Ceafă de porc cu moare de varză, gătită la slow cooker
Ceafă de porc cu moare de varză, gătită la slow cooker, rețetă de friptură de porc fragedă și aromată. Idee de friptură sărbătorească, în spiritul tradițiilor culinare românești, ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Când vin sărbătorile, ne gândim mereu ce să punem pe masă ca să ne răsfățăm familia și să încântăm oaspeții. Gustul la care revenim mereu, în prag de sărbători, este cel al bucatelor tradiționale, care ne fac să retrăim amintiri și ne evocă oameni dragi. De aceea, tot românul vrea pe masa de Crăciun o piftie gustoasă, niște sărmăluțe tradiționale și o friptură fragedă de se topește în gură și fățoasă de rămân mesenii cu gura căscată și de poftă, dar și de uimire. De aceea, azi vă propun rețeta aceasta de friptură din ceafă de porc cu moare de varză.
Porcul și varza murată sunt, fără urmă de îndoială, unele dintre ingredientele de suflet ale bucatelor românești. Totuși, să nu vă așteptați ca aroma de varză murată să fie dominantă în această ceafă de porc cu moare de varză. Practic, carnea își va trage din moare sarea și un strat subtil de arome, pentru că, veți vedea, altă sare nu am adăugat. În plus, aciditatea din moarea de varză va fi responsabilă, în parte, pentru frăgezimea nemaipomenită a cărnii.
Al doilea ”responsabil” de această incredibilă frăgezime a cefei despre care vă povestesc, este modul de gătire pentru care am optat. Am gătit carnea la slow cooker, în aparatul CROCK POT 6.0L Digital DuraCeramic Sauté, la o temperatură joasă. Deși durează ceva mai mult, această tehnică de gătire este, de fapt, foarte comodă. Practic, după ce am pornit aparatul, nu am niciun motiv să mai stau lângă el. În plus, este un stil de gătire foarte sănătos iar gătirea la temperatură joasă garantează o textură mult mai fină a cărnii. Hai să v-arăt cum am procedat!
Ingrediente ceafă de porc cu moare de varză
- 1 bucată de ceafă de porc de 2 kg
- 1,4-1,5 litri moare de varză plăcut aromată, potrivit de sărată
- 1 linguriță de piper măcinat
- 4-5 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 linguriță paprika dulce
- 7 cuișoare
Mod de preparare ceafă de porc cu moare de varză
Pregătirea
1. Primul pas va fi pre-fierberea în moare de varză. În urma acestui procedeu, bucata de ceafă va pierde grăsimea în exces. În plus, va trage și sare din moarea aromată. Pentru asta, eu am așezat bucata de ceafă în vasul aparatului CROCK POT 6.0L Digital DuraCeramic Sauté, care se pretează atât folosirii pentru gătirea în aparat cât și pe plită, inclusiv pe plita cu inducție. Am acoperit ceafa cu moare de varză și am pus-o direct pe plita mea cu inducție. Am pornit focul, mediu-mare, și am așteptat să înceapă să fremete la suprafață. După asta, am redus focul la mic și am lăsat moarea de varză să murmure cam 15 minute.
Observație: rețeta se poate face și dacă nu aveți un aparat CROCK POT. Pur și simplu fierbeți la foc mic bucata de ceafă într-o oală oarecare, aceeași durată de timp.
2. După 15 minute, am oprit focul și am scos cu grijă bucata de ceafă. Din moarea din vas, am păstrat 500 de ml. Restul se aruncă, nu mai avem nevoie de ea. Am scurs bine bucata de ceafă de lichid și am lăsat-o să se răcorească doar câteva minute. În acest timp, am amestecat usturoiul zdrobit cu piperul, paprika și câteva linguri de moare de varză, cât să obțin o pastă semi fluidă.
3. Am uns bine cu pasta de usturoi și condimente bucata de ceafă, nelăsând niciun colțișor neatins. Am înfipt cuișoarele din loc în loc.
Observație: dacă nu aveți aparatul, alegeți un vas de ceramică sau jena, cu capac. Porniți cuptorul și fixați-l la 140°C.
Gătirea la slowcooker
4. Am așezat bucata de ceafă de porc condimentată în vasul aparatului CROCK POT și am turnat moarea de varză păstrată (500 ml) în jurul ei. Am setat aparatul la temperatura de gătire low, am acoperit vasul cu capacul și am programat ca ceafa de porc cu moare de varză să se gătească timp de 3 ore. După 1,½ ore, am întors cu grijă ceafa pe partea opusă și am continuat gătirea în aparatul CROCK POT, sub capac, până la expirarea timpului programat.
Observație: dacă nu aveți aparatul, puneți bucata de ceafă de porc în vasul pregătit. Turnați moarea de varză păstrată și acoperiți cu capacul. Gătiți sub capac, la cuptorul preîncălzit la 140°C, timp de 3 ore.
5. După scurgerea a 2:45 ore, am pornit cuptorul, l-am fixat pe funcția grill și am setat temperatura de 230°C. Numai bine, cuptorul s-a încins până când au trecut cele 3 ore de gătire a cefei la foc domol. La final, arăta ca în poza de mai jos și deja era incredibil de fragedă și aromată. Și cum vasul aparatului permite inclusiv gătirea la cuptor, l-am scos cu grijă, purtând mănuși de protecție. Am înclinat vasul și am scos cu un polonic cât de mult din lichidul din jurul bucății de ceafă de porc (moarea de varză). Am dat vasul cu ceafa la cuptor. În aproximativ 10-15 minute, friptura mea din ceafă de porc cu moare de varză s-a rumenit superb.
Observație: dacă ați gătit ceafa de porc la cuptor, scoateți-o, fixați cuptorul pe funcția grill și setați temperatura de 230°C. Când temperatura se atinge, îndepărtați capacul, scurgeți din zeamă și rumeniți rapid ceafa de porc. Mai departe, urmați indicațiile de mai jos.
Servirea
Înainte de a fi feliată și servită, această ceafă de porc cu moare de varză trebuie lăsată să se odihnească timp de 15-20 de minute, acoperită lejer. În acest răstimp, sucurile cărnii, eliminate din fibre în urma procesului termic la care a fost supusă carnea, vor fi absorbite la loc. Friptura va câștiga astfel gust și suculență. Și nu, această etapă a odihnei chiar nu e opțională, ci e foarte importantă pentru calitatea preparatului!
Ceea ce e minunat la această friptură din ceafă de porc cu moare de varză este că e la fel de gustoasă caldă, cu garnitura preferată, cât și rece. Eu am pregătit cu varză acră călită. Ceafa se potrivește perfect cu aceasta iar rețeta o găsiți aici. Am mai făcut și cartofi cu rozmarin, a căror rețetă o găsiți aici. Dar deja visez la sandwich-ul minunat de mâine dimineață! Friptura asta, fragedă de se topește în gură și aromată minunat, îl va transforma dintr-un sandwich banal într-un mic dejun gourmet.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns