Piept de porc la tigaie – cu cimbru și usturoi – rețetă simplă
Piept de porc la tigaie – cu cimbru și usturoi – rețetă simplă, explicată detaliat, cu ingrediente la gram și modul de lucru ilustrat cu poze step by step. Piept de porc feliat, gătit înăbușit, la tigaie.
Pieptul de porc e una dintre cele mai gustoase bucăți din carcasa porcului. În mod paradoxal, în același timp e și una dintre cele mai ieftine. Are multă grăsime dar tocmai asta îl face nemaipomenit de fraged și gustos, pentru că grăsimea frăgezește și în același timp transportă gusturile. Nu-l mâncăm în fiecare zi, mai precis nu atât de des pe cât am dori. După o vârstă, caloriile și colesterolul au început să ne placă tare și nici că s-ar mai dezlipi de noi! Când fac piept de porc la tigaie sau la cuptor, însă, e o zi de răsfăț amplificată de faptul că ne facem o bucurie (aproape) interzisă. Apropo, rețeta de piept de porc la cuptor, despre care am pomenit, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de azi e gătită integral la tigaie. În prima parte a gătirii, am rumenit feliile, așa încât să devină apetisante și gustoase. Le-am înăbușit, apoi, sub capac, la foc domol, până s-a topit toată grăsimea și carnea s-a frăgezit de se topea în gură.
Indicațiile de gătire le găsiți mai jos, explicate pas cu pas. Nu mă îndoiesc că, dacă le veți urma cu atenție, vă va ieși o friptură la fel de fragedă și de gustoasă.
Ingrediente Piept de porc la tigaie – cu cimbru și usturoi
- 1,4 kilograme de piept de porc feliat
- 3-4 căței de usturoi
- 4-5 rămurele de cimbru
- 150 de mililitri de apă fierbinte sau vin alb sec, dacă preferați
- sare și piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare Piept de porc la tigaie – cu cimbru și usturoi – rețetă simplă
1. Eu am folosit piept de porc gata feliat, fără șoric. L-am cumpărat de la Casa Muscă, un lanț de măcelării bine reprezentat în vestul țării, cu produse de la Curtici. Dacă aveți o bucată de piept de porc întreagă, ca-n poza de mai jos, cu tot cu șoric, acesta trebuie îndepărtat cu un cuțit bine ascuțit, apoi pieptul de porc trebuie feliat de-a lungul coastelor.
Dacă pieptul de porc nu are coaste trebuie să fiți atenți să feliați bucata de carne perpendicular pe fibrele musculare, altfel friptura se va contracta excesiv și va ieși tare.
Vedeți mai jos feliile mele de piept de porc. Cele mai multe au și osul (bucata de coastă) atașat și, da, sunt destul de grăsuțe, motiv pentru care nu folosesc niciun fel de altă grăsime la gătirea rețetei de piept de porc la tigaie. Am condimentat feliile de carne cu sare și piper, pe o singură parte.
Rumenirea cărnii
2. Pentru gătirea rețetei de piept de porc la tigaie am folosit o tigaie de fontă (de tuci), destul de adâncă (8 cm) și de largă (28 de centimetri). În lipsa tigăii de fontă, alegeți una cu diametru mare (să încapă toate feliile de carne) și neapărat cu fundul gros. Am încins tigaia pe foc mediu-iute și am adăugat feliile de piept de porc, cu partea condimentată în jos. În tigaie nu am adăugat nimic altceva decât carnea, nici ulei, nici apă.
3. Tigaia a sfârâit puternic iar eu am redus focul la mediu, imediat după ce am adăugat în tigaie toate feliile de piept de porc. Sunt cam înghesuite, e adevărat, dar când grăsimea se topește, vor scădea și vor avea mai mult loc. Imediat, le-am condimentat cu sare și piper pe partea expusă.
4. Prăjirea feliilor de piept de porc la tigaie durează până se desprind cu ușurință. Practic, tigaia mă ”anunță” când sunt gata, așa că nu trag de ele, chiar dacă în primă fază sunt lipite de fundul tigăii. Nu am adăugat grăsime deloc, abia când grăsimea proprie a cărnii se topește, într-o oarecare măsură, se desprind feliile de fund. După 8 minute, pieptul de porc nu a mai aderat de tigaie și l-am putut întoarce.
5. Am continuat să prăjesc feliile de piept de porc la tigaie, la foc mediu, încă 7 minute și pe partea opusă. De data asta nu au mai aderat de fundul tigăii, având deja suficientă grăsime în tigaie.
Înăbușirea sub capac
6. După cele 15 minute în care feliile de piept de porc s-au rumenit pe ambele părți, am redus focul la minimum și am adăugat în tigaie 150 de mililitri de apă fierbinte. Dacă preferați, puteți adăuga vin alb sec sau un amestec de vin cu apă. Eu prefer să las friptura asta cât de simplă se poate, pur și simplu ador acest piept de porc la tigaie și nu i-aș complica gustul cu nimic.
7. Imediat după ce am adăugat apa fierbinte, am acoperit tigaia cu capacul. Am lăsat pieptul de porc să se gătească înăbușit. Am menținut focul mic. Am verificat după 10 minute, când am mai adăugat încă 50 de mililitri de apă fierbinte și am continuat să înăbuș carnea, sub capac, la foc mic.
8. După 25 de minute de înăbușire, pieptul de porc e foarte fraged. Pe lângă feliile de piept de porc, în tigaie s-a adunat și untura topită. Apa adăugată la înăbușire s-a evaporat complet. Am oprit imediat focul și am adăugat usturoiul, în căței întregi, zdrobiți puțin cu latul lamei cuțitului. Tot acum am adăugat și rămurelele de cimbru. Dacă preferați un gust de usturoi mai pregnant, puteți pune usturoiul zdrobit.
Servirea
9. Am lăsat carnea să se odihnească timp de 15 minute, semi acoperită cu capacul, să aibă loc aburii să iasă. În acest timp, am stropit-o repetat cu grăsimea topită din tigaie, încărcată de aroma de usturoi și cimbru. În final, am gustat feliile de piept de porc și le-am ajustat condimentarea cu sare și piper negru, măcinat proaspăt. Am servit feliile de piept de porc alături de un piure de cartofi – rețeta aici – și murături. Evident, se poate servi și cu alte garnituri, merge super bine cu varză călită – aici e rețeta – și mămăligă, cu cartofi copți și o salată de varză etc.
Dacă nu se consumă toată friptura la o singură masă, nu-i nicio problemă! Parcă devine și mai gustoasă după 1-2 zile la frigider, în grăsimea proprie, din tigaie. Feliile se pot reîncălzi sau se pot consuma reci, feliate subțire, sunt aproape ca un mezel dar unul super gustos. Untura adunată în tigaie e și foarte gustoasă, mai ales că e aromatizată cu cimbru și usturoi! E nemaipomenit de gustoasă, pe felii de pâine de casă, presărate cu sare și paprika!
MAI MULTE REȚETE CU PIEPT DE PORC GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns