
Caserolă de legume la cuptor – rețetă de post foarte gustoasă





Caserolă de legume la cuptor – rețetă de post foarte gustoasă – lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare explicat detaliat, pe pași. Timp de coacere și setările cuptorului pentru rețeta de caserolă de legume vegană, rumenă și aromată.
Chiar dacă nu ținem neapărat postul, nu suntem nici printre cei care consumă carne în fiecare zi a săptămânii. Ba chiar, după câteva zile în care consumăm mai multă carne ca de obicei, parcă simțim nevoia unei pauze și atunci preparate ca minunata Imam Bayildi sau această caserolă de legume la cuptor ne pică tare bine.
În această caserolă de legume la cuptor, am combinat legume diverse, ceea ce i-a dat complexitate și un gust excelent. De fapt, dacă e să fiu pe deplin sinceră, le-am combinat exact pe cele pe care le-am avut în cămară și frigider, în momentul în care am simțit nevoia unui preparat vegan. Uleiul de măsline extravirgin, cimbrul, sosul de roșii, toate au contribuit la gustul și textura acestei mâncări vegane care, în final, a avut gust de mâncare de sărbătoare.
Ingrediente pentru Caserolă de Legume la Cuptor
- 3 cartofi de mărime medie, soi pentru copt sau fiert (500 de grame)
- 600 de grame zucchini (dovlecel cu coaja verde închis)
- 600 de grame de vinete (2 bucăți, de mărime medie)
- 4 roșii coapte
- 120 de grame de ceapă (1 bucată, de mărime medie-mare), tocată mărunt
- 2-3 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 linguri de pastă de roșii
- 150 de mililitri de ulei de măsline
- sare, piper, cimbru uscat
- 2-3 linguri de panko
- pătrunjel verde
Mod de preparare
1. Am spălat bine vinetele și zucchini (întregi, nedecojite), apoi le-am zvântat. Am feliat, apoi, vinetele și zucchini, cu tot cu coajă, în felii groase de aproximativ 1 centimetru.
2. Am pus feliile de vinete și dovlecel într-un castron încăpător. Le-am presărat cu sare și le-am lăsat deoparte, să elimine apa, vreo 30 de minute.
Prepararea sosului
3. Am încins pe foc mediu o crăticioară în care am adăugat 2 linguri de ulei. Am adăugat ceapa tocată mărunt. De la început, am adăugat un praf de sare, am amestecat și apoi am redus focul la mic. Am adăugat usturoiul zdrobit și am călit ceapa și usturoiul până ce ceapa s-a înmuiat, fără să se rumenească (7 minute, aproximativ). În tot acest timp, am amestecat frecvent.
4. Am adăugat pasta de roșii și am amestecat rapid.
Imediat, am pus în craticioară 250 de mililitri de apă fierbinte, cât să obțin un sos destul de lichid. Am acoperit crăticioara cu capacul și fiert sosul la foc mic, vreo 10 minute.
Restul pregătirilor
5. Între timp, am curățat, spălat bine și feliat cartofii, în felii rotunde, mai subțiri decât cele de vinete și dovlecel. Pe aceștia, i-am păstrat într-un castron cu apă rece, să preîntâmpin oxidarea.
6. Am feliat și roșiile, bine spălate în prealabil, tot în felii rotunde. Le-am păstrat pe o farfurie.
Pregătirea vinetelor și dovleceilor
7. După ce a trecut jumătate de oră de când am sărat vinetele și dovleceii, i-am scurs bine de lichidul pe care l-au lăsat apoi am zvântat bine feliile, pe șervete de hârtie absorbantă.
8. Am încins pe foc mediu-iute o tigaie cu fundul mai gros (în cazul meu, una de fontă). Am adăugat 2 linguri de ulei de măsline și am rumenit rapid vinetele, în șarje cât să încapă în tigaie, fără să le înghesui. Vinetele absorb mult ulei, așa că a fost necesar să adaug de mai multe ori. Pe măsură ce le-am terminat, le-am scos pe o farfurie.
9. Cu zucchini, zvântați bine și ei, în prealabil, am procedat la fel, rumenindu-i în aceeași tigaie.
Asamblare caserolă de legume la cuptor
10. Am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, cu căldură doar de jos, fără ventilație. Am gustat sosul de roșii și ceapă și i-am potrivit gustul de sărat și piperat. Într-o tavă de sticlă termorezistentă, cu dimensiunile 36 x 26 x 5 centimetri, am turnat jumătate din sosul de roșii și ceapă.
11. Am scurs bine cartofii feliați de apă și i-am zvântat. Deasupra stratului de sos din tavă, am început să aranjez legumele, alternativ: vânătă, zucchini, felie de cartof – presărat cu puțină sare, apoi felie de roșie. Printre legume, am presărat cimbru uscat.
12. Am continuat să aranjez și să asezone legumele în acest mod, până ce le-am epuizat. Pe deasupra, am turnat restul de sos de roșii cu ceapă.
Am presărat deasupra legumelor pesmetul panko. Acesta va absorbi un pic din umiditate și va ajuta la crearea unei cruste rumene, care va face caserola de legume la cuptor cu adevărat delicioasă.
Coacerea
13. Odată asamblată, am dat caserola de legume la cuptor, la o înălțime medie. Vă reamintesc setările cuptorului: 190°C, cu căldură doar de jos, fără ventilație. Timp de 40 de minute caserola a rămas în cuptor, fără capac, la această temperatura și cu setarea specificată. La final, am schimbat doar sursa căldurii, setând să vină de sus și de jos, temperatura a rămas tot 190°C. Am mai lăsat încă 15 minute la cuptor (55 de minute în total). În final, mirosea superb în bucătărie iar legumele se rumeniseră frumos.
14. Înainte de servire, am lăsat mâncarea să se răcorească, timp de 15 minute. E foarte fierbinte, imediat după ce iese din cuptor, nici nu ne putem bucura de toate aromele, așa cum merită. După acest timp, am porționat-o foarte ușor și frumos, ajutându-mă de o spatulă lată.
Mâncarea a fost senzațional de gustoasă! Fiecare legumă a fost gătită la perfecție: cartofii bine pătrunși, vinetele cremoase, dovleceii gătiți dar păstrându-și textura. Am presărat un pic de pătrunjel verde, chiar înaintea servirii și ne-am bucurat de o masă pe cinste, la care s-a cerut supliment.
MAI MULTE REȚETE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns