Fasole păstăi la borcan pentru iarnă – fără conservant
Fasole păstăi la borcan pentru iarnă – fără praf conservant, rețetă prezentată detaliat, cu imagini, timp exact și mod de preparare pe pași. Cât timp se opărește fasolea păstăi? Câte calorii are fasolea păstăi fiartă?
Înainte de orice, trebuie să precizez că această conservă simplă, fasole păstăi la borcan, se face identic cu orice fel de fasole: păstăi de fasole violacee, fasole fideluță verde sau galbenă, păstăi de fasole late, verzi sau pestrițe etc. Culoarea și forma tecilor de fasole chiar nu contează pentru reușita conservei.
Ceea ce e important este igiena modului de lucru, căreia îi voi acorda cuvenita importanță în explicațiile care urmează, dar și calitatea materiei prime. Nu ne putem aștepta la rezultate bune dacă încercăm să conservăm fasole trecută, ațoasă etc. Așadar, alegeți un moment în care aveți fasole păstăi proaspătă și fragedă. Eu nu pot spune c-am ales momentul, mai degrabă că m-a ales momentul pe mine. Ieri am primit de la o vecină o sacoșă de rafie mare, plină cu păstăi gălbui și fragede, așa că o parte au devenit o mâncare de fasole cu carne iar restul au ajuns în borcan. Povestea întreagă urmează mai jos.
Ingrediente fasole păstăi la borcan pentru iarnă
- 1,2 kilograme de fasole galbenă/verde/pestriță păstăi
- sare neiodată – 7 grame/borcan de 720 ml + 1 lingură pentru opărirea păstăilor
- apă
- necesar: 3 borcane de 720 de ml, cu capace sau capse bune, care închid perfect
Mod de preparare – pregătirea păstăilor
1. Fasolea păstăi se spală bine în câteva ape reci. Se scurge de apă și se rup capetele. Eu, personal, rup doar capătul cu codița, care e lemnos, nu și vârful păstăilor, care e fraged și delicat. Nu văd nicio justificare să fie aruncat, așa că îl păstrez, dar, desigur, fiecare face cum s-a obișnuit. După ce am spălat și curățat păstăile de fasole, le rupem în jumătăți, în trei, în sferturi, după mărime. Și punem pe foc o oală mare cu apă iar alături pregătim un castron încăpător, cu multă apă rece (chiar și câteva cuburi de gheață).
2. Când apa clocotește, se adaugă fasolea curățată, toată deodată. Tot acum adăugăm și 1 lingură de sare neiodată. Opărim fasolea 3-5 minute, depinde și de cât de fragedă este. Trebuie să înceapă să se frăgezească, dar să nu se înmoaie complet, așa că e bine să o verificăm de câteva ori.
3. Imediat ce fasolea e opărită, se scoate cu o spumieră din apa clocotită și se pune în castronul cu apă rece, ca să se oprească dintr-o dată gătirea. Apa în care am opărit fasolea se păstrează.
Sterilizarea borcanelor
4. La fel ca pentru orice altă conservă, igiena modului de lucru este esențială. Poate în mod deosebit pentru această conservă de fasole păstăi la borcan pentru iarnă, care nu conține pic de zahăr, de exemplu, care are și el un efect de conservare, dar n-are nici sare prea multă. Ca fim siguri că fasolea păstăi va rezista, vom folosi neapărat borcane și capace foarte curate și sterilizate. Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Fasole păstăi la borcan pentru iarnă – îmbutelierea
5. Odată fasolea opărită și borcanele sterilizate corect, ne putem apuca de îmbuteliere. Scurgem fasolea păstăi de apă și o aranjăm în borcanele sterilizate. Nu o înghesuim prea tare, dar nici nu lăsăm mari spații. În fiecare borcan, eu am băgat 370-390 grame de păstăi de fasole.
6. După ce am umplut borcanele, le umplem cu apa pe care am păstrat-o de la opărirea păstăilor. Turnăm cât să acopere bine fasolea, mie mi-au intrat cam 260-270 ml. în fiecare borcan.
7. Adăugăm în fiecare borcan câte 1 linguriță (7 grame) de sare neiodată, apoi îl închidem cu capacul.
Sterilizarea produsului
8. Într-0 oală încăpătoare, așternem pe fund un prosop de bucătărie curat, împăturit în două. Deasupra lui, aranjăm borcanele pline cu fasole păstăi la borcan. Atenție, acestea nu trebuie să se atingă! Dacă nu avem cum să le ținem la distanță, fiecare borcan trebuie învelit în câte un șervet textil, apoi pus în oală. În caz contrar, există pericolul să se spargă în timpul sterilizării. Odată aranjate, se toarnă apă în oală, cam de ²⁄3 din înălțimea borcanelor.
9. Se acoperă oala cu un prosop de bucătărie împăturit în două straturi. Acesta va împiedica aburii să iasă imediat, creând un efect slab de presiune, suficient cât să facă temperatura să crească peste 100°C. Astfel, orice germeni vor fi neutralizați. Pornim focul. Din momentul în care începe să fiarbă apa, vom steriliza borcanele timp de 30 de minute, apoi oprim focul și le lăsăm să se răcească lent, în interiorul oalei.
Păstrare fasole păstăi la borcan pentru iarnă
Odată bine răcite, borcanele se șterg de apă și se verifică atent capacele. Fiecare capac are o porțiune care e ușor mai ridicată, chiar la mijloc. Dacă borcanul e etanș, s-a creat un efect de vacuum și această porțiune trebuie să fie absorbită spre interiorul borcanului. Încercând să apăsăm pe acestă ”bulină” de pe capac, aceasta va fi fermă, nu va pocni. Borcanele care au capace care pocnesc nu se pot păstra peste iarnă, vor trebui consumate imediat.
Această conservă de fasole păstăi la borcan rezistă perfect câteva luni, pe un raft, într-o cămară întunecoasă. Odată deschis un borcan, va trebui consumat imediat. Are un gust perfect natural, de fasole verde fiartă.
Rețete la care puteți folosi conserva de fasole păstăi la borcan
- Rețetă de mâncare de fasole verde păstăi cu carne de porc
- Rețetă de fasole păstăi cu usturoi și roșii – ”păstăi aiți”
- Rețetă de ciorbă de fasole verde ardelenească
În orice rețetă, țineți cont că fasolea păstăi la borcan este deja gătită, se va adăuga la mâncare spre finalul procesului de gătire. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns