Pilaf de orez cu fidea – rețetă turcească
Pilaf de orez cu fidea, rețetă turcească simplă pentru o garnitură foarte savuroasă și gustoasă. Încearcă și tu rețeta de pilaf de orez cu fidea, explicată detaliat, cu poze!ț
Nu a trecut foarte mult timp de când v-am propus rețeta pilafului de bulgur din cartea The Turkish Cookbook. Iată, azi vin cu o altă rețetă turcească, acest pilaf de orez cu fidea plin de savoare și chiar ușor de pregătit acasă. Ingredientele necesare sunt simple și accesibile. Indicat este un orez cu bob lung – Basmati – care acum se găsește peste tot. Lichidul în care se gătește acest pilaf de orez cu fidea este indicat să fie o supă, de pui sau legume, nu apă chioară. Cu toate că ne-am aștepta la mai multe condimente, de la o rețetă turcească, în acest pilaf nu avem nevoie decât de sare și piper și un baton de scorțișoară. Nu vă gândiți, vă rog, să renunțați la acesta și nici nu vă faceți idei c-ar avea gust de plăcintă! Nu, acest orez este un preparat sărat, parfumat subtil și foarte gustos, așa cum a fost tot ceea ce am gătit din cartea semnată de Musa Dağdeviren.
Ingrediente pilaf de orez cu fidea – rețetă turcească
- 250 de grame de orez cu bobul lung
- 40 de grame de fidea/tăiței de casă fini
- 600 ml. supă de pui sau de legume
- 1 ceapă mică (30 de grame)
- 1 lingură de ulei de măsline
- 35 de grame de unt
- 1 baton de scorțișoară
- sare și piper după gust
Mod de preparare pilaf de orez cu fidea
1. Cântărim orezul, îl punem într-un castron și-l acoperim cu apă rece. Amestecăm/agităm apa, care se va tulbura, semn că amidonul de pe boabele de orez se spală. Scurgem orezul și repetăm cu atâtea ape curate până când apa rămâne limpede. Acoperim orezul de 2-3 degete cu apă rece și-l lăsăm la înmuiat cam 15 minute.
2. Între timp, curățăm și tocăm ceapa mărunt-mărunt, cam cât bobul de orez. Încingem pe foc potrivit o cratiță cu volumul de 2 litri și punem în aceasta ½ de lingură de ulei de măsline și ½ din unt. Rolul uleiului de măsline este acela de a ridica punctul de fumegare al untului, care nu se va mai arde atât de ușor. Dacă aveți, cumva, ghee (unt clarifiat), nu mai este nevoie de ulei de măsline, îl puteți elimina de pe lista ingredientelor. Când untul din cratiță s-a topit complet, adăugăm ceapa tocată fin, presărăm puțină sare și reducem focul la minimum. Călim ceapa la foc mic cam 6-7 minute, amestecând frecvent. Ceapa trebuie să se înmoaie fără să se rumenească deloc.
3. După ce ceapa s-a călit, adăugăm supa de pui sau de legume, toată deodată.
4. Imediat, adăugăm orezul bine scurs de apa în care s-a înmuiat și ridicăm focul la mediu.
5. Aducem totul la fierbere și adăugăm un baton de scorțișoară. Imediat, reducem focul la minimum și acoperim cratița cu un capac. Vom găti al nostru pilaf de orez, deocamdată fără fidea, la foc mic, sub capac, timp de 15 minute. Trebuie abia să fiarbă, nu să clocotească puternic.
Fideaua rumenită
6. În timp ce sub capac, în supă, freamătă ușor orezul, ne ocupăm de fidea. Încingem pe foc mediu o tigaie întinsă și adăugăm uleiul de măsline și untul rămas (sau ghee, după cum am explicat mai devreme). Adăugăm fideaua și o prăjim, amestecând continuu, fără să o pierdem din ochi.
7. Atenție, indicația ”fără să o scăpăm din ochi” nu e o figură de stil! Fideaua se poate arde foarte ușor, trebuie să fim atenți și, imediat ce începe să miroasă puternic a plăcintă coaptă și e rumenită frumos, o scoatem din tigaie pe o farfurie plată.
Finalizarea preparatului și servirea
8. După ce au trecut 15 minute de când orezul fierbe delicat în supă, îndepărtăm batonul de scorțișoară și adăugăm toată fideaua în cratiță.
9. Amestecăm delicat sau, și mai bine, scuturăm ușor cratița cu pilaf de orez cu fidea. Mult lichid nu va mai fi rămas, dar va fi suficient pentru fidea. Punem din nou capacul și după trei minute, oprim focul. Asezonăm după gust cu sare și piper și acoperim cu capacul din nou. Ce e frumos la acest pilaf de orez cu fidea este că se va termina singur de gătit, în aproximativ 10 minute de repaos, sub capac. Va absorbi restul lichidului complet iar fideaua, deja prăjită, se va hidrata exact cât trebuie.
Înainte de servire, afânăm pilaful cu o furculiță, să devină aerat. Acest pilaf de orez cu fidea se servește cald, ca garnitură lângă diverse preparate. Noi îl adorăm lângă un pui la cuptor sau lângă aceste frigărui de pui senzaționale. E o garnitură cu personalitate, aromată superb, care nu doar că pune în valoare preparatul principal, dar are propria savoare.
MAI MULTE REȚETE DE GARNITURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns