Mâncare de fasole verde cu pui
Mâncare de fasole verde pui – rețetă simplă de sezon, ieftină și gustoasă. Mâncare de fasole păstăi cu carne de pui – rețeta cu mod de preparare detaliat și gramaje exacte. Calorii mâncare de fasole verde cu pui.
E vară, momentul fericit în care ne putem bucura după pofta inimii de darurile pe care natura ni le face în această perioadă minunată. Unul dintre aceste daruri gurmande este rețeta de mâncare de fasole verde cu pui despre care vom povesti în cele ce urmează.
Îmi place mult fasolea verde, chiar dacă nu e verde-verde. Chiar dacă are păstăi gălbui, ca cele pe care le-am gătit azi. De fapt, de orice fel ar fi, fasole verde fideluță verde sau galbenă, cu păstăi late, cu păstăi violacee, se gătește aproximativ în același fel. Unele soiuri poate dau mai bine ca garnitură, pe o farfurie elegantă, dar într-un preparat simplu, ca cel de azi, se potrivesc orice fel de păstăi. A! da, preparatul e simplu, dar vă asigur că e incredibil de gustos!
ALTE REȚETE DELICIOASE CU FASOLE VERDE
- Rețeta de ”păstăi aiți”
- Rețeta de mâncare de fasole păstăi cu carne de porc
- Rețeta de ciorbă ardelenească de fasole verde
- Rețeta de coquelet cu salată de fasole verde
Așadar, azi am pus pe masa familiei o mâncare de fasole verde cu pui. Fasolea a fost tânără și fragedă, și ăsta e singurul lucru important, nu culoarea pe care o are. Nu vom recomand folosirea unor păstăi bătrâne și ațoase, așa cum nu recomand, în miezul verii, folosirea păstăilor congelate. Desigur, dacă ni se face poftă de acest fel de mâncare iarna, îl putem face cu succes cu fasole verde congelată sau cu cea conservată la borcan (click pe link pentru rețetă).
Acestea toate fiind zise, hai să ne apucăm de trebușoara asta simplă și gustoasă!
Ingrediente Mâncare de fasole verde cu pui
- 1 kilogram de bucăți de pui cu piele și os – eu am folosit pulpe superioare și 2 jumătăți de piept cu primul segment de aripă atașată
- 1,5 kg de fasole verde proaspătă sau congelată (verde, galbenă, cu păstăi late sau fine, nu contează)
- 150 de grame de ceapă tăiată cubulețe
- 3 căței de usturoi zdrobiți
- 180 de grame morcovi – adică doi morcovi mărișori
- 1 ardei gras de mărime medie – eu am avut unul de 80 de grame, portocaliu, dar chiar nu contează culoarea
- 1 kg. de roșii proaspete opărite și curățate de coajă sau 2-3 roșii din conservă+3-4 linguri de bulion
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- opțional: 1 litru de supă de pui sau de legume
- opțional: 50 de grame de unt
- opțional: 50 de grame de făină
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1 foaie de dafin
- sare și piper
Mod de preparare mâncare de fasole verde cu carne de pui
Condimentarea puiului
1. Se curăță bucățile de pui de orice fel de urmă de penaj, la nevoie se pot pârli cu o torță de bucătărie sau la flacăra aragazului. Se șterg atent cu șervete de bucătărie absorbante. Se condimentează copios cu sare și piper și se lasă câteva minute să își tragă gustul.
Opărirea fasolei verzi
2. Cât timp puiul își trage sarea, punem pe foc o oală mare cu apă iar alături pregătim un castron încăpător, cu multă apă rece. Până apa fierbe, curățăm rapid fasolea. O spălăm în câteva ape reci și o scurgem bine. Rupem capetele, eu obișnuiesc să rup doar capătul cu codița, care e lemnos, nu și vârful păstăilor, care e fraged și delicat. Nu găsesc vreun motiv ca acesta să fie aruncat, așa că eu îl păstrez însă fiecare e liber să facă așa cum s-a obișnuit. Rupem păstăile de fasole în jumătăți, în trei, în sferturi, după mărime.
3. Când apa clocotește, se adaugă 1 lingură bună de sare și fasolea verde curățată, toată deodată. Opărim fasolea doar 1-2 minute, nu urmărim să o gătim complet. Trebuie abia să înceapă să se frăgezească, nici vorbă să se înmoaie complet.
4. Scoatem cu o spumieră fasolea verde opărită din apa fiartă și o punem în castronul cu apă rece. Astfel, vom opri dintr-o dată gătirea iar fasolea va păstra o culoare plăcută chiar dacă urmează să mai fie gătită în continuare.
Pregătirea legumelor
5. În imaginea de mai jos puteți vedea mare parte din legumele folosite. Ceapa deja tocată, morcovii, roșiile deja opărite și decojite, cățeii de usturoi, doar ardeiul s-a rostogolit cumva și a dispărut din cadru, dar să știți că e și el acolo. Așadar, ceapa se toacă în cubulețe, la fel și ardeiul. Morcovii se pot tăia bastonașe sau cubulețe, după preferință. De această dată, eu am preferat să le dau forma de bastonașe cam de 10*1 cm. Roșiile decojite se vor toca în cuburi și vor fi păstrate într-un castron iar usturoiul se va zdrobi când vom avea nevoie de el.
Mâncare de fasole verde cu carne de pui – gătirea
6. Într-o tigaie largă și adâncă sau într-o cratiță nu prea înaltă se încinge uleiul. Se rumenesc, pe toate părțile, bucățile de pui pe care le-am condimentat la punctul 1. Urmărim să prindă culoare, așa că le învârtim în cratiță 7-8 minute.
7. Scoatem bucățile de pui rumenite într-un castron și le păstrăm la cald, acoperite. Reducem focul la mic și, în grăsimea rămasă în tigaie, adăugăm imediat ceapa, ardeiul și 2 căței de usturoi, pe care-i zdrobim direct peste ceapă. Presărăm un praf de sare călim legumele amestecând frecvent timp de 7-8 minute, până ce încep să se înmoaie.
8. Adăugăm carnea de pui, cu tot cu zeama pe care a lăsat-o în castron, peste legumele călite. Tot acum adăugăm bastonașele de morcovi și dafinul și amestecăm cu lingura de lemn cam 1 minut.
9. Adăugăm peste carnea de pui și legume supă fierbinte (sau apă fierbinte), atât cât aproape s-o acopere. Acoperim cratița cu capacul, reducem focul la minimum și gătim la foc mic până când carnea se frăgezește. La nevoie, se mai adaugă câte puțină apă fierbinte. La mine, carnea a fost suficient de fragedă în 20 de minute.
10. După ce carnea s-a frăgezit, se adaugă și roșiile tăiate în cuburi. După ce dă în clocot, se gustă și se asezonează cu sare lichidul.
11. Adăugăm imediat fasolea verde, bine scursă de apă. Dacă e nevoie, se mai adaugă puțină apă fierbinte/supă, cât să aibă fasolea verde în ce să se gătească. Se aduce mâncarea de fasole verde cu carne de pui la fierbere. Se lasă să fiarbă la foc potrivit, descoperită, cât să se frăgezească fasolea. Dacă fasolea a fost tânără, în câteva minute va fi numai bună.
Liaison cu beurre manié
Opțional, putem îngroșa mâncarea cu beurre manié, pe care, dacă vă amintiți, l-am folosit și la rețeta de coq au vin. E o modalitate de a îngoșa sosurile fără a căli făina în unt, lucru de care unii se cam feresc. E foarte simplu de făcut: pur și simplu se amestecă într-un castron 50 de grame de unt moale cu 50 de grame de făină, până se obține o pastă.
Odată pasta omogenă, luăm un polonic mic din lichidul din a noastră mâncare de fasole verde cu carne de pui și turnăm în castron. Amestecăm rapid și turnăm pasta obținută în cratiță. Omogenizăm ușor și fierbem în clocote potrivite timp de 4-5 minute. Mâncarea se va îngroșa frumos. Ca alaternativă, putem să o fierbem mai mult timp, să scadă sosul după cum ne place.
Servirea
În final, oprim focul, adăugăm în mâncare de fasole verde cu carne de pui ultimul cățel de usturoi, pisat mărunt, asezonăm bine cu sare și piper și presărăm pătrunjelul verde tocat. Lăsăm mâncarea să-și tragă sufletul câteva minute apoi o servim.
E o mâncare aromată și foarte gustoasă, cu gust intens de vară. Merge servită cu pâine, dar și cu un pic de mămăligă, dacă doriți.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns