Mămăligă fiartă în lapte cu brânză și ou – la cuptor – rețetă simplă
Mămăligă fiartă în lapte cu brânză și ou – la cuptor – rețetă de mâncare simplă, tradițională. Ce fel de brânzeturi se folosesc pentru mămăliga la cuptor? Cât timp se coace mămăliga în straturi la cuptor?
Vă place mămăliga? Eu o ador! Cu toate că ai mei nu sunt chiar niște împătimiți ai acestui excelent fel de mâncare tradițional, mă laud măcar cu faptul că i-am obișnuit s-o tolereze. Mai demult protestau, acum nu o mai fac ba chiar îngaimă câte un ”mulțumesc pentru masă” și nici nu lasă nimic prin farfurie. După mine, e un semn clar că i-am convertit, mămăligari am făcut din ei dar sunt prea încăpățânați să recunoască (încă). Și ce-ar putea să-ți displacă la o mămăligă fiartă în lapte cu brânză și ou, coaptă la cuptor, de se întinde brânza în fâșii lungi? Cred că și statuile ar lăcrima de poftă!
Pe blog, am mai publicat o rețetă asemănătoare, trimisă mai demult de o colaboratoare, Laura Seiceanu. Rețeta Laurei e publicată cu titlul ”Taci și înghite” și o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Și eu și Laura Seicean – al cărei blog îl găsiți aici – am optat pentru varianta ovo-lacto-vegetariană a preparatului. Știu că există unii care înghesuie-n el cârnați, costiță și alte feluri de mezeluri. Mi se pare exagerat, pentru că, fără niciun adaos cărnos, această mămăligă fiartă în lapte cu brânză și ou e foarte sățioasă. Dacă-ți place să-i mai pui alături și-o lingură de smântână, în momentul servirii – și nouă ne place – are atâtea calorii că mi-a și fost teamă să le socotesc! Dar calorii din alea gustoase, știți? Gustoase de să lingi blidul, nu cumva să rămână vreuna pe-acolo!
Ce fel de brânzeturi se folosesc pentru mămăliga fiartă în lapte la cuptor?
Neapărat, dar neapărat trebuie folosit un tip de brânză care se topește frumos și se întinde în fire lungi. Cașcavalul este cel mai nimerit. Pe lângă acesta, putem adăuga ceea ce ne place sau avem disponibil. Așa cum veți vedea mai jos, eu am folosit brânză de burduf, pentru că îmi place să fie mai picant. Alteori am completat cu telemea rasă iar o variantă mai ușoară ar fi cea în care brânza de burduf sau telemeaua se înlocuiesc cu brânză proaspătă de vaci. Pentru copii sau pentru persoanele care nu mănâncă sărat e chiar o alegere bună. În continuare, vă invit să descoperiți rețeta.
Ingrediente mămăligă fiartă în lapte cu brânză și ou
- 250 de grame de mălai
- 500 de mililitri de apă și 500 de mililitri de lapte
- 4 ouă
- 50 de grame de unt
- 200 de grame de cașcaval ras pe răzătoarea cu ochiuri mari
- 1 linguriță de sare
- 200 de grame de brânză de burduf, sfărâmată
- smântână, pentru servire
Mod de preparare mămăligă fiartă în lapte cu brânză și ou – la cuptor – rețetă simplă
Pentru început, precizez că am publicat, mai demult, o rețetă detaliată despre modul de preparare al mămăligii. Mai mult decât atât, rețeta respectivă conține și un clip video, să nu cumva să rateze cineva vreun detaliu. Găsiți rețeta respectivă cu un click pe poza de mai jos.
Prepararea mămăligii
1. Pentru această mămăligă fiartă în lapte, evident, am pus la fiert, într-o oală cu volul ceva mai mare, să nu dea în foc laptele, apa și laptele, în același timp. Am adăugat sarea și după ce a fiert lichidul a dat semn că vrea să se umfle, am adăugat în ploaie mălaiul.
2. În timp ce am turnat mălaiul, treptat, am amestecat încontinuu, cu telul în formă de pară, pentru a evita formarea cocoloașelor.
3. După ce am încorporat tot mălaiul, am redus focul la minimum posibil și am acoperit oala cu capacul. Am amestecat viguros, din când în când, insistând pe fundul oalei, nu cumva să se prindă. După 10 minute de gătire, acoperită, am oprit focul și am lăsat mămăliga să se odihnească, sub capac, încă 5 minute. E de preferat să iasă mai molcuță, nu foarte vârtoasă.
Asamblarea preparatului
4. În timp ce s-a făcut mămăliga fiartă în lapte, am preîncălzit cuptorul la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. În același răstimp, am pregătit și un vas termorezistent, ungându-l cu puțin unt. Forma mea e de ceramică termorezistentă și are dimensiunile de 26 x 20 cm.
5. Deîndată, fără să pierd timpul, ca să nu apuce să se răcească mămăliga, am pus în tavă, cu lingura, jumătate din mămăliga fiartă în lapte.
6. Cu dosul lingurii, pe care am uns-o cu puțin unt, am întins mămăliga într-un strat uniform, în tavă. Am păstrat deoparte cam 1 linguriță de unt și aproximativ 2 linguri cu vârf din cașcavalul ras. Restul de cașcaval, brânza de burduf și untul rămas, tăiat în bucățele mici, le-am distribuit peste mămăligă.
7. Deasupra brânzeturilor, am distribuit tot restul de mămăligă fiartă în lapte, formând un strat uniform. Cu dosul lingurii, unsă cu un pic de unt, am netezit mămăliga, apoi, tot cu dosul lingurii, am în mămăligă patru adâncituri, cât să încapă câte un ou.
8. În fiecare dintre aceste adâncituri am pus câte o bucățică mică de unt. Am spart, pe rând, ouăle, într-un castronel, apoi le-am pus cu grijă în locurile pe care le-am pregătit pentru ele.
9. Pe fiecare ou, am presărat câte puțină sare, să fie asezonat. Imediat, am presărat pe deasupra restul de cașcaval ras, pe care l-am păstrat deoparte (vezi pasul 6).
Coacerea la cuptor
10. Am dat mămăliga la cuptor, unde am lăsat-o 35 de minute. Timpul de coacere depinde de cuptor, ideea e ca ouăle să fie suficient de gătite (cu albușul complet coagulat) iar cașcavalul să se topească și să prindă urme de rumen, de jur împrejur. Dacă preferați să fie și gălbenușul complet făcut, puteți ține tava la cuptor o durată mai lungă de timp.
Servirea
Am lăsat preparatul să se răcorească vreo zece minute, nu de alta, dar forma era super fierbinte. După aceea l-am porționat și l-am servit, cald. Fiecare mesean primind câte un sfert din tavă, cu câte un ou. Cei care au dorit, și-au mai pus și smântână, pe farfurie.
E greu de descris cât de gustoasă și apetisantă este o mămăligă fiartă în lapte cu brânză topită, care se întinde în fire lungi! Mai că-ți vine să iei tava în brațe și să fugi cu ea în lume!
E o mâncare excelentă, delicioasă și, chiar dacă nu conține deloc carne, e și foarte sățioasă. Recomand să faceți o plimbare lungă după ce consumați așa ceva, pentru că se zice că cele mai ”lipicioase” calorii sunt cele care provin din mâncărurile care ne plac cel mai tare!
MAI MULTE REȚETE OVO-LACTO-VEGETARIENE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns