Pilaf de orez cu pui
Cand revin dupa o calatorie, imi doresc intotdeauna sa ma bucur de toate micile amanunte care imi dau sentimentul de acasa, iar cel mai eficient in restabilirea sentimentului de confort casnic am observat ca este gatitul unui fel de mancare nepretentios, dar foarte gustos. M-am gandit, de data asta, la un pilaf de orez cu pui, asa cum mancam in copilarie. Nu stiu daca reteta de pilaf pe care o gatim noi in Banat urmeaza cu strictete litera celei originale, turcesti. Fapt este ca am constatat ca si in Vojvodina vecina pilaful este „interpretat” intocmai ca si pe la noi si asta ma face sa ma gandesc ca filiera pe care a patruns reteta de pilaf in gastronomia noastra locala a fost, in mod paradoxal, de la vest catre est, pentru ca la sarbi influenta otomana a durat secole in sir, cu mult mai mult decat pe la noi. Orideunde ar veni, de fapt, reteta, ea nu cere nici mare indemanare, nici multa atentie, nici vreo manopera deosebita, doar ingrediente proaspete si de buna calitate, care sa contribuie la crearea unui gust delicios.
00:3001:3002:006 portiiusor
Ingrediente Pilaf De Orez Cu Pui:
- 1,5 kg. bucati de carne de pui cu tot cu os (pulpe, aripi etc.)
- 1, 1/2 cana (de 250 ml.) de orez cu bob rotund
- 1 ceapa mare
- 1 catel de usturoi
- 1 tija de telina
- 1-2 ardei grasi albi
- 2 morcovi medii
- 2 rosii medii sau 75 de ml. de bulion
- 100 de ml. de ulei
- 2 frunze de dafin
- verdeata (patrunjel)
- sare si piper
Preparare Pilaf De Orez Cu Pui:
Pentru un gust cat mai intens, recomand sa se foloseasca pui de casa, chiar daca fierbe ceva mai greu, savoarea va fi de neegalat. Eu am folosit pulpe, aripi si bucati de piept cu tot cu os.
1. Se sareaza si se pipereaza carnea.
2. Se incinge uleiul intr-o cratita incapatoare (in care se va gati mancarea pana la final) si se rumenesc pe rand bucatile de carne, apoi se scot deoparte.
3. Intre timp, legumele se curata, se spala cu grija si se taie in cuburi potrivite, in afara de unul dintre morcovi pe care eu obisnuiesc sa il tai in fasii lungi cam de 8-10 cm. si groase de 1/2 de cm. si il pastrez pentru ornat, dar nu e musai sa faceti si voi la fel.
4. Legumele se calesc la foc potrivit (afara de morcovul taiat fasii), cu un praf de sare, in grasimea ramasa in cratita dupa ce s-a rumenit puiul.
5. Dupa ce legumele se inmoaie, se adauga in cratita bucatile de pui si se toarna cam 1,5 – 2 l de apa fierbinte (poza 1).
6. Dupa ce da in clocot, se condimenteaza supa cu sare si piper (fiti curajosi cand e vorba de condimente, nimic nu e mai rau decat un pilaf nesarat si fad), se pune capacul si se micsoreaza focul, gatind puiul pe indelete, pana ce prinde sa se inmoaie (poza 2), apoi se scot cu grija bucatile de pui din supa. Atentie, daca folositi pui de la magazin puteti sari direct la pasul urmator, puiul de cumparat se gateste mult mai rapid si nu va fi nevoie sa il gatiti in prealabil.
7. Se adauga orezul spalat bine si zvantat (poza 3), apoi rosiile sau bulionul.
8. Bucatile de pui se aseaza frumos deasupra orezului, intercaland fasii de morcovi printre ele.
9. Se acopera cratita cu capacul si se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, unde se va gati 1 ora – 1 ora si jumatate.
In final, bucatile de pui vor fi la suprafata, orezul trebuie sa fie moale si untos si carnea foarte frageda. Se lasa sa se raceasca sub capac in jur de 25 de minute, timp in care lichidul va complet absorbit.
Se serveste pilaful cald, alaturi de bucatile de carne, presarat cu verdeata.
Pofta buna!
Lasă un răspuns