Puține feluri de mâncare ne creează o senzație de confort, un sentiment de bine și de ”acasă” așa cum o face un pui la cuptor. De altfel, îmi amintesc că am văzut acuma vreo două luni o emisiune pe un post de televiziune dedicat gastronomiei în cadrul căreia mai mulți chefi celebri au fost întrebați ce înseamnă pentru ei ”comfort food”. Majoritatea au dat răspunsuri care implicau câte o rețetă de pui la cuptor, cu pielița rumenă și crocantă și carnea suculentă.
Dacă stau să mă gândesc mai bine, e o alegere firească, nu puține amintiri culinare cât se poate de plăcute am și eu însămi, în care puiul bine fript e la loc de cinste. Una dintre ele, prima, probabil, este când bunică-mea a făcut un pui întreg la cuptor, bine uns cu untură aromată, împachetat într-o pungă de hârtie maronie. Ce suculență, ce arome!
Puiul este la loc de cinste și în preferințele culinare ale românilor: este ieftin, se gătește rapid, carnea este destul de slabă și nu are un gust prea pronunțat, așa încât le place și copiilor. Atenție, însă, ce pui anume cumpărați, pentru că foarte mulți crescători îndoapă puii cu hormoni de creștere și antibiotice, așa încât carnea lor, deși fragedă, nu aduce nimic bun în alimentația oamenilor și mai ales a copiilor! După principiul ”sunt prea sărac ca să cumpăr lucruri ieftine”, alegeți pui proveniți de la crescători care garantează că nu îi hrănesc cu tot felul de blestemății, chiar dacă sunt mai scumpi, chiar merită bănuții aceia în plus.
Eu am făcut pentru voi o selecție de rețete de pui la cuptor, le puteți vedea mai jos (click pe oricare imagine vă tentează). Sunt rețete cu pui pregătiți atât întregi, cât și tranșați (pulpe sau piept etc), sper să vă inspire și să vă aducă bucurie! M-ar bucura foarte mult dacă mi-ați lăsa un comentariu în care să-mi dezvăluiți cât de frecvent își face loc puiul în meniul vostru de acasă.
Rețete cu pui la cuptor
Poftă mare!
Lasă un răspuns