supă de linte bine condimentată, cu arome calde din sudul Mediteranei. Până nu demult, o supă de linte turcească cu denumirea Ezo Gelin (în traducere ”mireasa Ezo” – ce frumos!) era preferata familiei. Rețeta acestei supe o puteți descoperi cu un click pe poza de mai jos.
Azi, însă, vă propun cea mai recentă descoperire a mea: o altă supă de linte turcească, după o rețetă din cartea lui Musa Dağdeviren, pe care l-am decoperit acum câțiva ani în serialul Chef’s Table de pe Netflix. M-a uluit autenticitatea, atât a omului, cât și a bucătăriei turcești pe care practică. Mi-am dorit mult să mănânc în restaurantul lui din Istanbul și m-am gândit că mai e vreme, apoi a venit pandemia și planurile mele sunt suspendate, deocamdată. Între timp, mă delectez cu minuni culinare din cartea lui Musa și sunt uluită cât de multe supe de linte există în bucătăria turcească!
Cea pe care v-o propun eu azi, ușor modificată, conține cartof și iaurt și este, cum nici nu se putea altfel, nemaipomenit de gustoasă. Principala modificare pe care am adus-o rețetei din carte este aceea că am folosit linte gata fiartă, din conservă. Sinceră să fiu, mă felicit pentru asta, am economisit mult timp, lintea a fost foarte gustoasă iar supa a ieșit delicioasă.
Ingrediente supă de linte turcească
- 1 ceapă mare (180 de grame)
- 2 căței de usturoi
- 30 de grame de unt + 1 linguriță de ulei de măsline (sau doar ulei de măsline/sau unt clarifiat)
- 1 cartof mare (300 de grame)
- 1 conservă de linte în suc d’aucy sau 250 de grame de linte galbenă, uscată
- 1,5 litri de supă de pui sau de legume (sau apă)
- 1 linguriță rasă de curcuma
- 1 linguriță rasă de chimion
- 2 frunze de dafin
- 150 de grame de iaurt grecesc
- 1 linguriță rasă de piper alb
- sare după gust
pentru servire:
- 40 ml. ulei de măsline sau 40 de grame de unt clarifiat
- 1 linguriță de paprika dulce
- după gust, pul biber (fulgi de ardei iute)
- felii de lămâie (opțional)
Pe scurt, despre ingrediente
Gramajul unor ingrediente ca ceapa sau cartoful este pur orientativ. Eu am cântărit ceea ce am folosit, ca să notez și să transmit rețeta de supă de linte cât mai riguros posibil. Așdar, nu se întâmplă nimic dacă folosiți o ceapă cu ceva mai mică sau mai mare. La fel, dacă în loc de un cartof de 300 de grame folosiți doi de 150 de grame sau pe acolo.
Lichidul folosit ca bază
Recomand folosirea supei, ca bază lichidă. Va ieși o supă de linte mult mai bună și mai hrănitoare decât doar cu apă. Evident, va ieși bună și cu apă, dar nu vă veți simți buzele lipicioase după ce o veți consuma, cum se întâmplă dacă se folosește o supă de pui concentrată.
Lintea
Așa cum deja am precizat, eu am folosit, pentru prepararea acestei supe, conserva de linte în suc, produsă sub brandul d’aucy. În primul rând, a fost o alegere care mi-a economisit ceva timp. Lintea din conservă e gata fiartă. Apoi, consider brandul d’aucy unul de încredere: toate legumele din conserve sunt de calitate premium, recoltate la momentul optim de maturare iar conservele nu conțin decât legume, apă și sare. Nici conservanți, nici coloranți. În plus, d’aucy este brand al unei cooperative agricole din Franța iar conservele lor au calitate identică pe piața românească sau oriunde altundeva în Europa.
Lintea galbenă uscată, recomandată în rețeta din cartea lui Musa Dağdeviren, are un timp de fierbere de 30 de minute și necesită și hidratare prealabilă, în apă rece. Sigur, nu se întâmplă chiar nimic rău dacă folosiți alt soi de linte, doar culoarea supei va fi modificată. Lintea este o leguminoasă cu multe varietăți și fiecare alte propriile particularități, aromă ușor diferită și timp de fierbere între 25 și 45 de minute.
Orientativ, dacă optați să faceți această supă de linte turcească folosind lintea uscată, am precizat în lista ingredientelor că veți avea nevoie de 250 grame. Prin hidratare, lintea crește mai mult decât dublu în volum iar în conserva pe care am folosit-o sunt 530 de grame de linte, după scurgerea de lichid.
Tipul de grăsime
În rețeta de supă de linte din carte, tipul de grăsime recomandat este untul clarifiat. V-am arătat cum se poate face unt clarifiat în casă, la rețeta de pui tandoori. De data asta, însă, nici eu n-am avut timp (și nici chef) să clarifiez mai puțin de 100 de grame de unt, așa că am folosit 1 linguriță de ulei de măsline și unt obișnuit, pentru călit ceapa. Pentru finisarea supei, am folosit doar ulei de măsline. Sigur, se poate folosi doar ulei, pentru o variantă vegetariană a supei (cu o bază de supă de legume sau apă).
Mod de preparare supă de linte turcească – rețetă pas cu pas
1. Am curățat ceapa, usturoiul și cartoful, le-am spălat și zvântat. Am tocat ceapa, am zdrobit usturoiul iar cartoful l-am tăiat în cubulețe.
2. Am încins pe foc mediu o cratiță de 3 litri, am adăugat uleiul de măsline și untul apoi ceapa și usturoiul. Am amestecat, am presărat puțină sare și am redus focul la mic. Am călit ceapa timp de 5 minute, amestecând din când în când.
3. Am adăugat cartofii tăiați cuburi în cratiță și i-am călit 1 minut cu ceapa, amestecând continuu.
4. Am acoperit cartofii și ceapa cu supa fierbinte și am adăugat condimentele specifice pentru această supă de linte, și anume curcuma (turmeric) și chimion (cumin). Am adăugat apoi și dafinul, am acoperit cratița și am fiert cartofii 10 minute, până s-au înmuiat bine.
5. Între timp, am scurs lintea de lichidul din conservă și am clătit-o sub jet de apă rece. Iată că nici cea folosită de mine nu e galbenă! În schimb, e perfect fiartă, foarte gustoasă și deja sărată discret.
6. Și pentru că, evident, nu se poate supă de linte fără linte, am adăugat în cratiță, peste cartofii deja fierți, lintea scursă bine de lichid. Am adăugat în cratiță toată supa de pui rămasă, fierbinte. Dacă folosiți supă de legume sau apă, le adăugați pe acelea, dar le încălziți bine în prealabil. Am ridicat focul, până când supa a început să fiarbă din nou, apoi l-am redus iar și am acoperit cratița cu capacul. Am fiert încă exact 5 minute, pe ceas.
Finalizarea supei
7. În final, am potrivit gustul supei cu sare și piper alb. Gustați, nu asezonați după imaginație, mai ales dacă folosiți linte din conservă (gata sărată) și supă, ca bază lichidă. Supa conține și ea ceva sare.
După asezonare, am scos deoparte 700 de ml. de lichid, din cratiță, pe care l-am și strecurat. Am făcut asta ca să pot ajusta consistența finală a supei, după plac. Am scos din cratiță frunzele de dafin și am transferat totul în blender. Am prelucrat totul cu blenderul până am obținut un aspect omogen și catifelat.
Sigur, supa de linte se poate pasa prin sită sau se poate prelucra cu blenderul de mână.
8. Am transferat înapoi în cratiță și am adăugat și lichidul. Chiar a fost nevoie de tot, mai ales ținând cont că această supă de linte turcească se mai îngroașă de la sine.
9. Într-un castronel, am bătut iaurtul cu furculița, apoi am adăugat, pe rând 2 polonice din supa de linte fierbinte. Am omogenizat bine.
10. Am turnat amestectul cu iaurt peste restul de supă de linte. Am omogenizat și am verificat din nou nivelul de asezonare și… gata de servire!
Servire supă de linte turcească
11. Pentru servire, am încins ușor într-o crăticioară 40 de mililitri de ulei de măsline. Am adăugat paprika dulce și am omogenizat. Am împărțit supa fierbinte în boluri și am picurat pe deasupra amestecul de ulei de măsline și paprika, pentru aromă și culoare.
Am presărat și un pic de pul biber (fulgi de ardei iute din soiul Capsicum) și am servit această supă de linte turcească cu felii de lămâie și pâine prăjită, frecată cu un pic de usturoi. Caldă, consistentă, nemaipomenit de gustoasă, e o binefacere pentru trup și suflet!
MAI MULTE REȚETE DE SUPĂ CREMĂ GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns