Cartofi noi la cuptor cu rozmarin și cimbru
Cartofi noi la cuptor cu rozmarin și cimbru, rețetă culinară. Cum se curăță cartofii noi? Cât timp se gătesc la cuptor cartofii noi? Cartofi noi la cuptor rețetă, lista de ingrediente și mod de preparare ilustrat cu poze pas cu pas.
Nici n-a venit bine primăvara și deja pofta de cartofi noi la cuptor a ieșit învingătoare în bucătăria mea. Mărturisesc, acești cartofi noi despre care vă povestesc în cele ce urmează sunt din import. Evident, încă nu au apărut cei autohtoni, așa că aș putea spune că aceasta e o avanpremieră a ospețelor cu trufandale care vor urma.
ALTE REȚETE CU CARTOFI NOI SAU VECHI
- Rețeta de cartofi noi cu usturoi și rozmarin
- Rețeta de cartofi acordeon – Hasselback Potatis
- Rețeta de cartofi noi cu mărar și unt
- Rețeta de tocăniță de cartofi
- Rețeta video de cartofi crocanți la cuptor
Suficient de riguroasă față de principiile mele ca să nu mănânc cartofi noi în afara sezonului, dacă m-aș fi dus cu bărbatu-meu la cumpărături, străicuța frumoasă cu cartofiorii franțuzești, marcați cu brandul Parmentine, nu ar fi ajuns vreodată la mine în bucătărie. Dar bărbatul meu nu are nicio problemă să cedeze propriilor pofte chiar dacă producătorii locali nu au ieșit încă pe piață cu produsele lor. ”Lasă”, mi-a zis el, ”uite, ia-o ca pe o repetiție generală pentru când apar și cartofii noi românești!”
Ei bine, această ”repetiție generală” ne-a picat tare bine tuturor celor din casă și nu am dubii că la fel va fi și la domniile voastre, dacă ne veți imita. Procedeul descris în cele ce urmează merge cu orice cartofi noi, românești sau de import.
Ingrediente cartofi noi la cuptor cu rozmarin și cimbru
- 1 kilogram de cartofi noi
- 1 lingură de rozmarin verde tocat
- 1 lingură de cimbru verde tocat
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 40 de ml. de ulei
- 1 linguriță de sare
- ½ de linguriță de piper
Mod de preparare cartofi noi la cuptor cu rozmarin și cimbru
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 210°C, ventilat. Cartofii noi se spală bine sub jet de apă rece cu un burete nou de bucătărie. Nu e nevoie să se curețe de coaja de la suprafață, e suficient să fie bine frecați cu buretele. Se mai pot freca și cu sare grunjoasă, apoi trebuie bine limpeziți.
2. În funcție de mărimea cartofilor noi, aceștia se pot lăsa întregi, se taie în jumătăți sau în sferturi. Important este ca bucățile să aibă cam același volum, pentru ca ai noștri cartofi noi la cuptor să fie gata deodată.
3. Se amestecă usturoiul zdrobit cu sarea, piperul, uleiul și verdețurile. Dacă preferați să puneți doar cimbru sau doar rozmarin sau chiar alte ierburi aromatice, sigur că puteți să adaptați conform gusturilor dumneavoastră. La fel, uleiul, folosiți de care aveți sau vă place mai mult.
4. Cartofii porționați se pun într-un castron și se toarnă peste ei tot uleiul cu condimente.
5. Se amestecă bine de tot, pentru ca fiecare bucată să vină în contact cu uleiul aromat.
6. Cartofii astfel condimentați se așează în tava cuptorului, într-un singur strat. Eu am folosit și hârtie de copt, nu e obligatoriu, am făcut-o din rațiuni de igienă, tava fiind mult mai ușor de curățat astfel.
7. Se dă tava cu cartofi noi la cuptor, la o înălțime medie. După 15 minute se deschide ușa și se întorc rapid cartofii cu o spatulă. Se continuă coacerea la 210°C încă 15-20 de minute, până când cartofii sunt destul de rumeni, conform gusturilor noastre.
Acești cartofi noi la cuptor cu rozmarin și cimbru se servesc calzi. Sunt o excelentă garnitură pentru orice preparat din carne, dar pot constitui, într-o porție mai generoasă, un fel de mâncare în sine, alături de o salată verde sau un sos cum ar fi sosul tzatziki sau sosul de mărar cu iaurt. Sunt ușor crocanți la exterior, incredibil de moi în interior și gustoși de n-am cuvinte să-i descriu.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns