
Mușchiuleț împletit cu bacon la cuptor, cu garnitură de cartofi





Mușchiuleț împletit cu bacon la cuptor, cu garnitură de cartofi – rețetă detaliată, cu gramaje exacte, modul de lucru explicat în detaliu și timpi de gătire. Cum se face o friptură din mușchiuleț de porc împletit, așa încât să rămână fraged și suculent?
Sărbătorile de iarnă ale românilor au meniul structurat pe baza Ignatului, ziua tradițională a tăierii porcului. În mod firesc, bucatele care se gătesc cu ocazia Crăciunului sunt pe bază de carne de porc, de la cârnați și piftie la fripturi de porc de tot felul. Eu vă propun azi o friptură pe care atât gustul cât și aspectul o recomandă pentru o masă de sărbătoare, făcută la cuptor, din mușchiuleț de porc împletit cu bacon, în același timp cu o garnitură simplă și gustoasă din cartofi condimentați.
Mușchiulețul este cea mai slabă piesă din carcasa de porc, o bucată cu adevărat fină, care iese delicioasă dacă e gătită corect dar care poate fi ușor ratată, dacă nu i se acordă cuvenita atenție. Există diferite abordări, cea mai delicată fiind cea în care mușchiulețul se gătește la cronometru, doar până la temperatura țintă și niciun minut mai mult, ca să nu fie uscat. O astfel de rețetă găsiți cu un click pe poza de mai jos.
A doua abordare este aceea de a feri mușchiulețul de uscăciune protejându-l cu un strat de grăsime. Este ceea ce face rețeta tradițională de mușchiuleț copt în prapur (click pe textul albastru pentru a accesa rețeta) dar și cea pe care v-o propun azi. Găsiți toate detaliile în cele ce urmează.
Ingrediente mușchiuleț împletit cu bacon la cuptor, cu garnitură de cartofi condimentați
- 2 bucăți de mușchiuleț de porc, pe cât posibil egale (450 de grame/bucată)
- 12 felii de bacon crud-uscat (160 de grame)
- 1 kilogram de cartofi roz
- 1 ceapă roșie de mărime medie (60 de grame)
- 30 de mililitri de ulei
- 20 de mililitri de ulei de măsline
- 1-2 căței de usturoi
- ½ de linguriță de cimbru uscat
- ½ de linguriță de boia dulce
- sare și piper după gust
Mod de preparare mușchiuleț împletit cu bacon la cuptor, cu garnitură de cartofi condimentați
1. Am ales doi mușchiuleți de dimensiune egală (cântăreau în jur de 450 de grame, fiecare). Am scos carnea din frigider și am șters fiecare mușchiuleț de porc cu hârtie absorbantă. Cu un cuțit lung și ascuțit, am curățat pielița argintie care acoperă mușchii. Această pieliță, deși subțire, e foarte rigidă și, dacă nu ar fi îndepărtată, s-ar strânge în timpul gătirii, deformând mușchiuleții (vedeți imaginea de mai jos).
Introduceți cârful cuțitului razant între carne și pieliță și îndepărtați-o treptat, fâșie cu fâșie, încercând să minimizați pierderile (nu pătrundeți în carne cu cuțitul).
2. Pe lungime, am despicat fiecare mușchiuleț de porc în câte trei fâșii de grosime egală, fără să le desprind, la unul dintre capete (vedeți imaginea de mai jos).
Asezonarea și împletirea mușchiuleților
3. Într-un castronel, am adăugat 1 cățel mare de usturoi, pisat. Am adăugat 1 lingură de ulei de măsline și am omogenizat bine.
4. Cu uleiul cu usturoi pregătit la pasul anterior, am uns mușchiuleții peste tot. Am presărat sare (nu foarte multă, pentru că și baconul va aduce un aport de sare) și piper negru proaspăt măcinat.
5. Pentru fiecare mușchiuleț, am folosit câte 6 felii de bacon crud uscat, maleabile, subțiri și lungi cât mușchiulețul însuși. Dacă aveți bacon cu felii mai scurte, acestea se pot adăuga, petrecându-se puțin. Practic, am acoperit șuvițele cu carne cu câte o felie de bacon, de ambele părți (și la bază și deasupra).
6. Am împletit mușchiuleții în trei, având grijă ca feliile de bacon să acopere suprafața cărnii crude. Astfel, baconul nu doar că va da gustul specific, ușor afumat, dar va și proteja carnea de uscăciune, în timpul gătirii.
7. Odată împletiți mușchiuleții, am fixat capetele libere cu o scobitoare și i-am lăsat pe tocător, în bucătărie, să revină la temperatura mediului ambiant. La fel ca oricare altă friptură, și mușchiuleți trebuie aclimatizați, nu începem să îi tratăm termic reci, scoși din frigider, așa că trebuie lăsați să se încălzească treptat, măcar 30 de minute, și mai bine o oră.
Pregătirea garniturii de cartofi
8. Cât timp mușchiuleții au revenit la temperatura mediului ambiant, am pregătit cele necesare pentru garnitura de cartofi. Am curățat de coajă 1 kilogram de cartofi, dintre cei cu coaja roșie. I-am spălat bine, apoi i-am tăiat în sferturi (sau bucăți cam de 4-5 cm) și i-am păstrat într-un castron cu apă rece.
9. Pe foc, am pus o oală cu 3 litri de apă. Când apa a fiert, am adăugat 1 lingură de sare și apoi cartofii scurși de apa în care i-am păstrat.
10. Din momentul în care apa a reînceput să clocotească, am fiert cartofii timp de 8 minute. Am oprit apoi focul și i-am scurs complet de apă, printr-o sită.
În acest moment, am pornit cuptorul și l-am setat cu căldură de jos și de sus, modul de coacere cu ventilație, temperatura de 190°C.
11. Am transferat cartofii bine scurși de apă într-un castron și am adăugat 2 linguri de ulei, 1 ceapă roșie tăiată julienne, cimbru uscat, sare, piper și paprika dulce.
Am amestecat bine cartofii cu uleiul, ceapa și condimentele, să ajungă fiecare bucată de cartof în contact cu acestea.
Gătirea la cuptor
12. Orientativ, să știți că am gătit totul într-o tavă de 35 x 25 centimetri. Nu e foarte important, deși tava a fost chiar potrivită pentru cantitatea de ingrediente pe care le-am folosit. Am pus cartofii condimentați, de jur împrejurul tăvii. La mijloc, am lăsat loc și pentru cele două bucăți de mușchiuleț împletit cu bacon. Am așezat confortabil mușchiuleții la mijlocul cartofilor și i-am dat la cuptorul preîncins la 190°C, cu ventilație.
13. După 20 de minute, am întors mușchiuleții pe partea opusă și, cu o spatulă, am mai întors și cartofii (cât a fost posibil). Am continuat coacerea încă 25 de minute (45 de minute în total) și, la final, am comutat modul de coacere pe funcția grill, temperatura de 210°C, pentru încă 5 minute. În final, după cele 45 de minute la 190°C, cu ventilație plus 5 minute de rumenire, friptura mea din mușchiuleț împletit cu bacon, cu garnitura ei de cartofi condimentați, arăta așa cum o vedeți în imaginea de mai jos.
Mușchiuleții sunt rumeni, cartofii gustoși și cremoși. Înainte de servire, este totuși nevoie de un pic de odihnă. Orice friptură are nevoie de acest răgaz, după gătire, pentru a deveni mai fragedă. Practic, în cele câteva minute după ce e scoasă din cuptor, carnea continuă să se gătească. Tăierea prea devreme va forța sucul din carne să curgă și vom obține o friptură mai uscată. După scoaterea din cuptor, am acoperit lejer tava cu mușchiuleț de porc împletit, cu un capac așezat pe o parte, permițând aburilor să iasă, și am lăsat mușchiuleții să se odihnească timp de 15 minute.
Mușchiuleț împletit cu bacon la cuptor – servirea
În opinia mea, 200 de grame de carne ar fi cantitatea maximă de servit pentru o porție normală, a unui adult. Fiecare dintre cele două bucăți de mușchiuleț împletit cu bacon conține câte 450 de grame de carne + câte 80 de grame de bacon. În niciun caz nu aș recomanda să fie servit câte unul întreg, unei persoane! Chiar și tăiat în două, dintr-un mușchiuleț împletit rezultă o porție foarte mare dar accept că sunt și oameni cu apetit mai crescut, mai ales că friptura e fragedă, gustoasă și suculentă. Pentru mine, însă, îmi este arhisuficient dacă mănânc o treime dintr-un astfel de mușchiuleț umplut.
Baconul într-adevăr a protejat carnea slabă a mușchiulețului și i-a dat aportul necesar de grăsime să rămână fraged și suculent, în timpul gătirii. Este excelent servit cald, cu cartofii alături de care s-a gătit iar o salată de frunze verzi, cu o vinegretă simplă, completează excelent acest fel de mâncare consistent, cu gust robust. E o friptură care, prin aspectul său, te face să simți că e sărbătoare, de aceea mi se pare potrivită și pentru o zi specială, alături de cei dragi.
MAI MULTE REȚETE DE FRIPTURĂ DE PORC GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns