
Pilaf de orez cu pui la cuptor – rețetă tradițională





Când revin acasă, după vreo călătorie, simt nevoia să mă bucur de toate micile amănunte care îmi dau sentimentul de acasă. Am observat că cel mai eficient lucru pe care-l pot face, pentru restabilirea sentimentului de confort casnic, este să gătiesc un fel de mâncare nepretențios și gustos, ca în copilărie. M-am gândit, de data asta, la un pilaf de orez cu pui, așa cum mâncam când eram mică.
Nu știu daca rețeta de pilaf pe care o gătim noi, în Banat, urmează cu strictețe litera celei originale, turcești. Am constatat că, în Vojvodina vecină, pilaful este „interpretat” întocmai ca pe la noi. Asta mă face să cred că filiera pe care a pătruns rețetă de pilaf în gastronomia noastră locală ar fi putut fi, în mod paradoxal, de la vest către est. La vecinii sârbi, influența otomană a durat secole în șir, cu mult mai mult decât pe la noi. Preparatele din gastronomia lor o dovedesc din plin și mi se pare plauzibil ca bănățenii s-o fi învățat de la ei.
Ori de unde ar veni, de fapt, rețeta, important e că aceasta nu cere nici mare îndemânare, nici multă atenție, nici vreo manoperă deosebită, doar ingrediente proaspete și de bună calitate, care să contribuie la crearea unui gust delicios.
Ingrediente Pilaf De Orez Cu Pui
- 1,5 kg. bucăți de carne de pui cu tot cu os (pulpe, aripi etc.)
- 320 de grame sau 1½ cani (de 250 ml.) de orez cu bob rotund
- 1 ceapă mare
- 1 cățel de usturoi
- 1 tijă de țelină
- 1-2 ardei grași, albi
- 2 morcovi medii
- 2 roșii medii sau 75 de ml. de bulion gros
- 100 de ml. de ulei
- 2 frunze de dafin
- verdeață după gust (pătrunjel)
- sare și piper
Mod de Preparare Pilaf De Orez Cu Pui
Observații
- Pentru un gust cât mai intens, recomand să se folosească pui de țară. Chiar dacă acesta se gătește ceva mai greu, necesitând un timp de fierbere mai lung, savoarea unui pilaf de orez cu pui de casă va fi de neegalat. Dacă nu aveți de unde să faceți rost de bucăți de pui de țară, neapărat folosiți un pui de calitate și neapărat cu os, nu bucăți dezosate. Eu am folosit pulpe, aripi și bucăți de piept cu tot cu os.
- Am specificat, în lista de ingrediente, să se folosească orez cu bob rotund. Nu că nu ar merge cel cu bob lung, jasmine sau basmati sau de care doriți! Doar că bunica mea folosea un orez cu bob rotund, micuț, și am dorit ca rețeta mea de pilaf de orez cu pui să fie cât mai aproape de original. Oricum, orezul pe care l-am cumpărat ultima dată cu eticheta ”bob rotund” nu mai e cel pe care mi-l amintesc, de pe vremuri.
Asezonarea cărnii și pregătirea legumelor
1. Am sărat și piperat bucățile de pui, pe un tocător. Dat fiind că puiul era de curând scos din frigider, am lăsat bucățile pe tocător, să revină la temperatura mediului ambiant, vreo 30 de minute.
2. Cât timp a stat carnea pe tocător, să se aclimatizeze, am pregătit toate legumele necesare pentru rețeta de pilaf de orez cu pui. Le-am curățat și spălat bine, le-am zvântat, apoi am tocat cubulețe ceapa, ardeiul gras, tija de țelină și 1 dintre morcovi. Al doilea morcov l-am tăiat în bastonașe, dar nu e musai să faceți și voi la fel, îi puteți toca în cuburi pe ambii, dacă vă e mai comod.
3. Am ales o cratiță încăpătoare, care merge și pe plită și la cuptor. Am încins pe foc mediu această cratiță apoi am adăugat uleiul. Pe rând, fără să le înghesuiesc, am rumenit bucățile de pui, pe ambele părți. În această fază, nu am urmărit să gătesc puiul, doar să îi dau față, culoare. Pe măsură ce am terminat de rumenit bucățile de pui, le-am scos deoparte, pe o farfurie adâncă.
Călirea legumelor
4. După ce am terminat de rumenit bucățile de pui și le-am scos pe toate pe o farfurie încăpătoare, nu am oprit focul sub cratiță, ci l-am redus la mic. În grăsimea rămasă în cratiță, am adăugat imediat legumele tocate, cu excepția morcovului tocat bastonașe. Am presărat 1 linguriță de sare, am amestecat și am călit legumele, la foc mic, amestecând frecvent, timp de 7-8 minute, până când ceapa s-a înmuiat și a devenit translucidă.
Gătirea bucăților de pui
5. După legumele s-au înmuiat, am adăugat înapoi în cratiță bucățile de pui rumenite, cu tot cu sucul pe care l-au lăsat pe farfurie. Imediat, am stins totul cu 1,2 litri de apă (1 litru și 200 de mililitri). Am ținut cont de nivelul lichidului în cratiță, să îl completez dacă se evaporă.
Observație: unii fac pilaful de pui cu supă, de obicei cu puiul fiert din supă. Aceasta e o rețetă în care întreaga savoare a cărnii este în mâncarea pe care o pregătim, se poate găti cu apă, fără probleme. Dacă doriți să înlocuiți apa cu supă de pui, sigur că se poate, veți obține un pilaf de orez cu pui încă și mai consistent.
6. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180 de grade, fără ventilație.
7. După ce lichidul din cratiță a dat în clocot, am condimentat bine supa cu sare și piper. Fiți curajoși când e vorba de condimente, un pilaf nesărat și fad e chiar rău! Am pus capacul pe cratiță și am micșorat focul, gătind puiul pe îndelete. Am verificat cratița și am completat lichidul cu apă fierbinte, de câte ori a fost nevoie. Am fiert puiul sub capac, la foc mic, până ce a prins să se înmoaie. Am scos bucățile de pui din cratiță și le-am pus pe o farfurie, apoi am oprit focul.
Observație: puiul de cumpărat are o perioadă de gătire mult mai mică decât cel de țară. Recomand să verificați textura puiului, mai degrabă decât să vă ghidați după timp.
Asamblarea finală
8. Cât timp s-au gătit bucățile de pui, eu am spălat bine orezul, sub jet de apă rece, apoi l-am scurs bine de tot prin sită. Îl vedeți mai jos, nu e tocmai rotund dar din fericire preparatul a avut totuși gustul pe care mi-l amintesc din copilărie.
9. Am adăugat orezul spălat și zvântat în lichidul fierbinte din cratiță. Lichidul din cratiță ar trebui să măsoare 1 litru, în volum, pentru un pilaf de orez cremos. Dacă ați completat lichidul în timpul gătirii puiului, nu e nevoie să măsurați, va fi suficient pentru gătirea orezului.
10. Am adăugat în oală și roșiile tăiate cuburi și am amestecat o dată, scurt. După cum am precizat în lista de ingrediente, roșiile se pot înlocui cu bulion de tomate făcut în casă sau cu 1 lingură de pastă de roșii etc.
11. Deasupra orezului, am aranjat bucățile de pui. Printre acestea, am pus bastonașele de morcovi apoi am acoperit cratița cu capacul și am dat-o pentru 40 de minute la cuptorul deja încins la 180°C, fără ventilație.
În final, bucățile de pui vor fi la suprafața orezului, care trebuie să fie complet gătit, moale și untos. Carnea iese foarte fragedă. După gust, cratița cu pilaf de orez cu pui se poate rumeni puțin, sub grătarul cuptorului. Dacă nu, e suficient să stea vreo 15-20 de minute sub capac, timp în care tot lichidul va fi absorbit.
Am servit pilaful cald, cu bucățile de pui cu tot. Nu am uitat să presar un pic de verdeață, înainte de servire.
MAI MULTE REȚETE ASEMĂNĂTOARE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Poftă bună!
Lasă un răspuns