
Limbă de vită cu sos de smântână





Limba de vită cu sos de smântână este un preparat delicios căruia moda i-a făcut o imensă nedreptate. Pur și simplu, nu mai e la modă să se consume limba de vacă. Asta în ciuda faptului că este un mușchi delicat, cu o textură mătăsoasă, atunci când este bine gătit. Iar, spre deosebire de alte părți ale carcasei de vită, despre care am scris mai pe larg aici, limba de vită nici măcar nu pune mari probleme. Nu e deloc pretențioasă la gătire și nu ridică mari cerințe asupra priceperii bucătarilor.
În trecut, înainte ca oamenii să fi ajuns să prefere ”doboșul” de șuncă ieftină și brânză procesată și șnițelele reci, pe post de aperitiv, din limbă se făceau și se serveau ca antreuri o mulțime de preparate, dintre care cel mai cunoscut e limba cu măsline. Dar se mai serveau, tot la aperitiv, felii de limbă fiartă, rece sau caldă, cu sos tartar sau cu maioneză, cu sos de tomate sau delicioasa limbă de vită în aspic etc.
Ei bine, propunerea mea de azi, această rețetă de limbă cu sos de smântână, nu este un aperitiv. Este un fel principal care se servește cald, bun de împărțit cu familia și garantat de lins degețelele după degustare. Nu e o rețetă nouă – rețete asemănătoare apar atât în Sanda Marin cât și în cartea Silviei Jurcovan – și nici un preparat spectaculos, din cale-afară de elegant, dar ce e sigur e că e gustos tare.
Ingrediente Limbă de vită cu sos de smântână
- 300-350 de grame de limbă de vită fiartă, tăiată în felii de aproximativ 1 cm. grosime
- 1 ceapă mică (30 de grame a avut ceapa pe care am folosit-o, cântărită după curățare), fin tocată
- 1 cățel mic de usturoi, zdrobit
- 1/2 litru de supă în care a fiert limba, fierbinte
- 150 grame smântână pentru gătit
- 1 linguriță de ulei
- 25 de grame de unt
- 25 de grame de făină
- sare, piper și opțional, nucșoară
- opțional, puțină zeamă de lămâie, dacă se dorește un gust acrișor (eu nu am folosit)
- 1-2 linguri de pătrunjel verde tocat
Limbă de vită cu sos de smântână, mod de preparare
Pregătirea limbii
Înainte de a trece la prepararea propriu zisă a mâncării de azi, limba de vită (sau de porc, se pregătește la fel), trebuie să treacă printr-o serie de operații preliminare. Toate acestea le veți găsi în articolul ”Cum se pregătește limba?”pe care îl puteți accesa cu un click pe poza de mai jos. Abia după ce limba va fi fiartă, decojită și feliată așa cum am explicat în acest articol, se trece la prepararea rețetei așa cum am arătat mai jos.
Prepararea sosului
1. Vom începe cu prepararea sosului pentru limba cu sos de smântână. Se încinge pe foc mediu o tigaie adâncă. Se adaugă uleiul și apoi untul. Rolul uleiului este acela de a ridica temperatura de fumegare a untului, asigurându-ne astfel că nu se va arde. Adăugăm ceapa fin tocată și usturoiul zdrobit. Presărăm un praf de sare și călim pe foc mic, până se înmoaie. Adăugăm făina și amestecăm bine.
2. Imediat ce făina s-a impregnat cu grăsimea din tigaie, se stinge cu supa de limbă, fierbinte, adăugată treptat. În acest timp se amestecă într-una, ca să nu se formeze cocoloașe (ca la un sos bechamel). Se lasă să dea în clocot și să se îngroașe. Se adaugă smântâna și se amestecă bine. Sosul nu trebuie să fie gros, trebuie să aibă consistența smântânii care curge, în această fază. Dacă e prea gros, se mai diluează cu supă. Se adaugă feliile de limbă și se reduce focul la minimum.
3. Se fierbe limba în sos, la foc foarte mic, timp de 7-8 minute. Se oprește focul și se asezonează cu sare, piper, nucșoară și zeamă de lămâie după gust. Limba cu sos de smântână se presară cu pătrunjel verde tocat și se servește caldă.
Pentru servirea preparatului limbă de vită cu sos de smântână, noi preferăm cartofii natur, fierți și stropiți cu unt topit și presărați cu pătrunjel verde. Se potrivesc și pastele, orezul sau cartofii piure. În mare măsură, această limbă cu sos de smântână seamănă cu o ciulama. Vă promit, însă, că va fi cea mai gustoasă ciulama din lume! Poftă mare!
Lasă un răspuns