Pui la cuptor indian style – după rețeta indiană tandoori chicken
Pui la cuptor indian style – după rețeta indiană tandoori chicken – rețeta video. Pui marinat în iaurt și mirodenii, făcut după o rețetă indiană adaptată pentru bucătăriile occidentale.
Julie Sahni, autoarea cărții de bucate după care am gătit această rețetă de pui la cuptor indian style, a fost excutive chef al celor două cele mai bine cotate restaurante indiene din New York, fondatoarea unei școli gastronomice în mod repetat premiate și a fost declarată de către experți “autoritatea culinară indiană” în Statele Unite. Episoadele în care Julie a prezentat gastronomia indiană pe Food Network rămân adevărate repere. Rețeta de pui tandoori pe care am descoperit-o în cartea ei și pe care am reluat-o de nenumărate ori, la fel, e un reper gastronomic pentru familia mea.
Dar Julie a semnat mai multe cărți. Cea pe care sunt fericită să o am în biblioteca mea culinară, și din care am pregătit și această rețetă de chicken tandoori – sau Tandoori Murghi -, este Classic Indian Cooking. A fost desemnată de Book Authority ca fiind cea mai importantă dintre 90 cele mai bune cărți de bucate indiene. Evident, rețetele te fac să visezi frumos, dar ceea ce m-a cucerit este talentul de povestitoare al lui Julie. Cartea ei oferă o perspectivă complexă asupra religiilor, gastronomiei regionale și culturii indiene.
Foarte utilă, pentru cei care citesc cartea și nu locuiesc în India, este adaptarea retetelor pentru dotarea unei bucătării occidentale. De exemplu, rețeta aceasta, de pui tandoori, se face, în mod tradițional, la ea acasă în India, într-un cuptor ceramic sau de fontă, denumit tandoor. Evident, acest cuptor dă și denumirea preparatului și-l poți vedea în poza de mai jos. (Sursa foto Dreamstime).
Nu cred că sunt mulți români – dacă o fi vreunul – care să dețină un tandoor. Julie, însă, ne învață cum să pregătim acest pui la cuptor sau la grill, așa încât să ne putem bucura de un gust cât mai autentic. Rețeta de pui la cuptor indian style o găsești în cele ce urmează, atât în format video, cât și text, la finalul articolului.
Ingrediente pui la cuptor – indian style – după rețeta indiană tandoori chicken
- 1,2 – 1,5 kilograme bucăți de pui cu os (eu am folosit pulpe inferioare, dar se pot folosi orice bucăți de pui, dintre cele bune de friptură)
- 150 de grame de iaurt cu 3,5% grăsime, natur
- 1 lămâie (zeama)
- 60 de grame de unt clarifiat
- 2 căței mari de usturoi
- 1 bucată de ghimbir de 4-5 cm.
- 3 păstăi de cardamon
- 1 linguriță rasă de boabe de muștar negru
- ½ de linguriță de chimion (semințe sau măcinat)
- 1 linguriță cu vârf de paprika dulce, cât mai roșie și aromată
- ½ de linguriță de fulgi de chili (mai mult, pentru un preparat mai picant)
- 1 linguriță rasă de piper proaspăt măcinat
- 1 linguriță de sare
Mod de preparare pui indian la cuptor – rețeta video
Mod de preparare pui tandoori la cuptor, rețeta pas cu pas
Pregătirea puiului
1. Ceea ce este diferit, la această rețetă de pui la cuptor indian, față de rețetele de pui cu care suntem obișnuiți, este că bucățile de carne trebuie să fie curățate de piele. Julie Sahni explică să facem asta ajutându-ne de un șervet curat de bucătărie, pentru o priză mai bună. Sfatul e foarte eficient, funcționează, bucățile e pui sunt foarte ușor de jupuit de orice urmă de piele prinzându-le strns cu șervetul de bucătărie și trăgând ferm. Pielea nu trebuie să fie aruncată, se poate folosi la o supă.
Condimentele
2. E o rețetă indiană, așa că e evident că nu poate fi altfel decât aromată. Eu am încercat să mă țin cât de aproape posibil de rețeta din carte. Dacă, însă, nu-ți place unul dintre ingredientele folosite, renunță pur și simplu la el. Condimentele sunt parte a marinadei pentru acest pui la cuptor indian iar puiul gătit nu va fi excesiv de picant sau aromat. Doar va avea un gust foarte bun.
3. Într-o tigaie uscată, încinsă pe foc mediu, pun 3 păstăi de cardamon și 1 linguriță rasă de boabe de muștar negru. Prăjesc condimentele până li se intensifică aroma iar boabele de muștar încep să pocnească. Fierbinți, direct din tigaie, le pun în mojar și adaug ½ de linguriță de chimion măcinat. Dac-aș fi avut semințe de chimion, ar fi trebuit să le prăjesc pe acestea. Nu am decât măcinat, așa că îl adaug în mojar peste celelalte condimente fierbinți. Zdrobesc toate condimentele împreună.
Prepararea marinadei
4. Cern condimentele pisate într-un castron mare. Cu această ocazie scap și de păstăile de cardamon uscate. Adaug 150 de grame de iaurt natur.
O scurtă paranteză: din varianta mea a rețetei, lipsește doar un ingredient, o anume pudră pentru frăgezirea cărnii, meat tenderizer, frecvent folosită în bucătăria indiană. Poate că aș fi făcut efortul de a o procura. Ceea ce m-a descurajat e faptul că, pe lângă pudra de papaya, despre care știu că are acest efect de frăgezire asupra cărnii, mai conține câteva substanțe ciudate. Am considerat, așadar, că lămâia, pe care și rețeta originală o conține, e suficientă ca să marineze carnea și s-o frăgezească.
5. Așa că tai în două o lămâie și o storc peste condimente și iaurtul din castron. Trec zeama prin sită, ca să scap de sâmburi.
6. Curăț 2 căței de usturoi și o bucată de ghimbir cam de 4-5 cm. Le răzuiesc printr-o răzătoare cu găuri mici și le adaug peste restul ingredientelor din castron. Mai pun și o linguriță cu vârf de paprika dulce, cât mai roșie și aromată. Adaug 1 linguriță rasă de piper negru proaspăt măcinat și ½ de linguriță de fulgi de chili. Puteți adăuga mai mult, dacă vă place mai picant. Mai pun și 1 linguriță cu vârf de sare și amestec totul bine. După omogenizare, marinada pentru rețeta de pui indian e gata.
Marinarea puiului
7. Adaug în castronul cu marinada bucățile de pui fără piele. Îmi pun o pereche de mănuși de unică folosință și amestec bine, masând fiecare copănel în parte. Acopăr castronul cu folie. Puiul va petrece în această marinadă aromată minimum 4 ore, la temperatura bucătăriei. Se poate ține și peste noapte, la frigider. Totuși, nu e indicat să se țină puiul în marinadă mai mult de 24 de ore, că s-ar putea să nu mai aibă carnea nicio textură.
După trecerea timpului de marinare, dacă puiul a stat la frigider, e nevoie să mai stea măcar o oră la temperatura camerei, înainte de gătire.
ALTĂ REȚETĂ DE PUI MARINAT ÎN IAURT ȘI GĂTIT LA CUPTOR GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS.
Gătirea la cuptor
8. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 230°C, cu ventilație. Îmi pregătesc 60 de grame de unt clarifiat, într-un castronel. Despre untul clarifiat am povestit, de curând, la rețeta cartofilor Anna, pe care o poți accesa cu un link pe poza de mai jos.
9. În tava cuptorului am așternut o coală de hârtie de copt. Așez în tavă un grătar metalic, care va permite bucăților de pui să se gătească fără să vină în contact direct cu tava. Astfel, voi imita, într-o bună măsură, tipul de gătire din rețeta chicken tandoori cea originală.
10. Tăvălesc fiecare bucată de pui prin untul clarifiat topit și, pe rând, le aranjez pe grătar.
11. Dau tava cu puiul la cuptorul preîncins la 230°C, ventilat. După 20 de minute, voi întoarce pulpele de pui pe partea opusă și le voi mai lăsa încă 10 minute. Atenție, dacă acestea nu au fost aduse la temperatura ambientală înainte de gătire, adică dacă sunt prea reci, indicațiile referitoare la timpul de gătire nu vor mai fi valabile!
12. După cele 30 de minute la cuptor, am obținut aceste niște super rumene, cu o aromă fabuloasă. Sunt sigură că sunt bine gătite, dar am verificat și cu un temnometru cu citire instantanee. Temperatura internă a puiului trebuie să treacă de 75°C, ca să fie bun pentru consum, ceea ce am verificat și s-a întâmplat.
Puiul ăsta e nemaipomenit de fraged și de gustos, nu e prea picant, doar are … un pic de viață!
MAI MULTE REȚETE FOARTE BUNE DE PUI LA CUPTOR GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
E o rețetă super bună și ți-o recomand cu toată inima, sper s-o pregătești și să revii cu impresii.
Lasă un răspuns