Pui la cuptor, marinat
Ieri am mi-am rasfatat familionul (si pe mine insami, cum naiba sa nu?) cu un pranz incantator, un pui la cuptor, marinat. Acesta parca a definit mai bine decat orice reteta culinara mult mai complexa notiunea de „mancare facuta in casa”. E doar o reteta de pui fraged si delicios aromat, dar a adus atata bucurie pe masa noastra, ca nu puteam sa nu o dau mai departe.
Ingrediente:
- 1 pui (sau, dupa preferinta, acele bucati de pui pe care le preferati, aripi, pulpe etc.)
- 1 pahar de 200 de ml. cu suc de mere
- 1 ceapa mica
- 20 de grame de telina
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura de sos worchester
- 1 lingura de sos chili
- 1 lingurita de maghiran uscat
- 1 lingura de cimbru proaspat
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita de sare grunjoasa
- piper proaspat macinat, dupa gust
Preparare:
Intai de toate, sa va prezint personajul principal, puiul de carne proaspat cazut sub naprasnicul cutit al socrului:
Si pentru ca eu chiar consider o risipa folosirea spatelui de pui la fripturi (la mine in casa nu il mananca nimeni preparat in felul asta) am pus mana pe un cutit bine ascutit si am decupat partea anatomica cu pricina, laolalta cu gatul si varful aripilor; din spate, gat si aripi o sa fac o supa sau o ciorbita pe cinste!
Mi-au ramas, asadar, pieptul cu aripile si picioarele atasate:
Am tocat marunt-marunt telina, ceapa si usturoiul, apoi am frecat legumele cu sarea grunjoasa.
Am amestecat legumele cu sucul de mere, sosul worchester, maghiranul uscat si cimbrul proaspat tocat, piper proaspat macinat si cele doua linguri de ulei de masline.
Am asezat carnea de pui intr-un vas si am turnat deasupra marinada.
Bolul l-am infoliat si am dat puiul la frigider pentru 4-5 ore (peste noapte ar fi si mai bine) timp in care l-am invartit de cateva ori in marinada.
Am incins cuptorul la 200 de grade Celsius, am scurs bine puiul de marinada (pe care am pastrat-o deoparte) si l-am asezat intr-o tava potrivita pentru cuptor. Am mai condimentat puiul pe suprafata cu piper negru proaspat macinat si fulgi de chilli si l-am gatit cu cateva crengute de cimbru. De jur imprejur am adaugat cartofi in coaja, bine spalati si taiati in 2 (optional).
Am dat tava la cuptor, la o inaltime medie; si dupa 10 minute am stropit puiul cu o parte din marinada pastrata (eu am dat la blender marinada cu legumele continute, nu este necesar, se poate strecura si stropi puiul numai cu zeama rezultata din filtrarea marinatei).
Am repetat operatia de stropire a puiului cu marinada de cateva ori, pana ce puiul s-a rumenit frumos si, intepandu-l cu furculita, a eliberat sucuri clare, fara urma de sange. Surprinzator, a fost gata foarte repede, a durat mai putin de o ora si concluziile ar fi ca marinarea a avut rolul ei, fragezind puiul minunat, dar si ca puiul socrului era tinerel de tot.
Am acoperit tava si am lasat puiul sa „naduseasca” vreo 15 minute, apoi l-am servit cu cartofii copti si un sote de fasole verde si morcovi. O friptura delicioasa, frageda si lipicioasa, cu adevarat sa te lingi pe degete!
Pofta mare!
Lasă un răspuns