Azi va propun o reteta culinara de sezon, plina de toate aromele si deliciile toamnei. Desigur, pui cu gutui am gatit si alta data, insa de fiecare l-am facut la tigaie, obtinand o mancare buna de sa te lingi pe degete, insa nu neaparat foarte aspectuoasa, o mancare de toata ziua. Mi-am dorit sa transform puiul cu gutui in ceva cu adevarat sarbatoresc si iata ce a iesit:
Ingrediente Pui la cuptor cu gutui
- 1 pui intreg de 1,5 – 2 kg.
- 2 cepe
- 2 catei de usturoi
- 2-3 gutui (aproximativ un kilogram, cantarite fiind necuratate)
- 750 de ml. – 1 litru de supa de pui
- 1 lingura de pesmet
- 1 lingura de ulei de masline extravirgin
- 30 de grame de unt
- 2 linguri de zahar
- sare si piper
Preparare Pui la cuptor cu gutui:
Pentru inceput, puiul se verifica si se remediaza eventuale „defecte de prelucrare” (pene s.a.m.d.) apoi se sareaza si se pipereaza bine, atat in exterior cat si interior. Unul dintre cateii de usturoi se taie in feliute subtiri care se distribuie in cavitatea puiului si sub piele. Se fac mici crestaturi in carne cu un cutit si se introduc fasii de usturoi si in acestea.
Jumatate de ceapa se toaca marisor iar cateva felii de gutuie (socotiti sa fie in volum apropiat cu jumatatea de ceapa) se taie cubulete. Se adauga pesmetul si se amesteca.
Se introduce compozitia cu ceapa si gutuie in interiorul puiului, indesand bine, apoi se sigileaza cavitatea acestuia cu scobitori. Optional, se pot lega picioarele adunandu-le si aripile se fixeaza langa carcasa cu scobitori.
Intr-un ceaun potrivit si pentru cuptor, se incinge uleiul si se adauga untul. Cand se topeste untul, se adauga puiul in grasimea incinsa si se rumeneste usor pe toate partile.
Dupa ce puiul s-a rumenit (sa fie auriu) se trage ceaunul de pe foc si se adauga restul de ceapa in bucati mari (sferturi) si catelul de usturoi ramas zdrobit. Se adauga 250-300 de ml. de supa, se pune capacul si se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius.
Puiul se coace la cuptor timp de o ora, timp in care se mai verifica sa nu ramana „pe uscat”, eventual se mai adauga cate putina supa. In timpul coacerii, pieptul se unge de cateva ori cu sosul din vas. In final, atunci cand carnea este bine patrunsa, se ia capacul si se mai tine la cuptor cateva minute, sa se rumeneasca frumos.
Se scoate puiul din ceaun si se aseaza pe un platou. Se acopera cu grija cu foile de aluminiu si se pastreaza la cald.
Sosul din ceaun se degreseaza cu grija (se indeparteaza grasimea de la suprafata cu o lingura) apoi se paseaza (prin sita sau cu blenderul de mana).
Intr-o craticioara, se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga gutuile feliate, cu tot cu coaja, amestecand ca sa vina in contact cu zaharul caramelizat.
Se stinge imediat cu supa, intr-o cantitate suficienta ca sa acopere gutuile. Se fierb pana cand se dizolva zaharul caramel, apoi se toarna peste sosul fripturii in ceaun. Se fierbe totul pana cand gutuile se inmoaie, fara a-si pierde insa textura (oarecum „al dente”).
Cand gutuile sunt gata se scot din sos si se aranjeaza pe platou in jurul puiului. Se acopera la loc platoul cu folie de aluminiu.
Sosul se fierbe pana cand scade la consistenta dorita si se ajusteaza gustul cu sare si piper.
Se serveste puiul alaturi de gutui si sosul cald, strecurat in sosiera; ca si garnitura se potriveste foarte bine pireul de cartofi.
Mancarea este delicioasa, cu aroma fructata si un gust perfect echilibrat intre sarat si dulce-acrisor.
Lasă un răspuns