Pui fript la perfecție – metoda cuptorului rece – rețetă pas cu pas
Pui fript la perfecție prin metoda cuptorului rece, rețetă pas cu pas, ilustrată cu poze. Metodă de gătire a puiului la cuptor prin care mergi la sigur, vei obține un pui foarte suculent și foarte gustos.
Duminica la prânz, moment atât de special pentru familia mea încât am scris o carte cu acest titlu! Duminica la prânz, un pui la cuptor este preparatul care ne adună pe toți, cu mare bucurie, în jurul mesei aranjate frumos. Rumen și rotunjor, îți ia ochii iar aroma de pui fript reprezintă întotdeauna garanția unei mese delicioase! Niciodată nu putem zice că știm destule rețete pentru friptura de pui, întotdeauna e loc de ceva nou. De curând, v-am ispitit cu un pui fript condimentat îndrăzneț, cel cu harissa. A fost minunat, așa cum a ieșit și cel pe care vi-l propun azi: un pui fript la perfecție prin metoda cuptorului rece. În cele ce urmează, aflați o tehnică extrem de simplă dar infailibilă. Urmați-o cu atenție și veți obține un pui atât de gustos și de fraged, mai că poți întinde carnea pe pâine, cu cuțitul de unt.
Am folosit, pentru rețeta pe care v-o propun în continuare, un pui ”cu buletin de România”, cum îl recomandă producătorii lui. Puiul Vegetarian este crescut lângă Horezu și este hrănit exclusiv cu vegetale. Cea mai mare parte din hrana lui – porumb, grâu și mazăre – este produsă chiar de crescători. Rezultatul grijii investite în acest produs este un pui rotunjor și gălbior, foarte suculent și gustos.
Și-acum, rețeta de pui fript la perfecție! Știu, perfecțiunea e un cuvânt mare, dar dacă veți urma rețeta, respectându-i toate detaliile, sunt sigură că-mi veți da dreptate. Deci, hai să vedem ce-a făcut puiul ăsta în cuptorul cel rece!
Ingrediente pui fript după metoda cuptorului rece
- 1 pui vegetarian de 1,7 kg
- 4 căței de usturoi
- 3 ramuri de busuioc proaspăt
- 1 legătură de cimbru proaspăt
- 1 fir de ceapă verde, cu tot cu frunze
- ½ de lămâie
- 35 de grame de unt
- 15 ml. ulei de măsline
- sare și piper
Reguli de bază pentru reușita rețetei
Pentru reușita acestei rețete simple și care are un rezultat excepțional, trebuie să respectăm două reguli foarte simple:
A. Puiul să fie adus la temperatura ambientală, scos din frigider cu minimum 2 ore înaintea gătirii.
B. Termostatul cuptorului să funcționeze corect. Prin asta vreau să spun că, dacă setăm o anumită temperatură a cuptorului, să avem siguranța că în cuptor este chiar acea temperatură. Ca să fim siguri că avem un cuptor bine calibrat, putem folosi un termometru de cuptor. Dacă temperatura setată a cuptorului și cea afișată de termometru coincid, e sigur că termostatul cuptorului funcționează corect.
Mod de preparare pui fript la perfecție – metoda cuptorului rece
Prepararea pastei condimentate și asezonarea puiului
Această rețetă de pui fript după metoda cuptorului rece se referă, în mod principal, la o tehnică de gătire a puiului la cuptor. Modul de asezonare a puiului poate fi diferit, în funcție de preferințe. Eu am asezonat puiul pe care l-am pregătit în această manieră cu un unt aromat cu verdețuri. Urmând această tehnică, însă, se pot găti pui asezonați după cum preferă fiecare.
Iată cum am procedat eu:
1. Am pus în recipientul unui chopper untul, ceapa verde, cimbrul și busuiocul, tăiate mai mare din cuțit și 2 căței de usturoi. Am adăugat 1 linguriță rasă de sare grunjoasă și ¼ de linguriță de piper.
2. Am adăugat untul și uleiul de măsline și am mixat până când am obținut o pastă aromată, ca o alifie fină.
Iată încă două sugestii de asezonare a acestui pui fript:
- Pregătiți o pastă din 40 de grame de untură de rață, 3 căței de usturoi zdrobiți, 1 linguriță rasă de paprika dulce, 1 linguriță rasă de chimen măcinat, ½ de linguriță de piper negru măcinat și 1 linguriță rasă de sare.
- Prelucrați la blender 2 fire de ceapă verde, coaja rasă de la ½ lămâie, 1 lingură rasă de tarhon verde tocat, 1 lingură de frunze de cimbru proaspăt, 1 lingură de busuioc verde tocat, 1 linguriță de rozmarin tocat, 30 de mililitri de ulei de măsline, sare și piper după gust.
Toaletarea și asezonarea puiului
3. Odată ce am terminat de pregătit untul condimentat cu care am dat gustul puiului, mi-am concetrat atenția asupra puiului. Am pârlit cu o torță de bucătărie toate urmele de penaj rămase pe piele. Mai departe, am șters cu atenție puiul, cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie, în interior și exterior.
4. Cu grijă, cu vârful degetelor, am desprins pielea de pe pieptul puiului. Pe cât posibil (atât cât ajuns) am desprins pielea și de pe pulpele superioare. Am uns bine puiul cu pasta aromată sub pielea desprinsă. Am insistat în dreptul pieptului, unde am distribuit cam ¹⁄3 din untul cu verdețuri pregătit. Untul va proteja carnea slabă a pieptului în timpul gătirii, preîntâmpinându-i uscarea excesivă.
5. Am uns bine puiul cu untul condimentat și în interior. Am introdus în cavitatea puiului ½ de lămâie și doi căței de usturoi întregi. În timpul gătirii, lămâia va genera abur, care va găti delicat puiul, din interior. Am trecut din nou capetele picioarelor prin ”butoniera” decupată în pielea puiului și am închis cavitatea la loc.
6. Am uns puiul cu tot untul cu verdețuri rămas și l-am așezat, cu pieptul în sus, într-un vas termorezistent potrivit ca mărime, nici prea mare, nici prea mic. Opțional, se mai poate asezona suplimentar, eu am mai presărat un pic de sare grunjoasă pe piele.
Gătirea puiului prin metoda cuptorului rece
7. Puiul gata condimentat, așezat în tavă, se așează pe o înălțime medie îla cuptorul rece. Pornim cuptorul și-l fixăm la 180°C, ventilat. Ca să determinăm timpul optim de gătire pentru puiul nostru, socotim câte 50 de minute de gătire la 180°C pentru fiecare 1 kg de pui + 5 minute pentru rumenirea finală, pe funcția grill la 190°C. Pentru puiul pe care l-am folosit eu, de 1,7 kg, asta înseamnă => 01:25 H + 0:05 H = 1:30 H. În prima jumătate de timp, nu facem nimic. Ultima jumătate a timpului de gătire pentru acest pui fript prin metoda cuptorului rece o împărțim în trei etape egale, întorcând puiul de pe o parte pe cealaltă după fiecare.
8. Iată cum am procedat eu: după primele 45 de minute, ajutându-mă de o spatulă lungă și o furculiță solidă, am întors puiul cu spatele în sus. Am continuat gătirea la 180°C.
9. După încă 15 minute, am întors din nou puiul cu pieptul în sus. Setarea temperaturii nu se modifică.
10. După alte 15 minute, am întors din nou puiul cu pieptul în jos. După ce au trecut încă 10 minute, l-am întors din nou cu pieptul în sus, am ridicat temperatura la 190°C și am setat cuptorul pe funcția grill. Am rumenit bine puiul pe partea cu pieptul încă 5 minute. Evident, puteți să-l rumeniți atât cât veți prefera, stropindu-l din când în când cu untul scurs în tavă și nescăpându-l din ochi, să nu cumva să se ardă.
11. Puiul se lasă să se odihnească 15 minute înainte de servire. Iese un pui fript extrem, extrem de suculent, gătit la perfecție, nici prea mult, nici prea puțin.
Noi l-am servit alături de pilaful de orez cu fidea și o salată verde, stropit cu generozitate cu untul topit din tavă. Nici nu pot să descriu cât de delicios a fost!
Alte rețete de pui fript la cuptor:
- Rețeta video de pui cu 40 de căței de usturoi
- Rețeta video de pui la cuptor, în pungă de hârtie
- Rețeta de pui la cuptor, cu lămâie și muștar
- Rețeta de pui în lapte, după Jamie Oliver
- Rețeta de pui la cuptor – cu unt și cartofi
Rețete de garnitură care se potrivesc cu puiul fript astfel:
- Rețeta de pilaf de orez cu ciuperci
- Rețeta de cartofi dulci la cuptor
- Rețeta turcească de pilaf de bulgur
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns