Pui la cuptor cu lamaie si mustar
Gatesc destul de des pui la cuptor, la fel ca toata lumea, cred. De aceea, sunt mereu in cautare de noi arome, marinade, glazuri care sa dea noi valente puiului fript, nepermitandu-i sa devina plictisitor. Sunt foarte incantata de reteta de pui la cuptor cu lamaie si doua feluri de mustar, acesta e motivul pentru care o impartasesc si cu voi. Puiul a iesit suculent, cu carnea moale, cu o crusta incredibil de gustoasa si un sos delicios. Pentru mancarica asta gustoasa nu am folosit multe ingrediente, dar au fost toate de buna calitate si cred ca in balanta au tras destul de greu cele doua feluri de mustar Maille, care, dupa parerea mea (si a multor altora) e unul din cele mai bune din lume.
Ingrediente Pui La Cuptor Cu Lamaie Si Mustar:
- 1 pui de 1,5-2 kg.
- 2 salote (sau 1 ceapa mica)
- 2 catei de usturoi
- 2 lingurite de mustar Maille Dijon Originale
- 1 lingura cu varf de mustar Maille a l’Ancienne (cu boabe intregi)
- 1 lamaie (zeama si coaja razuita)
- 5-6 crengute de cimbru proaspat
- 2 linguri de ulei
- 2 lingurite de miere
- 1/2 lingura de amidon de porumb sau de faina alba
- sare si piper
Preparare Pui La Cuptor Cu Lamaie Si Mustar:
1. Puiul curatat si zvantat se aseaza pe tocator cu pieptul in jos. Cu o foarfeca speciala se taie deoparte a coloanei, pornind de langa tartita, facand o taietura pana sus, la gat.
2. Se repeta taietura si in partea opusa, desprinzand complet spatele cu gat cu tot de carcasa. Spatele se va folosi la o supa. Carcasa de pui fara spate (butterflied chicken) se intoarce cu pieptul in sus si se preseaza energic cu palmele, aplatizandu-se cat mai bine.
3. Se pregateste marinada: salotele (sau ceapa) se curata si se toaca marunt, usturoiul se zdrobeste, frunzulitele de cimbru se desprind de pe tulpina si se toaca si ele, se razuieste lamaia de coaja galbena. Se pun toate intr-un castron, se adauga 1 lingurita cu varf de sare si 1/2 lingurita de piper, 2 lingurite de mustar Maille Dijon Originale, zeama de lamaie si 1 lingurita de ulei. Se amesteca pana cand sarea este complet dizolvata si se adauga 150-200 ml. de apa (pana la obtinerea a 300-350 ml. de marinada).
4. Puiul se pune intr-o tava adanca si se toarna deasupra marinada. Se acopera cu folie alimentara si se marineaza cel putin 3 ore (preferabil peste noapte, in frigider) intorcandu-l de cateva ori de pe o parte pe cealalta.
5. Dupa ce puiul s-a marinat se scurge bine de marinada care se colecteaza intr-o craticioara. Se zvanta puiul cu servete de bucatarie absorbante.
6. Se aprinde cuptorul si se seteaza la 200 de grade Celsius.
7. Intr-o tigaie larga se incinge 1 lingura de ulei si se aseaza puiul cu pielea in jos. Se rumeneste puiul pana prinde culoare (5-6 minute), apoi se pune intr-o tava potrivita pentru cuptor cu pielea in sus, adaugandu-se 1 pahar de apa in tava.
8. Intre timp, craticioara cu marinada se pune pe foc si se clocoteste pana cand scade mai mult de jumatate, ajungand la consistenta unei paste. Se adauga in aceasta pasta 2 lingurite bune de miere si 1 lingura cu varf de mustar Maille a l’Ancienne si se amesteca bine, aceasta fiind glazura cu care se va glazura puiul.
9. Dupa 15 minute se scoate tava cu puiul din cuptor (atentie sa nu va ardeti) si se aplica cu o pensula 1/2 din glazura. Daca apa din tava s-a evaporat, se mai adauga putina.
Dupa inca 10 minute la cuptor se adauga si restul glazurii si se coace puiul pana cand este rumenit bine iar un termometru cu citire instantanee introdus in partea cea mai groasa a pulpei, fara a atinge osul, indica temperatura de 74-75 de grade Celsius. Evident, daca nu aveti termometru exista alte semne care indica faptul ca un pui e bine fript, in principal aspectul si faptul ca daca se inteapa cu o furculita elibereaza numai sucuri clare, fara urma de sange. Tineti cont ca un pui astfel aplatizat se va gati mult mai repede decat unul intreg, as zice maximum 45, hai sa fie 50 de minute, pentru un pui mare. Depinde, desigur, si de cuptor.
Cand puiul e gata se scoate din tava si se inveleste lejer cu folie de aluminiu, lansadu-l sa se odihneasca 10 minute inainte de servire.
In acest timp, se pregateste sosul: tava in care s-a fript puiul se pune pe aragaz si se adauga amidonul (sau faina) dizolvat in 3 linguri de apa rece. Se completeaza cu 300 de ml. de apa rece si, amestecandu-se continuu, se aduce la fierbere. Se insista pe fundul tavii, sa se desprinda toate bucatele prinse, care au concentrat maximum de gust. Dupa cateva clocote, sosul se trece prin strecuratoare intr-o craticioara. Se pune inapoi pe foc si se fierbe pana la atingerea consistei dorite. Se poate adauga in sos 1 lingura de smantana sau 1 cubulet de unt, eu marturisesc ca nu am mai adaugat nimic si mi s-a parut delicios asa simplu, nu i-a trebuit nici macar sare si piper.
Se portioneaza puiul cel gustos si suculent (eu am indicat 4 portii, dar dupa parerea mea se pot satura chiar si sase guri, desigur, cu un apetit moderat) si se serveste cu garnitura preferata si sos. Pe post de garnitura, eu am pregatit un piure de telina si cartofi.
Pofta buna!
Lasă un răspuns