
Pui cu harissa și legume la cuptor






Pui cu harissa și legume la cuptor, rețetă simplă, explicată în detaliu, pentru o friptură de pui senzațională, cu o garnitură de legume coapte gătite în același timp. Mod de preparare ilustrat cu poze, lista de ingrediente la gram, informații calorii etc. Ce este harissa și cum o folosim în această rețetă?
Nu este prima dată când vă spun că nicio altă mâncare nu-mi dă o senzație de acasă, de tihnă, de bucurie simplă ca un pui la cuptor. Asta e, cu scuza de a mă repeta, nu mă pot abține să nu o spun iar! Rețeta pe care v-o propun azi, cea de pui cu harissa la cuptor, gătit alături de garnitura cu care l-am servit, a ieșit absolut senzațională, una dintre cele mai bune din câte am gătit. În parte, e meritul rețetei în sine. Condimentele sunt bine alese, aromele se potrivesc mănușă, tehnica de lucru – simplă, de altfel – am urmat-o cu atenție etc. Pe de altă parte, un imens credit pentru bucuria unui prânz desăvârșit împărțit cu familia îl are ingredientul principal.
Am folosit, pentru rețeta de azi, un pui ”cu buletin de România”, cum îl recomandă producătorii lui. Puiul Vegetarian este crescut la Horezu, hrănit exclusiv cu vegetale, mare parte din hrana lui fiind produsă chiar de crescători. Nici urmă de făinuri de oase sau carne în dieta acestui pui, doar porumb, grâu și mazăre! Rezultatul grijii cu care e crescut este un pui rotunjor și gălbior, nemaipomenit de suculent și gustos. Și-acum vă invit să aflați ce-am făcut eu cu ”vegetarianul” ăsta!
Ingrediente pui cu harissa și legume la cuptor
pui și condiment
- un Pui Vegetarian de 1,7 kg.
- 2 lingurițe cu vârf de pastă harissa
- 1 linguriță coriandru măcinat
- 1 linguriță de paprika dulce, aromată
- 15 ml. ulei de măsline
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- ¼ de linguriță de piper
- coaja de la jumătate de lămâie bio
- 1 lingură bună de frunzulițe de cimbru proaspăt + 4-5 rămurele
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
- 5 căței de usturoi
garnitura (gătită în același timp cu puiul, la cuptor)
- 1 kg. cartofi (un soi recomandat pentru copt)
- 500 gr. morcovi tineri
- 1 ceapă (80 de grame)
- 1 bulb de fenicul (300 gr)
- 15 ml. ulei de măsline
- sare și piper după gust
Mod de preparare pui cu harissa și legume la cuptor
1. Regulă generală când gătim carne, de la orice animal ar proveni ea: primul lucru pe care-l avem de făcut este să aducem carnea la temperatura mediului ambiant. În caz contrar, indicațiile referitoare la timpul de preparare nu mai sunt valabile iar carnea nu se mai gătește uniform. Așadar, scoatem puiul din frigider cu măcar 1 oră înainte de a ne apuca de gătit.
Numai bine, între timp ne gândim ce tavă să alegem. Va trebuie să fie una suficient de mare ca să intre în ea și puiul dar și toate legumele pentru garnitură, în același timp. Ideal ar fi să fie o tavă (vas termorezistent) cu capac. Dacă nu avem, va trebui să acoperim puiul, în timpul coacerii, cu folie de aluminiu. După ce ne-am decis asupra tăvii, avem timp să ne pregătim și ingredientele necesare pentru acest pui cu harissa, copt deodată cu o garnitură minunată de legume.
Prepararea pastei condimentate
2. În vasul unui blender sau într-un chopper, punem pasta harissa. Această pastă este un condiment cu specific nord-african și are, mai presus de iuțeală, o aromă delicioasă. Există harissa uscată, sub formă de amestec de condimente, și această pastă, pe care o folosim pentru al nostru pui. În funcție de regiunea din care provine, compoziția harissei poate diferi, existând variante diverse. Ingredientul de bază sunt ardeii iuți și pe lângă aceștia, în proporție mai mică sau mai mare, harissa mai conține chimen și chimion, paprika, pastă de roșii, usturoi, semințe de coriandru etc. În fine, eu am folosit 2 lingurițe cu vârf de harissa și nu vă temeți să faceți la fel. Nu este exagerat de iute și are o aromă superbă!
Pe lângă pasta harissa, am adăugat în blender și coaja fin răzuită de la ½ de lămâie și cam 2-3 linguri de zeamă. Am mai pus și 2 căței de usturoi, 1 lingură de frunze de cimbru proaspăt și 15 ml (1 lingură de ulei de măsline. Am adăugat și paprika și coriandrul măcinat, sare grunjoasă și piperul. Am prelucrat totul cu blenderul până am obținut o pastă omogenă. Cu această pastă, am condimentat puiul.
Pregătirea puiului
3. Am scos puiul din ambalaj și am trecut rapid cu torța de bucătărie peste tot pe unde am văzut urme discrete de penaj. L-am șters, apoi, cu șervete absorbante de hârtie de bucătărie, pe toată pielea și în interior.
4. Am sărat și piperat puiul în interior, apoi l-am uns cu pasta cu harissa. În interior, am băgat ½ de lămâie (răzuită de coajă și parțial stoarsă), 3 căței de usturoi și rămurelele de cimbru.
5. Foarte convenabil, am trecut din nou capetele picioarelor prin ”butoniera” decupată în pielea puiului și am închis cavitatea la loc. L-am sărat și piperat și pe exterior apoi l-am uns cu pasta rămasă mai întâi pe spate, apoi și pe piept, pulpe și aripi. Am lăsat puiul pe tocător, să se impregneze cu aroma condimentului, cât timp am pregătit legumele pentru garnitură.
Pregătirea legumelor
6. Odată puiul condimentat, am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, cu ventilație sau 190°C, static.
7. Pentru acest pui cu harissa, am ales să fac o garnitură de legume coapte, gătite în același timp cu puiul în sine. Eu am folosit cartofi, ceapă, fenicul și morcovi tineri, dar se pot face și alte combinații de legume. Am curățat, spălat și tăiat în sferturi cartofii. Am curățat ceapa și am tăiat-o în 8. Bulbul de fenicul l-am tăiat tot în 8. Am pus legumele pregătite în tava pe care am ales-o ca să gătesc puiul. Le-am stropit cu 1 lingură de ulei de măsline și le-am asezonat cu sare și piper.
8. Morcovii, fiind foarte fragezi, i-am tratat diferit. Mai întâi, i-am curățat, răzuindu-i delicat, și am păstrat și o parte din frunze.
9. Am pus pe foc oală cu apă sărată și când am fiert, am adăugat morcovii. Am redus focul și am gătit morcovii fără clocot, până s-au frăgezit puțin, fără să fi fost complet gătiți, apoi scos din apă, pe un tocător. I-am adăugat în tava cu pui cu harissa, alături de restul legumelor, către finalul gătirii.
Pui cu harissa – gătirea la cuptor
10. Am așezat puiul condimentat cu harissa (v.p.5) în tavă, în mijlocul legumelor pregătite (v.p.7). Am înfoliat tava (eu nu am capac la această tavă) și am dat-o la cuptorul preîncins 180°C, la o înălțime medie.
11. După o oră, am îndepărtat folia/capacul și am adăugat morcovii parțial gătiți în tavă (v.p.9). Am setat cuptorul pe funcția grill și am ridicat temperatura la 190°C.
12. Am gătit în continuare puiul în cuptor, încă 10 minute, cu pieptul în sus. După aceste prime 10 minute pe funcția grill, am întors puiul cu spatele în sus și l-am mai gătit 10 minute în această poziție. În final, l-am întors iarăși cu pieptul în sus și l-am finalizat cu încă 10 minute cu pieptul în sus, până când s-a rumenit splendid. De fiecare dată când am întors puiul, am profitat să stropesc un pic și legumele cu lichidul aromat colectat în tavă. În total, am gătit la cuptor acest pui cu harissa timp de o oră și treizeci de minute. La finalul acestui timp, puiul arăta și mirosea dumnezeiește. Înainte de servire, am mai așteptat 15 minute, așa cum se cuvine să se procedeze cu orice fel de carne friptă.
Servirea
Am servit acest pui cu harissa alături de garnitura de legume coapte din tavă și a fost absolut divin. Pielița a ieșit rumenă și crocantă iar carnea atât de suculentă, gustoasă și mătăsoasă cum nici n-am mai întâlnit! Pe lângă pui și garnitură, am mai făcut și o salată taboulé, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Vis!
MAI MULTE DE REȚETE DE PUI LA CUPTOR GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Sper să încercați rețeta, ingredientele sunt chiar ușor de procurat și nu sunt deloc costisitoare. Singurul ingredient mai special este pasta harissa, dar și aceasta se găsește acum în orice magazin arăbesc sau chiar în supermarket-urile mai bine aprovizionate, la raionul cu produse etnice. Vă aștept cu impresii, să vă fie de folos!
Lasă un răspuns